Rizoto s hokkaido tekvicou, citrónovou trávou a shitake hubami

Rizoto s hokkaido tekvicou, citrónovou trávou a shitake hubami

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

1 ks

Veľké hokkaido

1 ks

Veľká červená cibuľa

Olivový olej

Kurkuma

Kumín, nové korenie, korenie mleté a 2 bobkové listy

2 ks

Stonky citrónovej trávy

300 gr

Ryža arborio alebo natural

Zázvorový olej

200 gr

Huby shitaké červené

Mleté farabné korenie

Soľ himalájska

Ume ocot

Príprava

S touto tekvičkou mám skúsenosti  viac ako 10 rokov a podarilo sa mi vytvoriť veľa chutných pochúťok či pečených, varených, chutney, nátierok  využitie je naozaj široké. Ponúkam vám moje 3 osvedčené recepty ľahko stráviteľné s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Hneď na začiatku chcem upozorniť, že táto tekvička sa nešúpe a treba využiť aj  dobre umytú vrchnú vrstvu. Konzumovať sa môžu aj semienka pre vysoký obsah zinku treba ich však poriadne vymixovať zvlášť s trochou vývaru z tekvice. Obsahuje vitamín C,E, veľa betakaroténu, vápnik, fosfor, železo, veľa draslíku a málo sodíka, čo je ideálny pomer pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež vlákninu  pre obsah polysacharidov je ideálna pre diabetikov. Vláknina udržuje zase v kondícii hrubé črevo. Podľa tradičnej čínskej medicíny ovplyvňuje činnosť pankreasu, sleziny a žalúdka. Myslím, že ju treba naozaj oceniť ako výbornú potravinu k prevencii v boji s civilizačnými chorobami.

Na veľkej panvici orestujeme  na olivovom oleji cibuľu, pridáme  do toho kurkumu štvrť lyžičky a nasekanú hokkaido na kusy, zbavenú jadierok/odložíme na sušenie / ale nešúpať povrch! Pridáme koreniny a citrónovú trávu, podlejeme  vodou  aby bola tekvica do polovice ponorená a zakryté dusíme asi 30 min kým nie je tekvica mäkkšia. Vyberieme citrónovú trávu a vmiešame do panvice prepláchnutú ryžu. Podlejeme  vodou o podusíme ryžu ,,Al dente“. Treba dávať pozor aby bola konzistencia správne vlhká. Medzitým si na olivovom oleji orestujeme  na inej panvici shitaké huby nasekané na kúsky, restujeme približne 10 minút, okoreníme, osolíme  a zakvapneme ume octom. Hríby položíme na rizoto a pokvapkáme zázvorovým olejom. Ak chceme mať rizoto jemnejšie môžeme na záver vmieša, maslo ghí alebo aj klasické maslo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.