Veľmi rýchly aj interaktívny recept sladkosť/nesladkosť, do výroby môžete zapojiť aj deti. Takéto guľky obsahujú, všetky dôležité makro aj mikronutrienty a tiež aminokyseliny i tie esenciálne. Kustovnica obohatí guľky aj o karotenoidy. Ďatle zase nahradia pridané sladidlo. Pšeno je skvelá obilnina, prirodzene bezlepková vhodná už pre najmenšie detičky. Nájdeme v ňom aj stopové prvky /meď, železo/, esenciálne aminokyseliny a 100gr pšena obsahuje takmer dennú odporúčanú dávku cysteínu dôležitého pre tvorbu glutationu – antioxidantu chrániaceho naše bunky. Pšeno je citlivé na svetlo a má kratšiu dobu spotreby. Preto čítajte na etikete dátum expirácie. Pšeno môže byť po čase horké. Uskladnite ho v tmavej uzavretej, nepriehľadnej nádobe. Ak varím pšeno pre prípravu dezertu, používam mandľové alebo kokosové ,,mlieko“ správne nápoj, pre lepšiu chuť a arómu. Tento krát som použila mandľový nápoj od Alpro. Ak kupujete orechy a sušené ovocie dajte si záležať na výbere surovín. Kupujte z kvalitného zdroja, ak miesto pistácií použijete orechy vlašské, tak domáce najlepšie /u nesprávne skladovaných možná kontamináciu mykotoxínmi/. Pšenové guľky majú príjemnú sladkosviežu chuť vďaka datliam a kustovnici. Ak by sa vám zdali málo sladké odporúčam pridať max. lyžicu datlového sirupu do základnej hmoty alebo obaľte ich v cukre.
Postup:
Pšeno prelejeme 2x horúcou vodou. Necháme odkvapkať a varíme v mandľovom mlieku do mäkka až kašovita za občasného premiešania. Necháme vychladnúť. V mixéry vymixujeme na kašu kustovnicu a datle. Dôkladne vmiešame do pšena, tak aby sa zafarbilo a spojili sa ingrediencie. Pridáme škoricu, kurkumu, 2 lyžice kokosu, lyžicu pistácií a miešame. Musí vzniknúť hustá lepivá hmota. V miske zo studenou vodou si namočíme občas prsty a vytvarujeme menšie guľky s priemerom cca 3,5cm. Obalíme v pistáciách alebo v strúhanom kokose. Uložíme do košíčkov a dáme na 2 hodiny do chladničky. Udržujeme v chlade, skonzumovať do 48 hod.