Domáce bazalkové pesto a jeho využitie

Domáce bazalkové pesto a jeho využitie

Značky

Nie sú pridelené

10

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

400 gr

Bazalky

50 gr

Píniových orieškov

1dcl – 2dcl

Olivového oleja panenského

8 strúčikov

Cesnaku

Čierne mleté korenie

1/4 ČL

Soľ morská

Príprava

Bazalkové pesto pripravujem už vyše 20 rokov a nikdy som si ho nekúpila v obchode…:) to na margo rečí mojich kamarátok, ktorým sa to zdá komplikované pripraviť doma a radšej miesto toho aby dali do mixéra  alebo mažiara 5 vecí a strávili nad tým 5 minút času, kúpia si to v supermarkete. A keďže konzistencia je kašovitá, moja fantázia mi našepkáva rôzne možné prímesi, ktoré by  mohlo pesto obsahovať. Doma robené pesto je neporovnateľne  chutnejšie a aromatickejšie,  keď je pripravené čerstvé. A  treba vedieť, že  ho môžete pár dní  udržať doma v chladničke v čerstvom stave  bez pridania parmezánu alebo pecorina. Bazalka je výnimočná svojou vôňou, chuťou ako korenina a preto ju tak aj používam. Do rôznych jedál pridávam už hotové pesto, takže keď si pripravím pohárik pesta, vydrží maximálne týždeň  práve pre jeho multifunkčné využitie. Bazalka samotná aj čerstvé pesto podporuje trávenie a má spazmolytický  účinok podobne ako magnézium. Milujem vôňu bazalky,  keď natrhám obrovskú kyticu a prinesiem ju zo záhrady domov,  prevonia celý byt aj keď sa ju snažím čo najskôr spracovať, stihne to…:)

Bazalkové listy musia byť umyté ale nie mokré treba ich nechať preschnúť na bavlnenej či ľanovej utierke. Ak ho budete robiť v mixéri dáte na dno listy bazalky, ostatné ingrediencie a nakoniec prilievate postupne olej. Vo veľkom mažiari rozotrieme najprv cesnak s orieškami, potom soľ, korenie/nemusí byť/, bazalkové listy a nakoniec po troške pridávame olej. Parmezán alebo pecorino vždy pridávame pred priamou konzumáciou cestovín. Ak si robíte pesto na priamu konzumáciu bez dlhodobého uskladnenia pridajte parmezán ako predposlednú ingredienciu pred olivovým olejom. Pesto vám v chladničke stuhne a ak ho idete pridávať do cestovín urobte to takto: uvarte cestoviny a pred  scedením cestovín odoberte troška vody /lyžicu/, v ktorej sa varili cestoviny a pesto v nej rozmiešajte a ihneď pridajte  do cestovín. Tento bazalkový koncentrát má trvanlivosť  približne mesiac a mal by sa vojsť do 3,5dcl pohára.

Pesto môžete použiť tiež:

  • Na bruschetti a crostini – nakrájame na kocky paradajky pokvapkáme olejom,  balsamikom a primiešame pesto
  • Vmiešaním do šalátu k zálievke výborne chutí pridaním pár lístkov stévie
  • Do jogurtu ku grilovanej zelenine
  • Rýchla omáčka k obilninám, zelenine a steaku : rozmixujeme 5 sušených paradajok,1 lyžicu tahini sezamovej pasty, šťavu z jedného citróna, soľ, pridáme  malú  lyžička pesta  a  premiešame…hotovo. Bazalkové pesto môžete do obilnín vmiešať iba tak samotné postačí keď vmiešate spolu s pestom do zrna lyžicu vlažnej vody.
  • Pridať na záver do zeleninovej polievky  typu minestrone
  • Do dusenej alebo opekanej zeleniny
  • Narýchlo pripravený aromatický olej pridaním chilli do oleja a lyžičky pesta,  hodí sa na opekané červené papriky a baklažány či na pokvapkanie  čerstvo upečeného chleba

Prajem vám veľa invencie  pri varení, určite prídete na niečo nové aj sami a hlavne pripravte si pesto doma  a využívajte ho teraz v sezóne, keď je bazalky dostatok. Pesto si dnes môžete urobiť celoročne,  bazalka sa dá pestovať doma v črepníku alebo si ju môžete  zakúpiť z dobrého zdroja či v bio obchodoch. Tá letná voňavá bazalka je však tá pravá prázdninová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť