Tento recept je naozaj možno storočný a pochádza od mojej piešťanskej babičky, ktorá tu už dávno nie je ale uchovala ho moja mama a ja ho na Vianoce už pár rokov oprašujem. Je to výrazná chuť z obdobia keď som si začala ukladať spomienky a takto nejako voňajú a chutia moje prvé prázdniny u babky..:) Snažím sa udržať pôvodnú receptúru ale nech mi babka odpustí – práškový cukor, ktorý neznášam a škrípe mi pod zubami som vymenila za trstinový a hrubú bielu múku za špaldovú. Uvádzam pôvodný recept a v zátvorke bude uvedená moja náhrada. Zázvorníky na fotke sú po mojej úprave. Veľa radosti z Vianoc a pokoja v duši vám želám a nezabudnite aj vy sem tam oprášiť nejakú tradíciu prospeje nám to všetkým.
Postup:
Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame vo veľkej miske. Cesto necháme odpočívať 2 hodiny aby sa ingrediencie spojili. Následne cesto vyvaľkáme na plát hrubý pol centimetra. Vykrajujeme zázvorníky a položíme na pomúčený plech. Plech odložíme do chladnejšej miestnosti. Prebytočnú múku zmetieme a na druhý deň/ rozdiel aspoň 12 hodín/ upečieme pri teplote 150 stupňov celzia cca 13 -15min. Po upečení ihneď podkrojíme aby sa neprilepili.