Môj obľúbený zimný recept a tiež zo školy varenia v Poluse. Nákyp má vynikajúcu chuť prevoňanú zimnými koreninami. Kedysi nám žltučké dule, voňavé hruškojablká oznamovali z humna, že zima je už za rohom. Robievali sme z nich kompóty, džem a dedko z dúl a mišpúľ elixír. V kombinácii s jablkami a tekvicou vás prekvapí ich lahodná chuť. Nákyp je bez mlieka aby sa znížil obsah tukov, keďže je nákyp z ryže a už je v ňom ovčí syr aby z neho nebola kalorická bomba. Rastlinný nápoj má na 1l iba okolo 3% tukov. Nákyp obsahuje dosť vlákniny vďaka tekviciam a ovociu, tiež vitamíny a minerály. Zaujímavá je kombinácia ovčieho syru s dulami, posypaného korením zaatar /tymiánové korenie/, niekedy vyskúšajte tento tip z Orientu. Koreniny majú svoj význam aj v tomto recepte, škorica pôsobí ako antikoagulant, zvyšuje citlivosť na inzulín a má antiseptické účinky. Badián podporuje trávenie a klinčeky sú najsilnejšou prírodnou ,,dezinfekciou“ a antioxidantom, okrem toho je možné, že po vychladnutí a opätovnom ohriatí znížite kalorickú hodnotu porcie. Viac tu.
Postup:
Ryžu uvaríme ,,al dente“ v mandľovom nápoji /rastlinné ,,mlieko”/ a necháme vychladnúť. Na panvicu dáme kokosový tuk, pridáme tekvice nakrájané na kocky. Hokkaido tekvicu nešúpeme iba poriadne umyjeme povrch a nakrájame. Semienka môžete odložiť a vysušiť. Pridáme koreniny, cukor, zázvor, podlejeme vodou a podusíme do mäkka. Po vychladnutí vymixujeme tyčovým mixérom. Jablká a dule ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Premiešame s citrónovou šťavou. Keramický pekáč vymastíme kokosovým tukom a ako prvú vrstvu dáme uvarenú ryžu. Navrstvíme jablká a na ne vrstvu voňavých tekvíc, pridáme ryžu a opäť vrstvíme. Ako poslednú dáme ryžu. Posypeme hoblinami pecorina a nasekanými lieskovcami. Pečieme 40min pri teplote 170st. v teplovzdušnej rúre.