Dulovo tekvicový nákyp s mandlovým ,,mliekom”

Dulovo tekvicový nákyp s mandlovým ,,mliekom”

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

500 gr

Očistených dulí nastrúhaných na hrubo

300 gr

JabÍk

300 gr

Muškátovej tekvice

300 gr

Tekvice hokkaido

400 gr

Guľatozrnnej ryže

7 dcl

Mandľového nápoja nesladeného

100 gr

Kokosového cukru

1 malá lyžička

Škorice

1 malá lyžička

Kurkumy

Kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru

Badián mletý

Klinčeky mleté

Kardamon mletý

50 gr

Kokosového tuku alebo sezamového panenského oleja

1 ks

Veľký bio citrón

50 gr

Lieskovcov

100 gr

Neslaného pecorina alebo ovčieho syru

Príprava

Môj obľúbený zimný recept a tiež zo školy varenia v Poluse.  Nákyp má vynikajúcu chuť prevoňanú  zimnými koreninami. Kedysi nám žltučké dule, voňavé hruškojablká oznamovali z humna, že zima je už za rohom. Robievali sme z nich kompoty, džem a dedko z dúl a mišpúľ elixír. V kombinácii s jablkami a tekvicou vás prekvapí ich lahodná chuť. Nákyp je bez mlieka aby sa znížil obsah tukov, keďže je nákyp z ryže a už je v ňom ovčí syr aby z neho nebola kalorická bomba. Rastlinný nápoj má na 1l iba okolo 3% tukov. Nákyp obsahuje dosť vlákniny vďaka tekviciam a ovociu, tiež vitamíny a minerály. Zaujímavá je kombinácia ovčieho syru s dulami, posypaného korením zaatar /tymiánové korenie/, niekedy vyskúšajte tento tip z Orientu. Koreniny majú svoj význam aj v tomto recepte, škorica pôsobí ako antikoagulant, zvyšuje citlivosť na inzulín a má antiseptické účinky. Badián podporuje trávenie a klinčeky sú najsilnejšou prírodnou dezinfekciou 🙂 okrem toho je pravdepodobné, že po vychladnutí a  opätovnom ohriatí znížite kalorickú hodnotu porcie. Viac tu.

 

Postup:

Ryžu uvaríme al dente v mandľovom nápoji /rastlinné ,,mlieko”/ a necháme vychladnúť. Na  panvicu dáme kokosový tuk, pridáme tekvice nakrájané na kocky. Hokkaido tekvicu nešúpeme iba poriadne umyjeme povrch a nakrájame. Semienka môžete odložiť a vysušiť. Pridáme koreniny, cukor, zázvor,  podlejeme vodou a podusíme do mäkka.  Po vychladnutí  vymixujeme tyčovým mixérom.  Jablká  a dule ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Premiešame s  citrónovou šťavou. Keramický pekáč vymastíme kokosovým tukom a ako prvú vrstvu  dáme  uvarenú ryžu. Navrstvíme jablká a na ne vrstvu  voňavých tekvíc, pridáme ryžu a opäť vrstvíme.  Ako poslednú dáme ryžu. Posypeme hoblinami pecorina a nasekanými lieskovcami. Pečieme 40min pri teplote 170st. v teplovzdušnej rúre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.