Koláčiky z ovsenej a špaldovej múky s kozím tvarohom

Koláčiky z ovsenej a špaldovej múky s kozím tvarohom

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

160 gr

Ovsenej celozrnnej múky

150 gr

Hladkej špaldovej celozrnnej múky

200 gr

Hladkej špaldovej múky + 30 gr na pomúčenie

40 gr

Kvasníc čerstvých

80 gr

Roztopeného živočíšneho masla

70 gr

Kryštálového cukru

1 ks

Vajíčko

2 dcl

Mlieka

Plnka:

400 gr

Kozieho tvarohu alebo ricotty

150 gr

Lekváru ja som použila čerstvý marhuľovo

Mrvenička- posýpka:

80 gr

Masla

3 PL

Kokosového cukru

3 PL

Celozrnnej špaldovej múky hladkej

1 ČL

Mletej škorice

Príprava

Tieto koláčiky sú variáciou moravských koláčov, niečo podobné robievala  ešte moja mama a ja som si ich po svojom upravila. Kozí tvaroh používala do koláčov zase moja babka z Banky pri Piešťanoch a ako decká sme na iný tvaroh nemali šancu,  takže moje spomienky na babkin tvarohový kozí mrežovník ma posmelil  v predstave, že to bude jedlé aj pre moje deti. No a žiadna námietka nebola vznesená. Samozrejme môžete použiť aj obyčajný tvaroh alebo inú náplň. S cukrom som ako vždy šetrila.Výhoda koláčikov je,  že sú akurát do ruky a celozrnné cesto je zdravšie, mäkučké a chutné. Nevýhodou  troška viac ručnej práce a rýchle ubúdanie z taniera :).

Postup:

Všetky múky zmiešame spolu vo veľkej mise od kuchynského robota. Urobíme v strede jamku, pridáme troška cukru a vlažné mlieko do ktorého rozdrobíme kvasnice. Dáme na teplé miesto na 20 minút aby vznikol kvások. Potom pridáme ostatné prísady, cukor, vajíčko, zvyšné mlieko, roztopené maslo a necháme miesiť v kuchynskom robote. Cesto musí mať hustú lepivú konzistenciu. Cesto necháme vykysnúť približne hodinu na teplom mieste. Na pomúčenej doske vytvarujeme 2 bochníky. Každý rozvaľkáme na výšku  8 mm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7cm.V každom koliesku urobíme dnom menšieho pohára priehlbinku a do nej položíme premiešaný kozí tvaroh. Na tvaroh  dáme pol malej lyžičky mierne tekutého lekváru a navrch koláča posýpku. Posýpku urobíme tak, že najprv zmiešame sypké ingrediencie a nakoniec prstami zapracujeme maslo aby sa zmes drobila. Prípadne pridáme trocha múky ak je zmes príliš lepivá. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v odstupoch asi 1cm. Z tejto dávky vyjde približne 36 koláčikov. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch  15 minút.

2 Odpovede

  1. Dobrý večer Silvia, spolupracovník ktorý vám prepisoval recepty na nový web zabudol dať v recepte jednu 0 (nulu). Po správnosti malo byť 150gr hladkej špaldovej celozrnnej múky a nie 15g, to len aby náhodou niekto nedal len jednu lyžicu 🙁
    Po oprave v recepte môj koment pls zmažte prosím
    Ďakujem pekne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.