Zázvorníky tradičné

Zázvorníky tradičné

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

320 gr

Práškového cukru

320 gr

Hladkej múky

52 gr

Múka hrubá na posypanie

200 gr

Hrubej múky

80 br

masla alebo bravčovej masti

2 ks

Vajcia

Z 5-6 vajíčok

Žĺtky

25 gr

Zázvoru mletého

50 gr

Citrónovej kôry

4 gr

Salajky ak nemáte tak 8gr sódy bikarbóny

Príprava

Tento recept je naozaj možno storočný a pochádza od mojej piešťanskej babičky, ktorá tu už dávno nie je ale uchovala ho moja mama a ja ho na Vianoce už pár rokov oprašujem. Je to výrazná  chuť  z obdobia keď som si začala ukladať spomienky a takto nejako  voňajú a chutia moje prvé prázdniny u babky..:) Snažím sa udržať pôvodnú receptúru ale nech mi babka odpustí – práškový cukor, ktorý neznášam a škrípe mi pod zubami  som vymenila za trstinový a hrubú bielu múku za špaldovú. Uvádzam pôvodný recept a v zátvorke bude uvedená moja náhrada. Zázvorníky na fotke sú po mojej úprave. Veľa radosti z Vianoc a pokoja v duši vám želám a nezabudnite aj vy sem tam oprášiť nejakú tradíciu prospeje nám to všetkým.

Postup:

Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame vo veľkej miske. Cesto necháme odpočívať  2 hodiny aby sa ingrediencie  spojili.  Následne cesto  vyvaľkáme na plát hrubý pol centimetra. Vykrajujeme zázvorníky a položíme na pomúčený plech. Plech odložíme do chladnejšej miestnosti. Prebytočnú múku zmetieme a na druhý deň/ rozdiel aspoň 12 hodín/ upečieme  pri teplote 150 stupňov celzia cca 13 -15min. Po upečení ihneď podkrojíme aby sa neprilepili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.