Tento recept je naozaj možno storočný a pochádza od mojej piešťanskej babičky, ktorá tu už dávno nie je ale uchovala ho moja mama a ja ho na Vianoce už pár rokov oprašujem. Je to výrazná chuť z obdobia, keď som si začala ukladať spomienky a takto nejako voňajú a chutia moje prvé prázdniny u babky. Snažím sa udržať pôvodnú receptúru ale nech mi babka odpustí, skúšala som aj iné verzie a náhrady múk, kedy som vymenila hrubú múku za špaldovú celozrnnú hrubú, pokus bol aj o glutenfree verziu a práškový cukor som zamenila za trstinový. Uvádzam pôvodný recept tak ako je archivovaný v starom zošite. Zázvorníky na fotke v texte sú po mojej úprave/špaldová múka hrubá, trstinový cukor/. Veľa radosti z Vianoc a pokoja v duši vám želám a nezabudnite aj vy sem tam oprášiť nejakú tradíciu prospeje nám to všetkým.
Postup:
Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame vo veľkej miske. Cesto necháme odpočívať 2 hodiny aby sa ingrediencie spojili. Následne cesto vyvaľkáme na plát hrubý pol centimetra. Vykrajujeme zázvorníky a položíme na plech pomúčený hrubou múkou. Plech odložíme do chladnejšej miestnosti, zázvorníky sa zvykli ,,sušiť“ cez noc a aspoň raz v polovici sušenia otočiť. Tento krok môžete však preskočiť, upečú sa i tak len vraj tým otočením sú vraj viac nadýchané. Prebytočnú múku na druhý deň zmetieme z plechu/ odpočívajú cez noc aspoň 12 hodín/ upečieme pri teplote 180 stupňov celzia cca 8-10min. Po upečení ihneď podkrojíme aby sa neprilepili.