Pikantné cesnakové výlomky

Pikantné cesnakové výlomky

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

Cesnakové výlomky – ľubovoľný počet výlomkov alebo koľko sa vám chce krájať

Mletú kurkumu

Kvalitný olivový extra panenský olej

Chilli sušené z mlynčeka alebo podrvené v mažiari

Hrubozrnnú soľ

Mleté korenie z mlynčeka, môžete dať aj aromatické sečuánske korenie alebo timut

Príprava

Už zopár rokov si vyrábam vždy na prelome mája a júna takúto pochúťku. Práve v tomto období nastane čas vylamovania stvolov u cesnaku /odrody zvané aj  paličiaky/. Z mladého cesnaku vyrastie stvol alebo výlomok,  čo je stredová stonka, ktorá ide do kvetu. Cesnak pri raste do nej vháňa živiny a ak by sa výlomok neodstránil cesnak by bol ,,slabý“. A keďže tieto výlomky sú náramne chutné, zdravé a nutrične zaujímavé bolo by neuvážené ich vyhodiť. Viem, že  výlomky sa v našich končinách zavárali ale táto úprava sa mi veľmi nepáči.  V mojom recepte som nechcela použiť  sterilizovanie ako konzerváciu suroviny aby sa nezničili látky a vitamíny citlivé na teplo a antiseptický účinok cesnaku pôsobil ďalej. Dosiahla som to pomocou chilli, kurkumy, rôznych korenín,  soli  a olivového oleja a nenáročnej technológie . Podobne uchovávam medvedí cesnak, ktorý takto v chladničke vydrží až rok. Nakladané stvoly v oleji boli sú po pol roku vynikajúce a dokonca chrumkavé. Alicín, látka ktorá sa uvoľní pri krájaní čerstvého cesnaku je účinná v prevencii  proti civilizačným ochoreniam. Sulfidové zlúčeniny  majú svoj význam v boji proti onkologickým ochoreniam a dopriať by si ich mali denne všetci, ktorí obľubujú údeniny prispievajúce k ochoreniam tráviaceho traktu. Stvoly sú naložené v olivovom oleji s kurkumou. O pozitívnych účinkoch na organizmus som už toho dosť popísala  – prečítajte tu.

Táto moja ,,aromatická pikantná“ pochúťka je najlepšia na čerstvom kozom čo ovčom syre, v šaláte, na steak,  v polievkach na záver ako ochucovadlo a tiež k zelenine, cestovinám a obilninám. Skúste sa dohodnúť vo vašom okolí s pestovateľmi cesnaku paličiaku, určite vám radi dovolia si výlomky nazbierať. Bohužiaľ mnohí ich stále vyhadzujú. Využiť môžete celý stvol aj s kvetom. Časť pod kvetom nakrájate na malé kúsky a naložíte alebo pridáte na panvicu k zelenine, mäsu  a  celú vrchnú časť  /odrežete pod kvetom/ uložte do plastového zip vrecka a dáte do mrazničky… ja ich používam najmä do vývaru, huspeniny  a do fermentovanej reďkovky.

Ako na to.

Cesnakové výlomky môžete zamiešať aj do slaného nákypu 🙂

Postup:

Výlomky vyumývame, necháme odkvapkať prípadne ich vysušíme ich utierkou. Nakrájame  na malé kúsky približne 3mm-pol cm dlhé. Na veľkej panvici alebo v nízkom veľkom hrnci ohrejeme olivový olej cca 1,5dcl –3dcl iba ohrejeme, tak aby sa dal ponoriť dnu prst. Ak je olej teplý,  pridáme kurkumu cca 2 lyžičky, mleté korenie a chilli. Vsypeme do panvice výlomky cca 200gr-400gr. Pomaly premiešame aby sa farba a chute spojili a zvýraznili. Touto zmesou naplníme do polovice 2-3dcl poháre  na zaváranie s patentným viečkom alebo poháre s gum.tesnením. Dolejeme olivovým olejom, tak aby boli výlomky zaliate olejom a pod viečkom  zostal priestor cca 1,5cm a pridáme pol čajovej lyžičky hrubozrnnej morskej soli, jemne premiešame. Zaliate výlomky umiestnime v chladničke, kým ich do budúcej sezóny neskonzumujeme. Uzáver nezaťahujeme na pevno, po týždni  skontrolujte poháriky, prípadne uvoľníme vzduch. Mierna fermentácia v chlade je úplne normálny jav, ktorý sa môže dostaviť, neuberie na kvalite, práve naopak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.