Poznáte vietnamskú výživnú a osviežujúcu polievku s hovädzím mäsom, pho bo? Doteraz som sa stretla asi s 15 receptami s autentickými úpravami aj menej. My sme si urobili pred pár dňami s priateľmi takúto lahôdku, kde základom je hovädzia sviečková /môže byť aj falošná/ a hovädzia hruď s kosťou a môže byť aj špiková kosť. Chuť polievky je veľmi aromatická vzhľadom na použité koreniny ale zároveň lahodná a dá sa povedať liečivá a ľahko stráviteľná aj vďaka použitým koreninám. Pridáva sa do nej polygonum aviculare/rau dang/ po našom stavikrv vtačí s obsahom flavonoidov a látok s adstringentným a diuretickým účnkom, limetové listy a čerstvý koriander. Ďalšie použité koreniny a zelenina : badián, aníz, klinček, škorica ďalej čerstvý zázvor, citrónová tráva, jarná cibuľka, červená cibuľa no a ryžové rezance a rybí vývar v koncentráte – my sme použili dashi prášok. Hlavne tá súhra a význam korenín je obdivuhodný aj z nutričného hľadiska. Podporuje dobré trávenie a bezpečnú chuť do jedla, pretože tradičná perilla znižuje triacylglyceridy v krvi a pôsobí antibakteriálne. Ak nezoženiete perillu /Perilla frutescens/ použite vietnamskú bazalku, ktorá je u nás bežne dostať a citrónovú trávu s limetovými listami.. Pochúťka to bola neskutočná, vrelo odporúčam uvariť aspoň raz. Upozorňujem, že to je moja osobná úprava receptu 🙂
Postup:
Do veľkého 8l hrnca dáme variť mäso vcelku aj s kosťami, zaliate studenou vodou. Po zovretí zoberieme z povrchu vyzrážané bielkoviny sitkom. Na dno woku dáme olej, ohrejeme kurkumu, pridáme cukor a opečieme do sklovita na hrubo nakrájanú cibuľu a zázvor. Normálne sa zvykne zapekať v rúre ale mne sa to skôr usušilo pár krát 🙂 takže dávam prednosť opečeniu vo woku. Orestovanú zeleninu pridáme k mäsu a vode a zalejeme ešte doplna studenou vodou. Počas varenia už vodu neprilievame. Vložíme do hrnca všetky koreniny. Ja ich nechávam voľne ale môžete ich dať do sitka na to určeného alebo do plátna či zviazať do gázy. Pridala som hrsť koriandru a sušený stavikrv vtačí, citronovú trávu a limetové listy, keďže som nezohnala perillu a bambusové výhonky. Toto všetko povaríme na miernom ohni odkryté približne 4 hodiny. Pred dovarením dochutíme soľou. Tradične sa bylinky dajú na dno misiek a zalejú sa polievkou ale ja som ich hodila na záver do hrnca zdá sa mi tá chuť oveľa intenzívnejšia. Akurát časť mladej cibuľky, bazalky, perilly a koriander som nechala zvlášť na ochutenie v miske. Mäsko po vytiahnutí z hrnca nakrájame na tenké plátky a položíme do misky či hlbokého taniera. Pridáme uvarené rezance, ktoré po uvarení ponoríme do studenej vody a prepláchneme aby sa nelepili. Zalejeme horúcim vývarom a na záver ešte individuálne dochucujeme chilli alebo mletým korením či sójovou alebo rybacou omáčkou.