Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert ak chcete, má vysoko gurmánsku príchuť okrem tej charakteristickej datlovo-mandlovo škoricovej. Využila som prirodzenú sladkosť datlí a pridala som menej trstinového cukru / na celý koláč iba 160gr/, trstinový cukor vylepší karamelový chuťový podtón . Ricotta, ktorá tvorí základ koláča je vynikajúcim srvátkovým syrom s vyšším obsahom bielkovín. Obsahuje vápnik, vitamíny skupiny B, aminokyselinu cysteín, ktorá je súčasťou silného antioxidantu tripeptidu glutationu ochraňujúceho bunky pred oxidačným stresom. Ricotta je tiež nízkotučná a má menej kalórií ako napríklad mascarpone. Do cesta som ,,zabudovala“ múky s obsahom vlákniny. V koláči sú použité kvalitné tuky ako maslo, kokosový tuk s obsahom nasýtených mastných kyselín. Ak Vám prekáža amaretto pre obsah alkoholu môžete ho pokojne vypustiť, zvýrazní sa chuť škorice. Koláč vydrží v chlade cca 3 dni.
Postup:
Pripravíme si cesto tak že v hlbšej miske zmiešame všetky ingrediencie rukou a vypracujeme do tuhého kompaktného cesta. Trvá to cca 10 minút. Cesto necháme odpočívať v chladnejšej miestnosti. Pripravíme si plnku. Datle namočíme na pol hodinu do amaretta. Ak nechcete použiť alkohol namočte ich do mlieka tiež na pol hodinu. Namočené datle dáme povariť /krátko asi 10minút/ v mlieku spolu s kokosovým tukom. Po vychladnutí ich vymixujeme ponorným mixérom alebo prelejeme do vysokootáčkového mixéru. Vrátime do misy a pridáme ricottu a krátko pomaly prešľaháme metličkou aby zmes neobsahovala veľa vzduchu. Primiešame ešte vajíčko, škrob, vanilku, škoricu a metličkou miešame do hladkého krému.
Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie do tvaru a veľkosti tortovej formy na výšku pol centimetra maximálne. Papier s cestom rýchlo preklopíme do patentnej formy a rukami dotvarujeme okraje do výšky 3cm. Ricottovú zmes nalejeme na cesto až pod okraj koláča. Tortová forma by mala mať polomer 24 cm. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 160stupňov celzia a pečieme 50minút. Pod koláč umiestnime misku s vodou pre optimálnu vlhkosť. Po dopečení koláč necháme vychladnúť pomaly v rúre pri pootvorených dvierkach aby sa postupne znižovala teplota a nepopraskal povrch.
Krájame až po úplnom vychladnutí ideálne na 12 porcií. Najlepšie je ho dať do chladu ešte na 2 hodiny.
Dobré pečenie!