Jablkovohruškový perník zo špaldovej múky

Jablkovohruškový perník zo špaldovej múky

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

5 ks

Veľkých jabĺk

5 ks

Hrušiek

80 gr

Trstinového cukru

2 dcl

Mlieka

200 gr

Zmäknutého masla kravského masla 82%

4 ks

Veľké celé vajíčka

340 gr

Špaldovej múky hladkej

110 gr

Mandľovej múky alebo gaštanovej múky, môže byť aj ovsená

Šťava z polovice citróna

1,5 ks

Prášku do pečiva bezfosfátového

1/2 PL

Perníkového korenia

1 PL

Mandľovej múky a 1lyžicu kokosového cukru na posypanie

Javorový sirup na poliatie pred podávaním

200gr

Datle odkôstkované môžu byť aj medjool

Príprava

Náš obľúbený perník voňavý s výraznou chuťou po korení. Pomiešala som  klasika,  jablká  s hruškami 🙂 ale vy môžete zvoliť iba jablká alebo aj hrušky, prípadne slivky. V základnom ceste som použila na osladenie sušené datle, čiže nemusí sa použiť viac cukru ako sa pridáva zvyčajne do perníkov. Korenie do perníka si môžete namiešať aj sami podľa chuti, môžete použiť, škoricu, badian, kubéby, nové korenie, sladké drievko, klinčeky, kardamom aj zázvor.

Postup:

Vykôstkované sušené ďatle povaríme v mlieku asi 5 minút a necháme vychladnúť. Vymixujeme tyčovým mixérom. Jablká a hrušky nakrájame na tenké polmesiačiky aj zo šupkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. V miske zmiešame cukor a zmäknuté maslo, pridáme celé vajíčka a vymiešame krém. Ďalej pridáme múky, prášok do pečiva, perníkové korenie, mlieko s datľami a miešame varechou do hladka. Ak je cesto husté pridáme troška mlieka. Zmes nalejeme do maslom vymasteného keramického pekáča cca 20 x 32 cm alebo na klasický plech /perník bude nižší/ a postupne ukladáme ovocie striedavo hrušky a jablká tesne vedľa seba tak, že ich ponoríme viac ako do polovice cesta. Povrch posypeme kokosovým cukrom zmiešaným s mandľovou múkou. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry pri 170 stupňoch celzia približne 45-50 minút cesto musí byť vnútri perníka prepečené – urobte test špáradlom. Pred podávaním môžeme poliať javorovým sirupom. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť