Jablkovohokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Jablkovohokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

800 gr

Nastrúhaných očistených sladších jabĺk

300 gr

Nasekanej tekvice hokkaido vrchnú vrstvu nešúpeme

4 PL

Jačmenného sladu

1/4 ČL

Mletá škorica

Kardamon, mleté klinčeky, mletý badián všetky koreniny na špic noža

1 PL

Škrobu kuzu

3 dcl

Vody

Cesto:

70 gr

Kokosového alebo trstinového cukru

240 gr

Zmäknutého kravského masla ja som použila 83% z Oravy

50 gr

Mandľovej múky

150 gr

Špaldovej celozrnnej múky hladkej

200 gr

Špaldovej múky hladkej

1 ks

Vajíčko na potretie povrchu

Príprava

Minulý týždeň som  mala workshop aj  o používaní cukru v praxi  a pri následnej debate  ma zaujala pripomienka  jedného pána,  prečo teda ľudia pridávajú cukor do koláčov keď je taký  škodlivý:) a či by sa nedal urobiť akýsi zoznam najsladších ovocí, ktorý by bol zároveň aj návodom ako ich spracovať pri pečení. Je nám jasné, že múčnikov sa nikdy dobrovoľne nevzdáme pokiaľ teda nebudeme zase v nejakom vojnovom ťažení, čo dúfam nehrozí tak reálne ako ,,naša prehra” s civilizačnými chorobami. Aj preto sa pokúsim viac venovať tejto téme a vymyslieť sladkosti, ktoré by mohli byť aspoň z časti prospešné.

Teraz v októbri máme k dispozícii jablká  a tiež tekvice. Ja som pre tento recept zvolila hokkaido, ktoré mám riadne preverené  čo sa týka tepelnej úpravy. Zatiaľ som ho využívala viac menej  do hlavných jedál ale dá sa použiť i v tejto podobe. Jablká aj tekvica sú bohaté na vlákninu a minerály i keď vitamín C sa ničí tepelnou úpravou, zostávajú iné fytonutrienty  v kombinácii so špaldovou múkou celozrnnou a jačmenným sladom. Ako tukovú zložku som vybrala klasické kvalitné maslo ale budem robiť  testing aj s kokosovým tukom a dám ,,update”. Dobré pečenie.

Postup:

Cesto si pripravíme  tak, že všetky suroviny spolu zmiešame /ako krehké cesto/ a dbáme aby bolo pevnejšie a kompaktné však  múku príliš neprisýpajte, keď tak trocha špaldovej hladkej. Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.

Do hrnca dáme tekvicu hokkaido, pridáme koreniny a vodu, varíme na miernom ohni kým nie je tekvica mäkká asi 35-40 minút pod pokrievkou. Voda sa musí takmer vypariť zostane iba na dne. Zmäknutú tekvicu a škrob spolu vymixujeme za horúca tyčovým mixérom a vmiešame slad. Zmes bude hustejšia ale musí sa liať.  Medzitým očistíme a nastrúhame  jablká a pokvapkáme citrónovou šťavou. 2/3 stuhnutého cesto  rozvaľkáme na doske a cez valček prehodené dáme do guľatej  formy  na pečenie s priemerom 28cm- 30cm. Formu vyplníme krehkým cestom a tiež okraje formy. Na cesto položíme nastrúhané jablká a prelejeme ich tekvicovou zmesou. Zo zostávajúcej tretiny vykrojíme ježkov alebo iný motív či urobíme klasickú mriežku. Ježkov som potrela rozšľahaným vajcom s lyžičkou tekvicovej zmesi  ale to nie je nutné :).  Kladieme ich na povrch opatrne aby sa neponorili do zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na  180 stupňov celzia asi 45 minút, kým cesto  nie je mierne zlatovohnedé. Koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť a stuhnúť asi trištvrte hodinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.