Tento recept som vytvorila náhodou, keďže som potrebovala uvoľniť miesto v mrazničke a prvé na radu prišli ovocné drene z leta. Do cesta som zapracovala takúto jahodovú dreň a bola som milo prekvapená chuťou …vyskúšajte aj vy…použila som špaldovú hladkú a celozrnnú múku. Zo zostávajúcej drene som urobila confituru niečo podobné lekváru. Povarila som ju s čerstvými brusnicami so škoricou, badyánom, kardamonom a drvenými klinčekami a na záver som tam vmiešala 2 veľké lyžice medu. Táto confitura vydrží niekoľko dní v chladničke v uzavretej nádobe sa dá použiť i do jogurtu, k tvarohu či k steaku…
Postup:
Najprv zmiešame spolu rozpustené vychladnuté maslo s vajíčkami, acidofilným mliekom, pridáme jahodovú dreň. Zmiešame metličkou, všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Pridáme zrniečka, vnútro vanilkového struku. Do tejto zmesi dáme múky a cukor a prášok do pečiva spolu so sódou bikarbónou, štipkou soli a pomaly poriadne premiešame aby sa všetky ingrediencie spojili. Cesto nalejeme do papierových košíčkov /cca 1cm pod okraj/ umiestnených vo forme na muffiny. Z tejto dávky vyjde cca 35muffinov. Pečieme 20 minút pri 180 stupňovej teplote. Vyberieme ihneď z formy necháme úplne vychladnúť.
2 Odpovede
Dobrý deň. Som celiatička a pozerám si akurát rbezlepkové recepty na Vašom blogu. Za recepty ďakujem a určite ich veľa vyskúšam 😊
Zarazilo ma použitie špaldovej múky v receptoch , ktoré sú v kategórii. BEZLEPKOVÉ. V niektorých receptoch sú alternatívy pri použití lepkových múk aj bezlepkové. V samotnom recepte nie je napísané že recept je bezlepkový ale je to v kategórii bezlepkové čo môže byť pre začínajúcich “ bezlepkáčov“ mätúce. Býva častá otázka na bezlepkových fórach či je špaldová múka bezlepková. Moja vedomosť je že obsahuje menšie množstvo lepku ale bezlepková nie je. Moja malá pripomienka. Prajem príjemný večer
Vďaka za upozornenie, pri nahadzovaní článkov admin omylom dal špaldu, ktorá má mimochodom vyšší obsah lepku ako pšenica, do kategórie bezlepkové.