Chcela by som vám predstaviť dve skvelé ochucovadlá, ktoré okrem toho, že majú nutričný význam sú aj liečivou pomôckou pri prevencii civilizačných chorôb. Gomasio je zmes ľanových a sezamových semienok s morskou soľou. V pôvodnej verzii je iba zo sezamových semienok a soli, v našich končinách sa používa tiež ľanové semeno, ktoré je známe pre svoje zdraviu prospešné účinky /lignany, fytoestrogeny, enterolaktón a enterodiol/ a používa sa tiež v prírodných liečebných procesoch.
Riasy Nori poznajú naši gurmáni ázijskej kuchyne ako súčasť suši, poskytuje výživu a ochutenie hlavne pobrežným komunitám ale samozrejme dnes sú dostať po celom svete ako súčasť morskej zeleniny. Je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje vitamíny A,B,C, minerály jód, horčík, železo, pôsobí lipotropne reguluje hladinu cholesterolu odporúča sa ľuďom, ktorí majú problém s trávením mastných kyselín, oligosacharidov alebo ako prevenciu pred hypotyreozou /ochorením štítnej žľazy/.
Okrem toho obe ochucovadlá majú výbornú chuť a oživia každý pokrm.
Na suchej panvici ohrejeme morskú soľ na miernom ohni až ucítime vôňu uvoľňujúceho sa jodu a vlhkosti. Soľ necháme vychladnúť a dáme do mažiara. 18 lyžíc semienok o na suchej panvici až kým nezačnú semienka praskať. Opekáme na miernom ohni cca 10 minút. Dávame pozor aby sa nespálili.2/3 semienok dáme do mažiara a spolu so soľou rozdrvíme. Primiešame nedrvené celé semienka. Držíme vo vzduchotesnej nádobe v chladnom prostredí a je ho vhodné spotrebovať do 14 dní.