Ako uchovať leto v paradajkách: pečené paradajky s cesnakom a paradajková šťava

Ako uchovať leto v paradajkách: pečené paradajky s cesnakom a paradajková šťava

40

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

Príprava

Leto vrcholí, záhrady plné dobrôt lákajú farebnosťou a šťavnatosťou plodov.  Nám sa tento rok urodilo dosť paradajok a vám? Dokonca počasie prialo a bolo možné ich aj sušiť. Ak by sme to teda vopred vedeli. Niekedy sme pravidelne v lete vyrábali domácu ,,passatu“,  pretlak na multifunkčné využitie ale mám aj jeden jednoduchší recept ako potešiť chuťové poháriky a je to skutočne fajnovosť. Pečené paradajky s cesnakom.  Pripravujem ich najčastejšie k mäsu a k syrom. A po čerstvej degustácii ich naložím do pohárov, zalejem  kvalitným olivovým olejom a sterilizujem v rúre ešte 15 minút.  Vydržia však aj týždeň, dva v chladničke bez sterilizácie. Pečiem ich v keramickom pekáči, s bylinkami/ tymián, saturejka, bazalka/ a hrubozrnnou soľou, korením, olivovým  panenským olejom a miesto strednej  časti, ktorú vyrežem  dávam strúčik cesnaku.  Dnes som takto hodovala a naozaj tie chute sú  zážitkom. Ešte teplé, voňavé  pečené paradajky som položila na Tisovskú bryndzu a nechala dokonať dielo. A ešte k tomu je  to aj mimoriadne zdravá pochutina – správne využitý lykopén /dôležitá tepelná úprava/, v kombinácii s úžasnou kvalitnou bryndzou.  A ako bonus pridávam recept aj na domácu ,, passatu pomodoro“ čiže paradajkovú šťavu  resp. redší pretlak, ktorý má naozaj široké využitie oceniteľné hlavne v zimných mesiacoch. Pripravíte s ňou paradajkovú polievku, omáčku na cestoviny alebo ju môžete primiešať do zeleninového osviežujúceho letného nápoja, najlepšie so stonkovým zelerom, kvalitným olivovým olejom a bazalkou alebo kvapnúť do Bloody Mary 🙂 . Ak stále nemáte  jasno v tom,  či máte radi paradajky prečítajte si viac tu a využite čas,  kým sú tie slnečné a pravé.

Pečené paradajky

 

Potrebujeme:

 

2kg červených zrelých paradajok /použila som odrodu Tornado a Bonset/

3 hlavičky cesnaku domáceho slovenského, chemicky neošetreného

Čerstvé bylinky bazalka, tymián, smil, saturejka, bobkový list

Mleté čierne korenie z mlynčeka  a celé korenie

Olivový olej panenský cca 0,7l

Hrubozrnná morská soľ

Veľký keramický pekáč

Patentné poháre na zaváranie

Postup:

Paradajky umyjeme,  vyrežeme zelený stred  a miesto neho  vložíme strúčik  očisteného  cesnaku alebo polovicu ak máme veľmi široké strúčiky.  Paradajky ukladáme tesne vedľa seba. Posypeme ich jemne hrubozrnnou soľou,  na  40 paradajok ide  približne zarovnaná  polievková lyžica soli. Nasekané bylinky a cca 5 lyžíc olivového oleja  rovnomerne nanesieme na paradajky. Dáme piecť na 50minút do teplovzdušnej rúry pri teplote 180stupňov. Pri pečení pustia šťavu, musíte ustrážiť cesnak aby nám príliš nezhnedol. Paradajky sú na povrchu  iba mierne do zlatista upečené.  Časť si odložíme na priamu konzumáciu. Ostatné vkladáme do čistých suchých pohárov, vyložených 2 bobkovými listami a celým korením cca 10guličiek. Použijeme tiež paradajkovú šťavu z pečenia- asi do polovice pohára. Doplníme olivovým olejom a pevne uzavrieme. Sterilizujeme v rúre  cca 15-20minút. Po vychladnutí uložíme na chladnom tmavom mieste.

 

Paradajková šťava  ,,Passata pomodoro”

 

Potrebujeme:

 

10kg červených zrelých paradajok

Jedna plná lyžica hrubozrnnej soli

Veľký hrniec s dvojitým dnom

 

Paradajky umyjeme a nakrájame na štvrťky.  Dáme do  veľkého  hrnca s dvojitým dnom. Varíme za občasného premiešania približne 2 hodiny. Pridáme soľ a necháme variť ešte pol hodinu. Doba varenia záleží aj od odrody. Mäsité s menším obsahom vody varíme kratšie s väčším obsahom vody zase dlhšie. Zmes prepasírujeme cez sito a nalievame do fľašiek alebo pohárov. Uzavrieme a sterilizujeme cca 20minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť