Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo

Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

800 gr - 1 kg

Hovädziu falošnú sviečkovú

1 kg

Hovädzie predné s kosťou

2 ks

Červené cibule

1 ks

Bielu cibuľu

5 ks

Jarných cibuliek

150 gr

Bambusových výhonkov

80 - 100 gr

Zázvoru očisteného a nakrájaného na kocky

5 ks

Badiánu celých hviezdičiek

5 ks

Klinčekov a štipku škorice

Pár zrniečok anízu alebo feniklu

10 lístkov

Vietnamskú bazalku

1 ČL

Stavikrv vtačí

2 plné hrste

Perillu

3 citrónové stonky a 4 veľké limetkové listy

2 hrste

Čerstvého koriandru

Kurkuma pol lyžičky a 5 lyžíc olivového oleja

500gr

Ryžové rezance

5-6 L

vody

1 ČL

Trstinového cukru

Soľ

Príprava

Poznáte vietnamskú výživnú a osviežujúcu polievku s hovädzím mäsom, pho bo? Doteraz som sa stretla asi s 15 receptami s autentickými úpravami aj menej. My sme si urobili pred pár dňami s priateľmi takúto lahôdku, kde základom je hovädzia sviečková /môže byť aj falošná/ a hovädzia  hruď s kosťou a môže byť aj špiková kosť. Chuť polievky je veľmi aromatická vzhľadom na použité koreniny ale zároveň lahodná a dá sa povedať liečivá a ľahko stráviteľná aj vďaka použitým koreninám. Pridáva sa do nej polygonum aviculare/rau dang/ po našom stavikrv vtačí s obsahom flavonoidov a látok s adstringentným  a diuretickým účnkom, limetové listy a čerstvý koriander. Ďalšie použité koreniny a zelenina : badián, aníz, klinček, škorica ďalej čerstvý zázvor, citrónová tráva, jarná cibuľka, červená cibuľa no a ryžové rezance a rybí vývar v koncentráte – my sme použili dashi prášok. Hlavne tá súhra a význam korenín je obdivuhodný aj z nutričného hľadiska. Podporuje dobré trávenie a bezpečnú  chuť do jedla,  pretože  tradičná perilla znižuje triacylglyceridy  v krvi  a pôsobí antibakteriálne.  Ak nezoženiete  perillu /Perilla frutescens/ použite vietnamskú bazalku, ktorá je u nás bežne dostať a citrónovú trávu s limetovými listami.. Pochúťka to bola neskutočná, vrelo odporúčam uvariť aspoň raz. Upozorňujem,  že to je moja osobná úprava receptu 🙂

Postup:

Do veľkého 8l hrnca dáme variť mäso vcelku aj s kosťami, zaliate studenou vodou. Po zovretí zoberieme z povrchu vyzrážané bielkoviny sitkom. Na  dno woku dáme olej, ohrejeme kurkumu, pridáme cukor  a opečieme do sklovita na hrubo nakrájanú  cibuľu  a zázvor. Normálne sa zvykne zapekať v rúre ale mne sa to skôr usušilo pár krát 🙂 takže dávam prednosť opečeniu vo woku. Orestovanú zeleninu pridáme  k mäsu a vode a zalejeme  ešte doplna studenou vodou. Počas varenia už vodu neprilievame. Vložíme  do hrnca všetky koreniny. Ja ich nechávam voľne ale môžete ich dať do sitka na to určeného alebo do plátna či zviazať do gázy. Pridala som hrsť koriandru a sušený stavikrv vtačí, citronovú trávu a limetové listy, keďže som nezohnala perillu a bambusové výhonky. Toto všetko povaríme na miernom ohni odkryté približne 4 hodiny. Pred dovarením dochutíme soľou. Tradične sa bylinky dajú na dno misiek a zalejú sa polievkou ale ja som ich hodila na záver  do hrnca zdá sa mi tá chuť oveľa intenzívnejšia. Akurát  časť mladej cibuľky, bazalky, perilly  a koriander som nechala zvlášť  na ochutenie v miske.  Mäsko  po vytiahnutí z hrnca  nakrájame  na tenké plátky  a položíme do misky či hlbokého taniera. Pridáme uvarené rezance, ktoré po uvarení ponoríme do studenej vody a prepláchneme aby sa nelepili. Zalejeme horúcim vývarom a na záver ešte individuálne dochucujeme chilli alebo mletým korením či sójovou alebo rybacou omáčkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.