Tento lahodný čokoládový koláč sme testovali úspešne aj na kurzoch Čokolády v Škole varenia v Poluse. Je v bezmliečnej a bezlepkovej verzii. Použila som kokosovú múku, ktorá obsahuje vlákninu, viaže tekuté zložky a v kombinácii s použitými tukmi vytvára efekt peny s jemnou štruktúrou. Ak máte radi lava cake/tekutý/ koláč použite miesto kokosovej múky múku zo zemných mandlí s lyžicou oleja z vlašských orechov. Budete ho piecť o 3 minúty kratšie. Kto má rád plnú chuť horkej čokolády, príde si na svoje totiž cukru je tu ako vždy v mojich sladkostiach úsporne.
Postup:
Mandľové mlieko povaríme s kakaom, kardamonom a cukrom v širšom hrnci s dvojitým dnom. Pridáme kávu a privedieme do varu. Vypneme a v horúcej zmesi roztopíme, pomalým miešaním nalámanú čokoládu. Vymiešame metličkou a pridáme kokosovú múku, mandľové maslo a vajcia. Vajcia pridávame nakoniec vymiešané metličkou a zašľaháme ich do zmesi až keď má zmes- cesto nižšiu teplotu/dokážeme doň namočiť prst :)/ Vymiešame do hladkého krému. Cesto nalejeme do vymastených misiek cca 1, 5cm pod vrchný okraj. Necháme piecť cca 15 minút pri teplote 180st. Pečieme v teplovzdušnej rúre a do rúry pod plech s keramickými miskami dáme misku s vodou.