S touto tekvičkou mám skúsenosti viac ako 10 rokov a podarilo sa mi vytvoriť veľa chutných pochúťok či pečených, varených, chutney, nátierok využitie je naozaj široké. Ponúkam vám moje 3 osvedčené recepty ľahko stráviteľné s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Hneď na začiatku chcem upozorniť, že táto tekvička sa nešúpe a treba využiť aj dobre umytú vrchnú vrstvu. Konzumovať sa môžu aj semienka pre vysoký obsah zinku treba ich však poriadne vymixovať zvlášť s trochou vývaru z tekvice. Obsahuje vitamín C,E, veľa betakaroténu, vápnik, fosfor, železo, veľa draslíku a málo sodíka, čo je ideálny pomer pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež vlákninu pre obsah polysacharidov je ideálna pre diabetikov. Vláknina udržuje zase v kondícii hrubé črevo. Podľa tradičnej čínskej medicíny ovplyvňuje činnosť pankreasu, sleziny a žalúdka. Myslím, že ju treba naozaj oceniť ako výbornú potravinu k prevencii v boji s civilizačnými chorobami.
Na veľkej panvici orestujeme na olivovom oleji cibuľu, pridáme do toho kurkumu štvrť lyžičky a nasekanú hokkaido na kusy, zbavenú jadierok/odložíme na sušenie / ale nešúpať povrch! Pridáme koreniny a citrónovú trávu, podlejeme vodou aby bola tekvica do polovice ponorená a zakryté dusíme asi 30 min kým nie je tekvica mäkkšia. Vyberieme citrónovú trávu a vmiešame do panvice prepláchnutú ryžu. Podlejeme vodou o podusíme ryžu ,,Al dente“. Treba dávať pozor aby bola konzistencia správne vlhká. Medzitým si na olivovom oleji orestujeme na inej panvici shitaké huby nasekané na kúsky, restujeme približne 10 minút, okoreníme, osolíme a zakvapneme ume octom. Hríby položíme na rizoto a pokvapkáme zázvorovým olejom. Ak chceme mať rizoto jemnejšie môžeme na záver vmieša, maslo ghí alebo aj klasické maslo.