Tento recept používam viac ako štvrťstoročie, prepísala som ho pre vás, viac menej ,,odslovadodoslova” od mojej inšpiratívnej, bývalej pani domácej Stelly, zo Sardínie. S tým rozdielom, že ,,su framentu” t.j. kvások v ich nárečí, ona robievala z pšeničnej hladkej múky, medu, vody a oleja. Ja robievam kvások z ražnej celozrnnej múky, ten rastie výborne aj bez medu ale v kvásku z manitoby alebo pšeničnej ,,00″ má svoje opodstatnenie. Ešte by som chcela povzbudiť všetkých začiatočníkov pečenia s kváskom..nejde o žiadnu vedu, chce to iba prax a môžete si sami vytvárať autorské, rodinné úpravy. Ženy, ktoré kedysi piekli týmto spôsobom, mali často krát iba elementárne vzdelanie napriek tomu v pečení dobrôt boli majsterky. Tak odvahu do pečenia, je to hračka!
Kvások ražný – príprava rozkvasu. Ražný základný kvások 150-200gr, vyberieme z chladničky a pripravíme si rozkvas. Rozkvas urobíme z ražného základného kvásku, pridáme 2 lyžice pšeničnej múky alebo špaldovej múky a trocha vody, najlepšia je ,,lievancová” konzistencia a zakryjeme fóliou. Necháme na kuchynskej linke pri teplote 22-30st. podľa želania a o cca 2-3 hodiny odlejeme 200gr do misy k múkam na spracovanie cesta. Zvyšok zakryjeme fóliou, vrchnákom a odložíme do chladničky na ďalšie použitie.
Postup:
Do nádoby od kuchynského robota dáme múky, kvások a vlažnú vodu. Zapneme na najmenšiu rýchlosť a necháme miesiť, kým sa voda neabsorbuje a cesto neodlepí od stien misy. Potom necháme cesto spadnút z lopatiek alebo háku pridáme olej, soľ a miesime pri vyššej rýchlosti, stupeň 1a pol cca 10 minút. Cesto musí byť mäkké, hladké, kompaktné a tvárne. Vytvarujeme z neho bochník a dáme do sklenenej nádoby, zakrytej ľanovou utierkou , vložíme do rúry so zapnutou lampičkou, vraj to musí byť!! Takto necháme cesto kysnúť približne tri hodiny.
Po troch hodinách dáme na drevenú dosku trocha manitoby a cesto nahrubo rozvaľkáme – na výšku 4cm. Poskladáme ako uterák na 2x a dáme naspäť do sklenej misy, poskladanou stranou dolu odpočívať do rúry s lampičkou cca hodinu a pol. Po tomto čase dáme cesto opäť na pomúčenú dosku, vytvarujeme ho/rukami alebo valčekom len nesmieme silno tlačiť/ do obdĺžnika alebo nami požadovaného tvaru a dáme ho na plech vystlaný papierom. Papier pred tým z vonkajšej strany naolejujeme. Cesto jemne upravíme iba prstami .
Dáme opäť do rúry s lampičkou, tentokrát na hodinu. Po hodine si pripravíme do misky olej s vodou, namáčame si prsty a opatrne robíme v ceste jamky až minieme celú emulziu. Posypeme povrch soľou, rozmarínom či tymiánom a pečieme v rúre na 230 st 10minút a potom znížime na 190st na ďalších 10minút. Focaccia je výborná s mozzarellou, nakladanými artičokmi alebo baklažánmi.
Variácie: pri skladaní cesta vpašujem niekedy do focaccie cappari alebo čierne olivy a pokračujem ako je písané v základnom recepte.
Prvú fázu kysnutia niekedy predlžím až na 30 hodín, cesto je potom jemnejšie a má veľké bubliny. Po troch hodinách jednoducho cesto v sklenej miske zakryjem potravinárskou fóliou a dám ešte na 27 hodín do chladničky..alebo aj 35 hodín ako sa Vám chce a ako stíhate.