Náš obľúbený perník voňavý s výraznou chuťou po korení. Pomiešala som klasika, jablká s hruškami 🙂 ale vy môžete zvoliť iba jablká alebo aj hrušky, prípadne slivky. V základnom ceste som použila na osladenie sušené datle, čiže nemusí sa použiť viac cukru ako sa pridáva zvyčajne do perníkov. Korenie do perníka si môžete namiešať aj sami podľa chuti, môžete použiť, škoricu, badian, kubéby, nové korenie, sladké drievko, klinčeky, kardamom aj zázvor.
Postup:
Vykôstkované sušené ďatle povaríme v mlieku asi 5 minút a necháme vychladnúť. Vymixujeme tyčovým mixérom. Jablká a hrušky nakrájame na tenké polmesiačiky aj zo šupkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. V miske zmiešame cukor a zmäknuté maslo, pridáme celé vajíčka a vymiešame krém. Ďalej pridáme múky, prášok do pečiva, perníkové korenie, mlieko s datľami a miešame varechou do hladka. Ak je cesto husté pridáme troška mlieka. Zmes nalejeme do maslom vymasteného keramického pekáča cca 20 x 32 cm alebo na klasický plech /perník bude nižší/ a postupne ukladáme ovocie striedavo hrušky a jablká tesne vedľa seba tak, že ich ponoríme viac ako do polovice cesta. Povrch posypeme kokosovým cukrom zmiešaným s mandľovou múkou. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry pri 170 stupňoch celzia približne 45-50 minút cesto musí byť vnútri perníka prepečené – urobte test špáradlom. Pred podávaním môžeme poliať javorovým sirupom. Dobrú chuť!