Ochucovadlo gomasio

Značky

Nie sú pridelené

20

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

Príprava

Chcela by som vám predstaviť dve skvelé ochucovadlá, ktoré okrem toho, že majú nutričný význam sú aj liečivou pomôckou pri prevencii  civilizačných chorôb. Gomasio je zmes ľanových a sezamových semienok s morskou soľou. V pôvodnej verzii je iba zo sezamových semienok a soli, v našich končinách sa používa tiež ľanové semeno, ktoré je známe pre svoje zdraviu prospešné  účinky /lignany, fytoestrogeny, enterolaktón a enterodiol/ a používa sa tiež v prírodných liečebných procesoch.

Riasy Nori poznajú naši gurmáni ázijskej kuchyne ako súčasť suši, poskytuje výživu a ochutenie hlavne pobrežným komunitám ale samozrejme dnes sú  dostať po celom svete ako súčasť morskej zeleniny. Je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje vitamíny A,B,C, minerály  jód, horčík, železo,  pôsobí  lipotropne reguluje hladinu cholesterolu  odporúča sa ľuďom, ktorí majú problém s trávením mastných kyselín, oligosacharidov alebo ako prevenciu pred hypotyreozou /ochorením štítnej žľazy/.

Okrem toho obe ochucovadlá majú výbornú chuť a oživia každý pokrm.

Na suchej panvici ohrejeme morskú soľ na miernom ohni až ucítime vôňu uvoľňujúceho sa jodu a vlhkosti. Soľ necháme vychladnúť a dáme do mažiara. 18 lyžíc semienok o na  suchej panvici až kým nezačnú semienka praskať. Opekáme na miernom ohni cca 10 minút. Dávame pozor aby sa nespálili.2/3 semienok  dáme do mažiara a spolu so soľou rozdrvíme. Primiešame nedrvené celé semienka.  Držíme vo vzduchotesnej nádobe v chladnom  prostredí a je ho vhodné spotrebovať do 14 dní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť