Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami bez pridaného cukru

Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami bez pridaného cukru

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

150 gr

Pšena /uvaríme do mäkka/

0,5 l

Mandľového nápoja ,,mlieka”

70 gr

Kustovnice čínskej v bio kvalite / namočiť do vlažnej vody na cca 2hodiny/

100 gr

Sušených vykôstkovaných datlí /namočíme na 2 hod do mandľového mlieka/

100 gr

Strúhaného kokosu

80 gr

Pistácií / nasekať na drobno alebo vymixovať/

1 ČL

Škorice použila som cejlónsku

Štipka

Mletej kurkumy

30 ks

Papierové košíčky

Príprava

Veľmi rýchly aj interaktívny recept na zdravú sladkosť. Čiže nezabudnite do prípravy zapojiť deti. Im takáto sladkosť chutí a naozaj platí čo je v košíčku, je lákavé :). Takéto guľky obsahujú, všetky dôležité makro aj mikronutrienty a tiež aminokyseliny i tie esenciálne. Kustovnica obohatí guľky aj o karotenoidy. Ďatle zase nahradia pridané sladidlo. Pšeno je skvelá obilnina, prirodzene bezlepková vhodná už pre najmenšie detičky. Nájdeme v ňom aj stopové prvky /meď, železo/, esenciálne aminokyseliny a 100gr pšena obsahuje takmer dennú odporúčanú dávku cysteínu dôležitého pre tvorbu glutationu –  antioxidantu chrániaceho naše bunky. Pšeno je citlivé na svetlo a má kratšiu dobu spotreby. Preto čítajte na etikete dátum expirácie. Pšeno môže byť po čase horké. Uskladnite ho v tmavej uzavretej, nepriehľadnej nádobe. Ak varím pšeno pre prípravu dezertu, používam mandľové alebo kokosové ,,mlieko“ pre lepšiu chuť a arómu. Tento krát som použila mandľové od Alpro. Ak kupujete orechoviny a sušené ovocie dajte si záležať na výbere surovín. Kupujte z kvalitného zdroja, domáce, bez  úpravy oxidom siričitým, ktorý  ničí v tele vitamín B a  pre možnú kontamináciu mykotoxínmi. Pšenové guľky majú príjemnú sladkosviežu chuť vďaka datliam a kustovnici. Ak by sa vám zdali málo sladké odporúčam pridať max. lyžicu datlového sirupu do základnej hmoty.

Postup:

Pšeno prelejeme 2x  horúcou vodou. Necháme odkvapkať a varíme  v mandľovom mlieku do mäkka až kašovita za občasného premiešania. Necháme vychladnúť. V mixéry vymixujeme  na kašu kustovnicu a datle.  Dôkladne vmiešame do pšena, tak aby sa zafarbilo a spojili sa ingrediencie. Pridáme škoricu, kurkumu, 2 lyžice kokosu, lyžicu pistácií a miešame. Musí vzniknúť hustá lepivá hmota.  V miske zo studenou vodou si namočíme občas prsty a vytvarujeme menšie guľky s priemerom cca 3,5cm. Obalíme v pistáciách alebo v strúhanom kokose. Uložíme do košíčkov a dáme na 2 hodiny do chladničky. Udržujeme v chlade, skonzumovať do 48 hod.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.