Súčasťou mojej práce a konceptu Terapia jedlom, sú aj moje obľúbené kurzy varenia s prednáškami, rozhovormi a diskusiami podľa situácie a požiadaviek. Sú vždy v neformálnej a uvoľnenej atmosfére a dúfam, že vedú k obojstrannej spokojnosti. Ak máte záujem o individuálne konzultácie, verejné kurzy alebo individuálne kurzy, môžete napísať ohľadom bližších informácií na: silvia@horecka.sk alebo terapiajedlom@gmail.com
Zdravie mikrobiómu je kľúčom k zdravému a dlhému životu, k diverzite mikróbov prispieva rozmanitosť rastlín v strave a všetky rôzne druhy vlákniny, ktoré sú s ňou spojené.
Diétny príjem rôznych druhov vlákniny do stravy = zvýšený rast prospešných druhov baktérií = zvýšená produkcia mastných kyselín s krátkym reťazcom = lepšie celkové zdravie!
Zameranie sa nielen na nízky alebo vysoký obsah vlákniny v strave, rozpustnú verzus nerozpustnú vlákninu ale aj funkčnosť podtypov vlákniny nad rámec obvyklých definícií: podtypy beta fruktány, beta glukány, pektín, arabinoxylány atď.
Fyzikálne vlastnosti vlákniny – bunkové steny ako prirodzené štruktúry v rastlinných potravinách, ponúkajú prirodzenú bariéru pre molekulárnu výmenu a enzymatické trávenie bunkového obsahu
Dôležitosť štruktúry potravín pre funkčnosť zdravia/mixovaná vs. nemixovaná rastlinná strava/
Kulinárske zručnosti v praxi, podpora biologickej dostupnosti jednotlivých živín
Antioxidačná aktivita, bioaktívne látky – pôsobenie tepelnej úpravy na jednotlivé živiny
Príprava strukovín, kombinácia s obilninami, bylinkami a zeleninou
Koreniny k zelenine
Prihlasovať sa na oba termíny môžete už teraz na terapiajedlom@gmail.com
Po úspešnej sérii niekoľkých prednášok s protizápalovou tematikou pripravujem prednášku, ,,teóriu o varení“, v ktorej budem rozšírene predstavovať prácu s bylinkami a koreninami v praxi, priamo pri využití rôznych technológií tepelnej úpravy, taktiež v šalátoch, dresingoch, fermentovaných zeleninách a pod. Na základe skúseností z predchádzajúcich stretnutí sa zameriame na konkrétne príklady z praxe, receptúry a iba okrajovo sa budeme zaoberať metabolickými dráhami bioaktívnych látok.
Vysvetlíme si stručnejšie v čom spočíva protizápalový účinok rastlinných látok/ inhibícia zápalovej odpovede /COX2-cyklooxygenázy, lipooxygenázy / a potláčanie účinkov ROS – reaktívnych kyslíkových druhov a iné známe mechanizmy bioaktívnych látok/ a tiež prínos rôznorodej vlákniny, nachádzajúcej sa v bylinkách pre ľudský organizmus. Cieľom bude odovzdať informácie a naučiť vás ako používať bylinky a koreniny s obsahom fytochemikálií so spomínaným účinkom pre potlačenie zápalových reakcií v tele. Kuchynsky povedané, pripravte sa na teóriu o varení, kedy a koľko ,,burín hádzať do hrnca“ skladovaní, sušení, kombinovaní byliniek, špeciálny blok venujem perile krovitej a cca 30druhom najvýznamnejších a mnou najpoužívanejších byliek. Obsah prednášky som pripravila aj na základe otázok a aktívnej komunikácie na mediálnych kanáloch
Najčastejšie otázky od vás: Je rovnaký účinok bioaktívnych látok sušených aj čerstvých byliniek? Kedy pridávať do jedál bylinky-na začiatok alebo na konci varenia, a ak ktoré? Kedy ostatné koreniny? Ktoré bylinky sú vhodné pre deti do 3 rokov? Môžu používať bylinky aj tehotné ženy? Sú bylinky toxické? Môžu bylinky histaminici? Môžu mať bylinky pri používaní vzájomné interakcie a ktoré naopak pôsobia synergicky? Atď.
Takže toľko nateraz, príďte si po odpovede a zároveň tak využite možnosť zvýšiť si potravinovú gramotnosť.
Prihlasovať sa môžete už teraz na terapiajedlom@gmail.com
Registračný poplatok: 49 €
Zdravím všetkých sledujúcich, dávam do pozornosti, prvú jesennú prednášku v Bratislave pre verejnosť!!
Nadväzujem na avizovanú sériu vzdelávacích seminárov a prednášok, k premyslenému výberu potravín a k zvyšovaniu potravinovej gramotnosti.
Opäť sa teda uvidíme v Monsters Cafe and Bar/BA Petržalka/ 5.10. o 17 hod. 2022 v Bratislave.
Téma: Tuky v potravinách a výber kvalitných tukov pre výživu v praxi
Tuky predstavujú jeden zo základných makronutrientov, napriek tomu o tejto dôležitej energetickej rezerve v ľudskom tele vieme málo, preto cieľom tohto vzdelávacieho bloku je vysvetliť nielen aký je rozdiel medzi olivovým, slnečnicovým olejom a bravčovou masťou ale aj ako kulinársky tepelne upraviť bez pridaného tuku mäso/a ktoré druhy/, pre skupinu ľudí, ktorí musia šetriť tukmi, pre rôzne dietetické obmedzenia.
Tuky okrem zásobnej plnia aj štrukturálnu funkciu, sú súčasťou bunkových membrán a preto ako východiskové látky pre syntézu eikosanoidov/ bioaktívne zlúčeniny odvodené od kyseliny arachidonovej/je nevyhnutné mať aspoň základnú predstavu o charakteristike tukov a obsahu mastných kyselín v potravinách. S touto znalosťou je možné účinnejšie podporiť prevenciu stravovaním, pred civilizačnými ochoreniami pretože biologické vlastnosti triglyceridov, čo zahŕňa aj trávenie lipidov a resorbciu, sú závislé na type mastných kyselín v ich molekule.
S kým sa vidím?
Miesto:
Monsters Cafe and Bar
Rusovská cesta 54, 851 01 Petržalka
17hod -19hod30
Cena: 49 EUR
Prihlasovať sa môžete na terapiajedlom@gmail.com
Po úspešnej sérii niekoľkých prednášok s protizápalovou tematikou pripravujem prednášku, ,,teóriu o varení“, v ktorej budem rozšírene predstavovať prácu s bylinkami a koreninami v praxi, priamo pri využití rôznych technológií tepelnej úpravy, taktiež v šalátoch, dresingoch, fermentovaných zeleninách a pod. Na základe skúseností z predchádzajúcich stretnutí sa zameriame na konkrétne príklady z praxe, receptúry a iba okrajovo sa budeme zaoberať metabolickými dráhami bioaktívnych látok.
Vidíme sa už čoskoro 28.6.2022 o 17hod Monsters Cafe and Bar v Bratislave, Rusovská cesta 50-56,85101 Bratislava.
Vysvetlíme si stručnejšie v čom spočíva protizápalový účinok rastlinných látok/ inhibícia zápalovej odpovede /COX2-cyklooxygenázy, lipooxygenázy / a potláčanie účinkov ROS – reaktívnych kyslíkových druhov a iné známe mechanizmy bioaktívnych látok/ a tiež prínos rôznorodej vlákniny, nachádzajúcej sa v bylinkách pre ľudský organizmus. Cieľom bude odovzdať informácie a naučiť vás ako používať bylinky a koreniny s obsahom fytochemikálií so spomínaným účinkom pre potlačenie zápalových reakcií v tele. Kuchynsky povedané, pripravte sa na teóriu o varení, kedy a koľko ,,burín hádzať do hrnca“ skladovaní, sušení, kombinovaní byliniek, špeciálny blok venujem perile krovitej a cca 30druhom najvýznamnejších a mnou najpoužívanejších byliek. Obsah prednášky som pripravila aj na základe otázok a aktívnej komunikácie na mediálnych kanáloch
Najčastejšie otázky od vás: Je rovnaký účinok bioaktívnych látok sušených aj čerstvých byliniek? Kedy pridávať do jedál bylinky-na začiatok alebo na konci varenia, a ak ktoré? Kedy ostatné koreniny? Ktoré bylinky sú vhodné pre deti do 3 rokov? Môžu používať bylinky aj tehotné ženy? Sú bylinky toxické? Môžu bylinky histaminici? Môžu mať bylinky pri používaní vzájomné interakcie a ktoré naopak pôsobia synergicky? Atď.
Takže toľko nateraz, príďte si po odpovede a zároveň tak využite možnosť zvýšiť si potravinovú gramotnosť.
Prihlasovať sa môžete už teraz na terapiajedlom@gmail.com
Registračný poplatok: 49 €
Opäť po dlhšej pauze sa uvidíme na prednáške dňa 27.4. 2022 o 17 hod. a 8.6.2022 o 17hod. v MONSTERS cafe and bar, Rusovská cesta 54, Bratislava Petržalka. Prednášku som vytvorila pre širokú verejnosť, ktorá sa chce vzdelávať v oblasti tovaroznalectva potravín, zvýšiť si potravinovú gramotnosť a zaujíma sa EBN/evidence-based nutrition/ odporúčania.
Počas večera /trvanie 2,5hod./ sa budeme venovať týmto témam:
Prihlasovať sa môžete už teraz na terapiajedlom@gmail.com
Registračný poplatok: 49 €
Po úspešnej sérii niekoľkých prednášok s protizápalovou tematikou pripravujem prednášku, ,,teóriu o varení“, v ktorej budem rozšírene predstavovať prácu s bylinkami a koreninami v praxi, priamo pri využití rôznych technológií tepelnej úpravy, taktiež v šalátoch, dresingoch, fermentovaných zeleninách a pod. Na základe skúseností z predchádzajúcich stretnutí sa zameriame na konkrétne príklady z praxe, receptúry a iba okrajovo sa budeme zaoberať metabolickými dráhami bioaktívnych látok. Nakoľko nie je možné v súčasnej pandemickej situácii pripraviť kurz varenia, verím, že aspoň, takýto praktický blok prezenčnej teórie o varení s protizápalovými bylinkami, bude pre vás skutočne užitočný.
Vidíme sa už čoskoro 6.10.2021 a 16.11. 2021 o 17hod Monsters Cafe and Bar v Bratislave, Rusovská cesta 50-56,85101 Bratislava.
Posledný kurz varenia, minulý rok sa niesol práve v tomto duchu, veľmi vás zaujímali informácie ohľadom byliniek, korenín, celkovo potravín, ktoré vieme využiť v stravovaní a podporiť tým synergiu zlepšenia zápalového stavu. Podľa poznatkov evidence based nutrition, zrejme všetci potrebujeme ,,protizápalovú stravu“, preto je nutné do-vzdelávať sa a ako vravím vždy je lepšie a jednoduchšie riešiť prevenciu stravovaním pred civilizačnými ochoreniami, ako terapiu. Zápal je komplexný proces, nevyhnutný pre hostiteľský obranný systém. Rastlinné suroviny môžu mať protizápalový účinok na rôzne štádiá procesu zápalu. Zabraňujú tvorbe cytokínov a eikozanoidov, zabraňujú spúšťaniu zápalovej reakčnej kaskády. Zápalové procesy stoja za mnohými civilizačnými ochoreniami akými sú metabolický syndróm, autoimunitné, neurologické ochorenia či onkologické choroby. Regulácia zápalových procesov a bunkovej odpovedi /Eikozanoidy: prostaglandíny, prostacyklíny, tromboxany, leukotriény, t.j. mediátory vznikajúce ako odpoveď na stimuláciu kyselinou arachidonovou spojenou s bunkovou membránou vo forme fosfolipidov./
Počas večera /trvanie 2,5hod./ sa budeme venovať aj týmto témam:
1. Protizápalový účinok rastlinných látok / dva nezávislé mechanizmy: inhibícia zápalovej odpovede /COX2-cyklooxygenázy, lipooxygenázy / a potláčanie účinkov ROS – reaktívnych kyslíkových druhov/. ROS vznikajú pri množstve redoxných procesov, ktoré sú súčasťou metabolizmu aerobných buniek.
2. Ako používať bylinky a koreniny s obsahom fytochemikálií so spomínaným účinkom pre potlačenie zápalových reakcií v tele
3. Ako môžeme zvýšiť príjem prekurzorov protizápalových eikozanoidov, aký význam v tele má ALA omega 3, zdroje ALA /odrody ľanu/
4. Prečo naše telo potrebuje omega 3 mastné kyseliny DHA a EPA, aké sú zdroje
5. Prečo naše telo reaguje na zvýšený príjem omega 6 mastných kyselín zápalovou odpoveďou
6. Konkrétne príklady jedál protizápalovej stravy
7. Diskusia
I keď sa môže téma zdať pre mnohých náročná, dá sa zrozumiteľne vysvetliť, k čomu dopomôžu jednoduché infografiky a lákavé fotky jedál. Budem sa na vás tešiť, vaše zdravie máte vo vašich rukách, tak preto niečo spolu urobme.
Prihlasovať sa môžete už teraz na terapiajedlom@gmail.com
Registračný poplatok: 45 €
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.