Už zopár rokov si vyrábam vždy na prelome mája a júna takúto pochúťku. Práve v tomto období nastane čas vylamovania stvolov u cesnaku /odrody zvané aj paličiaky/. Z mladého cesnaku vyrastie stvol alebo výlomok, čo je stredová stonka, ktorá ide do kvetu. Cesnak pri raste do nej vháňa živiny a ak by sa výlomok neodstránil cesnak by bol ,,slabý“. A keďže tieto výlomky sú náramne chutné, zdravé a nutrične zaujímavé bolo by neuvážené ich vyhodiť. Viem, že výlomky sa v našich končinách zavárali ale táto úprava sa mi veľmi nepáči. V mojom recepte som nechcela použiť sterilizovanie ako konzerváciu suroviny aby sa nezničili látky a vitamíny citlivé na teplo a antiseptický účinok cesnaku pôsobil ďalej. Dosiahla som to pomocou chilli, kurkumy, rôznych korenín, soli a olivového oleja a nenáročnej technológie . Podobne uchovávam medvedí cesnak, ktorý takto v chladničke vydrží až rok. Nakladané stvoly v oleji boli sú po pol roku vynikajúce a dokonca chrumkavé. Alicín, látka ktorá sa uvoľní pri krájaní čerstvého cesnaku je účinná v prevencii proti civilizačným ochoreniam. Sulfidové zlúčeniny majú svoj význam v boji proti onkologickým ochoreniam a dopriať by si ich mali denne všetci, ktorí obľubujú údeniny prispievajúce k ochoreniam tráviaceho traktu. Stvoly sú naložené v olivovom oleji s kurkumou. O pozitívnych účinkoch na organizmus som už toho dosť popísala – prečítajte tu.
Táto moja ,,aromatická pikantná“ pochúťka je najlepšia na čerstvom kozom čo ovčom syre, v šaláte, na steak, v polievkach na záver ako ochucovadlo a tiež k zelenine, cestovinám a obilninám. Skúste sa dohodnúť vo vašom okolí s pestovateľmi cesnaku paličiaku, určite vám radi dovolia si výlomky nazbierať. Bohužiaľ mnohí ich stále vyhadzujú. Využiť môžete celý stvol aj s kvetom. Časť pod kvetom nakrájate na malé kúsky a naložíte alebo pridáte na panvicu k zelenine, mäsu a celú vrchnú časť /odrežete pod kvetom/ uložte do plastového zip vrecka a dáte do mrazničky… ja ich používam najmä do vývaru, huspeniny a do fermentovanej reďkovky.
Ako na to.

Postup:
Výlomky vyumývame, necháme odkvapkať prípadne ich vysušíme ich utierkou. Nakrájame na malé kúsky približne 3mm-pol cm dlhé. Na veľkej panvici alebo v nízkom veľkom hrnci ohrejeme olivový olej cca 1,5dcl –3dcl iba ohrejeme, tak aby sa dal ponoriť dnu prst. Ak je olej teplý, pridáme kurkumu cca 2 lyžičky, mleté korenie a chilli. Vsypeme do panvice výlomky cca 200gr-400gr. Pomaly premiešame aby sa farba a chute spojili a zvýraznili. Touto zmesou naplníme do polovice 2-3dcl poháre na zaváranie s patentným viečkom alebo poháre s gum.tesnením. Dolejeme olivovým olejom, tak aby boli výlomky zaliate olejom a pod viečkom zostal priestor cca 1,5cm a pridáme pol čajovej lyžičky hrubozrnnej morskej soli, jemne premiešame. Zaliate výlomky umiestnime v chladničke, kým ich do budúcej sezóny neskonzumujeme. Uzáver nezaťahujeme na pevno, po týždni skontrolujte poháriky, prípadne uvoľníme vzduch. Mierna fermentácia v chlade je úplne normálny jav, ktorý sa môže dostaviť, neuberie na kvalite, práve naopak.