Kel krmny
Možno ste už počuli o zelenine s nie veľmi vábnym názvom čierny kel, kŕmny kel, listový alebo kučeravá kapusta /Brassica oleracea acephala/. Napriek tomu degradujúcemu názvu ide o veľmi zaujímavú plodinu, ktorá k nášmu územiu už od dávna patrí a iba posledné roky akosi unikla z našich kuchýň a ostala viac-menej krmovinou pre hospodárske zvieratá. Je to listová zelenina so zberom v jesenných a zimných mesiacoch. Tento rok som sa prvý krát odhodlala zasadiť čierny kel i v našej záhrade. A úroda je na svete. Vlastne bola. Doteraz som ho občas kupovala na trhu alebo si ho nechávam posielať od pestovateľa z Rozhanoviec…no škoda, že u nás nie je veľmi rozšírený v predaji. Je to nenáročná a lacná zelenina a čo je najdôležitejšie, zdravá až liečivá. Zaslúžila by si určite viac pozornosti, nielen od chovateľov zvierat. Skôr ako vykúzlime zopár receptov prospešných pre organizmus v rámci prevencie civilizačných ochorení, povieme si niečo o tejto takmer superpotravine.
A všetkým antikelistom čo prevracajú teraz oči, že kel fúúúj odkazujem, že zelenina z čeľade brasiceae /kapustovité – kel, brokolica, kapusta/ je dokázateľne asociovaná s nízkym rizikom vzniku rakoviny, určitých druhoch civilizačných ochorení a pomáha podporiť imunitný systém.
Táto zelenina s obsahom síry poskytuje ochranný účinok vďaka fytolátkam glukozinolátom / izotiokynát sulforafan a sinigrín/, ktoré vznikajú pri poškodení rastliny pomocou enzýmu myrozináza. Za pozornosť stojí tiež prítomnosť protirakovinovej látky, indolového fyloalexínu, ktorý sa vyskytuje v rastlinách v stresovom prostredí a tak ako chráni rastliny, pôsobí za určitých podmienok protektívne aj na ľudský organizmus.
Skrátka ak chcete urobiť čo najviac pre svoje zdravie zaraďte ju do jedálnička varenú alebo krátko tepelne upravenú /para do troch minút alebo krátke ohriatie na olivovom oleji s kurkumou/. Kurkuma je v tejto kombinácii nemej dôležitá, pretože spolu s čiernym korením /látka piperín/ a s trochou chilli /kapsaicín/ podporuje protizápalovú aktivitu v tele a ihnibiuje karcinogénnu aktivitu. Kel má ďalej výnimočný účinok pri ochoreniach tráviaceho traktu, gastritíde pre jeho protizápalový účinok vďaka látke S-metylmetionín alebo vitamínu U. Ak chcete terapeutický účinok kelu zosilniť v jednoduchom jedle, pridajte k spareným alebo blanšírovaným kelovým listom paradajkovú omáčku z čerstvým paradajok, povarenú cca 20 minút a na záver s pridaním čerstvej saturejky a horčicových semienok. Paradajky tiež obsahujú vitamín U /S-metylmetionín/ okrem toho lykopén a spolu so saturejkou podporia trávenie. Paradajky musia prejsť tepelnou úpravou a konzumovať by sa mali s trochou kvalitného oleja aby sa využili látky rozpustné v tuku. K tejto zelenine je ideálny kozí čerstvý syr, posypaný rozdrvenými ľanovými a sezamovými semienkami a poliaty olivovým alebo kurkumovým olejom. Synergický efekt týchto surovín má vysokú antioxidačnú, protizápalovú, protirakovinovú aktivitu a nutričnú využiteľnosť.
Pre odvážnejších v rámci prevencie pred onkologickými ochoreniami mám invenčný recept z mladých kelových lístkov, so šťavou z červeného grepu a s troškou ryžového sirupu.
Okrem spomínaných glukozinolátov obsahuje aj dôležitý enzým superoxiddismutázu, potláčajúcu agresívny voľný radikál – superoxidový anion, poškodzujúci lipidové membrány buniek. Samozrejme medzi jeho základné benefity patrí obsah minerálov ako sú vápnik, železo, vitamínov A,B,C, z B hlavne kyselina listová, chlorofylu, polyfenolov, atď. Ak nemôžete použiť grep /kontraindikácia u niektorých liekov/, nahraďte ho doma robenou paradajkovou šťavou, tepelne upravenou a pridajte stonku rapíkatého zeleru a kvapku kvalitného panenského oleja napríklad sezamového. Takže skúste popátrať po lokálnych pestovateľoch zeleniny či túto pochúťku náhodou nemajú v ponuke. Ak áno neváhajte a skúste ho zaradiť do jedálnička.
Teplý kelový šalát s jablkom a nahým ovsom
Potrebujeme / 3 porcie/:
1 menší kučeravý kel alebo obyčajný
3 jablká
Gomasio alebo ľanové a sezamové semienka po 1 polievkovej lyžici
1 malá lyžička kurkumy
Na štipku noža chilli
Drvený kumín a horčicové semienko pol malej lyžičky
5 lyžíc kvalitného panenského olivového oleja
2 lyžice limetkovej šťavy
240gr uvareného nahého ovsa
Na záver na poliatie pikantný olej alebo olej ľanový
Tento recept je veľmi jednoduchý takmer sa nevarí. Pre využitie provitamínu A, potrebujeme tukovú zložku, keďže je rozpustný v tukoch. Zároveň pre zachovanie vitamínu C a termolabilných vitamínov skupiny B, som zvolila iba krátke ohriatie panenského olivového oleja na panvici, v ktorom necháme otvoriť vôňu a účinok korenín, kurkumy, horčicových podrvených semienok a kumínu /rímsky kmín- rasca/. Vmiešame do oleja mladé lístky kelu nakrájané na pásiky a povaríme do 3 minút. Kel získa sviežu zelenožltú farbu. Pridáme jablko nakrájané na kocky aj so šupkou, pokvapkáme limetovou šťavou, premiešame a pridáme k vopred uvarenému ovsu, ktorý sme pre lepšiu stráviteľnosť namáčali najlepšie cez noc. Polejeme panenským ľanovým olejom a posypeme gomasiom, čo je dochucovadlo z ľanových a sezamových semienok. Ak nemáme koreniacu zmes gomasio, použijeme ľanové drvené a sezamové semienka. Týmto obohatíme hodnotné nízkokalorické a nutrične významné jedlo o omega 6/3 mastné kyseliny, fytoestrogény a betaglukány. Šalát je ideálne jesť samostatne alebo ako prílohu k steaku, morčaciemu či hovädziemu.
Šťava z mladého kučeravého kelu
3lyžice nasekaných lístkov mladého kučeravého kelu /zo stredu/
Šťava z jedného veľkého ružového grepu
2dcl vody
2 lyžice ryžového sirupu alebo medu
Všetko vymixujeme v nádobe ponorným mixérom.
2 Odpovede
Výborný recept
ĎAKUJEM.