Zázvorníky tradičné

Zázvorníky tradičné

50min + odpočívanie 2+12 hod

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

320 gr

Práškového cukru

320 gr

Hladkej múky

52 gr

Múka hrubá na posypanie

200 gr

Hrubej múky

80 br

masla alebo bravčovej masti

2 ks

Vajcia

Z 5-6 vajíčok

Žĺtky

25 gr

Zázvoru mletého

50 gr

Citrónovej kôry

4 gr

Salajky ak nemáte tak 8gr sódy bikarbóny

Príprava

Tento recept je naozaj možno storočný a pochádza od mojej piešťanskej babičky, ktorá tu už dávno nie je ale uchovala ho moja mama a ja ho na Vianoce už pár rokov oprašujem. Je to výrazná  chuť  z obdobia, keď som si začala ukladať spomienky a takto nejako  voňajú a chutia moje prvé prázdniny u babky. Snažím sa udržať pôvodnú receptúru ale nech mi babka odpustí, skúšala som aj iné verzie a náhrady múk, kedy som vymenila hrubú múku za špaldovú celozrnnú hrubú, pokus bol aj o glutenfree verziu a práškový cukor som zamenila za trstinový. Uvádzam pôvodný recept tak ako je archivovaný v starom zošite. Zázvorníky na fotke v texte sú po mojej úprave/špaldová múka hrubá, trstinový cukor/. Veľa radosti z Vianoc a pokoja v duši vám želám a nezabudnite aj vy sem tam oprášiť nejakú tradíciu prospeje nám to všetkým.

Postup:

Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame vo veľkej miske. Cesto necháme odpočívať  2 hodiny aby sa ingrediencie  spojili.  Následne cesto  vyvaľkáme na plát hrubý pol centimetra. Vykrajujeme zázvorníky a položíme na plech pomúčený hrubou múkou. Plech odložíme do chladnejšej miestnosti, zázvorníky sa zvykli ,,sušiť“ cez noc a aspoň raz v polovici sušenia otočiť. Tento krok môžete však preskočiť, upečú sa i tak len vraj tým otočením sú vraj viac nadýchané.  Prebytočnú múku na druhý deň zmetieme z plechu/ odpočívajú cez noc aspoň 12 hodín/ upečieme  pri teplote 180 stupňov celzia cca 8-10min. Po upečení ihneď podkrojíme aby sa neprilepili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť