Gaštanový koláč z gaštanovej múky

Gaštanový koláč z gaštanovej múky

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

200 gr

Gaštanovej múky

100 gr

Špaldovej hladkej múky

400 gr

Uvarených gaštanov

1 dcl

Vody

320 gr

Acidofilného mlieka

2 ks

Vajíčka izbovej teploty

100 gr

Masla

80 gr

Ppekanových orechov nasekaných na jemno ale môžete dať aj vlašské

40 gr

Píniových orechov

1 ČL

Mletej škorice

Štipka

Sladkého drievka

70 gr

Hrozienok namočiť v rume asi pol hodinu

1 ČL

Bezfosfátového prášku do pečiva

100 gr

Ttrstinového cukru

Príprava

Konečne sú tu  gaštany. Môj ,,zlatý klinec” tohto ročného obdobia – zbožňujem ich pečené ale tiež v rôznych dobrotkách. Tento koláč je vylepšený castagnaccio – taliansky koláč z gaštanovej múky. Robievam ho každoročne ale priznám sa, pre jeho špecifickú chuť a konzistenciu deťom veľmi nechutil. Je nízky a má mierne sladkoslanú chuť čo umocňuje použitie olivového oleja. Preto som si upravila receptúru tak aby chutil aj im na raňajky a do školy. Pridala som trocha masla a špaldovú hladkú múku ku gaštanovej. A hrozienka som namočila do rumu čo teda tiež nemusíte ak nechcete. Upozorňujem, že tento koláčik je dosť finančne náročný ale keďže je z kategórie sezónny, určite ho treba aspoň raz urobiť. Okrem toho ak nepoužijete špaldovú múku a pridáte mandľovú a pšenovú múku /napríklad / je tento koláč vhodný aj pre celiatikov. Gaštany obsahujú veľa minerálov, vlákniny, vitamínov skupiny B a  kaloricky je tento koláč tiež  prijateľný 100gr – 360kcal.

Postup:

V miske vymiešame zmäknuté maslo, pridáme cukor a vajíčka. Prisypeme gaštanovú múku, špaldovú hladkú múku, prášok do pečiva a vmiešame varené gaštany, ktoré popučím kovovou metličkou, orechy a hrozienka a koreniny. Prilejeme acidofilné mlieko a vodu. Cesto musí byť hustejšie ale musí sa pomaly liať. Po dôkladnom premiešaní vymastíme kokosovým tukom alebo ghí maslom keramický pekáč či plech veľkosť 35 x 28cm. Cesto nanesieme do výšky maximálne 2, 5cm.  Povrch môžeme posypať píniovými orechmi a pečieme cca 40minút pri teplote 170 stupňov v rúre. Či je cesto prepečené sa presvedčíme špáradlom. Mne osobne chutil na druhý deň ešte viac a charakteristickou črtou gaštanovej múky je, že sa koláč na povrchu viac popraská.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.