Bazalkové pesto pripravujem už vyše 20 rokov a nikdy som si ho nekúpila v obchode…:) to na margo rečí mojich kamarátok, ktorým sa to zdá komplikované pripraviť doma a radšej miesto toho aby dali do mixéra alebo mažiara 5 vecí a strávili nad tým 5 minút času, kúpia si to v supermarkete. A keďže konzistencia je kašovitá, moja fantázia mi našepkáva rôzne možné prímesi, ktoré by mohlo pesto obsahovať. Doma robené pesto je neporovnateľne chutnejšie a aromatickejšie, keď je pripravené čerstvé. A treba vedieť, že ho môžete pár dní udržať doma v chladničke v čerstvom stave bez pridania parmezánu alebo pecorina. Bazalka je výnimočná svojou vôňou, chuťou ako korenina a preto ju tak aj používam. Do rôznych jedál pridávam už hotové pesto, takže keď si pripravím pohárik pesta, vydrží maximálne týždeň práve pre jeho multifunkčné využitie. Bazalka samotná aj čerstvé pesto podporuje trávenie a má spazmolytický účinok podobne ako magnézium. Milujem vôňu bazalky, keď natrhám obrovskú kyticu a prinesiem ju zo záhrady domov, prevonia celý byt aj keď sa ju snažím čo najskôr spracovať, stihne to…:)
Bazalkové listy musia byť umyté ale nie mokré treba ich nechať preschnúť na bavlnenej či ľanovej utierke. Ak ho budete robiť v mixéri dáte na dno listy bazalky, ostatné ingrediencie a nakoniec prilievate postupne olej. Vo veľkom mažiari rozotrieme najprv cesnak s orieškami, potom soľ, korenie/nemusí byť/, bazalkové listy a nakoniec po troške pridávame olej. Parmezán alebo pecorino vždy pridávame pred priamou konzumáciou cestovín. Ak si robíte pesto na priamu konzumáciu bez dlhodobého uskladnenia pridajte parmezán ako predposlednú ingredienciu pred olivovým olejom. Pesto vám v chladničke stuhne a ak ho idete pridávať do cestovín urobte to takto: uvarte cestoviny a pred scedením cestovín odoberte troška vody /lyžicu/, v ktorej sa varili cestoviny a pesto v nej rozmiešajte a ihneď pridajte do cestovín. Tento bazalkový koncentrát má trvanlivosť približne mesiac a mal by sa vojsť do 3,5dcl pohára.
Pesto môžete použiť tiež:
- Na bruschetti a crostini – nakrájame na kocky paradajky pokvapkáme olejom, balsamikom a primiešame pesto
- Vmiešaním do šalátu k zálievke výborne chutí pridaním pár lístkov stévie
- Do jogurtu ku grilovanej zelenine
- Rýchla omáčka k obilninám, zelenine a steaku : rozmixujeme 5 sušených paradajok,1 lyžicu tahini sezamovej pasty, šťavu z jedného citróna, soľ, pridáme malú lyžička pesta a premiešame…hotovo. Bazalkové pesto môžete do obilnín vmiešať iba tak samotné postačí keď vmiešate spolu s pestom do zrna lyžicu vlažnej vody.
- Pridať na záver do zeleninovej polievky typu minestrone
- Do dusenej alebo opekanej zeleniny
- Narýchlo pripravený aromatický olej pridaním chilli do oleja a lyžičky pesta, hodí sa na opekané červené papriky a baklažány či na pokvapkanie čerstvo upečeného chleba
Prajem vám veľa invencie pri varení, určite prídete na niečo nové aj sami a hlavne pripravte si pesto doma a využívajte ho teraz v sezóne, keď je bazalky dostatok. Pesto si dnes môžete urobiť celoročne, bazalka sa dá pestovať doma v črepníku alebo si ju môžete zakúpiť z dobrého zdroja či v bio obchodoch. Tá letná voňavá bazalka je však tá pravá prázdninová.