Datlový cheesecake so škoricou

Datlový cheesecake so škoricou

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

Cesto:

80 gr

Trstinového cukru

150 gr

Zmäknutého masla živočíšneho 82%

90 gr

Celozrnnej špaldovej hladkej múky

100 gr

Hladkej špaldovej múky

90 gr

Mandľovej hladkej múky dostať vo Vitalifeshop.sk

1 ks

Vajíčko

Plnka:

750 gr

Ricotty

4 dcl

Plnotučného mlieka

1 ks

Vajíčko

30 gr

Kokosového tuku

0,01l

Mandľového amaretta

40 gr

Kukuričný škrob

80 gr

Trstinový cukor

150 gr

Vykôstkovaných sušených datlí

Kávová lyžička

Mletej škorice

2 gr

Bourbon vanilka

Príprava

Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert ak chcete, má opäť zdravú príchuť okrem tej charakteristickej datlovomandlovo škoricovej. Využila som prirodzenú sladkosť datlí a pridala som menej trstinového cukru / na celý koláč iba 160gr/. Ricotta, ktorá tvorí základ koláča je vynikajúcim srvátkovým syrom s blahodarným účinkom na organizmus. Obsahuje množstvo vápnika, vitamínov skupiny B, minerály, aminokyselinu cysteín, ktorá je súčasťou silného antioxidantu tripeptidu glutationu ochraňujúceho bunky pred oxidačným stresom. Ricotta je tiež nízkotučná a má menej kalorií ako napríklad mascarpone. Do cesta som ,,zabudovala“ múky s obsahom vlákniny. V koláči sú použité  kvalitné tuky ako maslo, kokosový tuk s obsahom nasýtených mastných kyselín. Ak Vám prekáža amaretto pre obsah alkoholu môžete ho pokojne vypustiť, zvýrazní sa chuť škorice. Koláč vydrží v chlade cca 3 dni.

 

Postup:

Pripravíme si cesto tak že v hlbšej miske zmiešame všetky ingrediencie rukou a vypracujeme do tuhého kompaktného cesta. Trvá to cca 10 minút. Cesto necháme odpočívať v chladnejšej miestnosti. Pripravíme si plnku. Datle namočíme na pol hodinu do amaretta. Ak nechcete použiť alkohol namočte ich do mlieka tiež na pol hodinu. Namočené datle dáme povariť /krátko asi 10minút/ v mlieku spolu s kokosovým tukom. Po vychladnutí ich vymixujeme ponorným mixérom alebo prelejeme do vysokootáčkového mixéru. Vrátime do misy a pridáme ricottu a krátko pomaly prešľaháme metličkou aby zmes neobsahovala veľa vzduchu. Primiešame ešte vajíčko, škrob, vanilku, škoricu a metličkou miešame do hladkého krému.

Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie do  tvaru a veľkosti  tortovej formy na výšku pol centimetra maximálne. Papier s cestom rýchlo preklopíme do patentnej formy a rukami dotvarujeme okraje do výšky 3cm. Ricottovú zmes nalejeme na cesto až pod okraj koláča. Tortová forma by mala mať polomer 24 cm. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 160stupňov celzia a pečieme 50minút. Pod koláč umiestnime misku s vodou pre optimálnu vlhkosť. Po dopečení koláč necháme vychladnúť pomaly v rúre pri pootvorených dvierkach aby sa postupne znižovala teplota a nepopraskal povrch.

Krájame až po úplnom vychladnutí ideálne na 12 porcií. Najlepšie je ho dať do chladu ešte na 2 hodiny.

Dobré pečenie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.