Muffiny z gaštanov a špaldovej múky /+ bezlepková verzia/

Muffiny z gaštanov a špaldovej múky /+ bezlepková verzia/

Značky

Nie sú pridelené

40

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

210 gr

Masla živočíšneho 82%

200 gr

Trstinového cukru

220 gr

Varených pomletých či popučených gaštanov

4 ks

Vajcia

3 dcl

Acidofilného mlieka

1 ČL

Sódy bikarbóny

1 ks

Bezfosfátový prášok do pečiva

2 PL

Čokoládových vločiek alebo strúhanej horkej čokolády 70%

Bezlepkové múky:

250 gr

Pohánkovej hladkej múky

70 gr

Gaštanovej múky

60 gr

Ryžovej múky

Príprava

Gaštanové muffiny

Tieto muffiny sa stali mojím jesenným bestsellerom, pretože u nás doma všetci v akejkoľvek forme zbožňujeme gaštany. Okrem toho, že chutia sú zdravé obsahujú minerály ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo z vitamínov B,K,C,E  tiež  bielkoviny, malé množstvo  nenasýtených mastných kyselín a sacharidy. Sú nízkokalorické a bohaté na živiny preto nimi v koláči nahrádzam múku /100gr dužiny má 180kcal/. Muffiny z gaštanov  robievam v dvoch verziách:  bezlepkovú a klasickú s použitím špaldovej múky  alebo kombinované s ovsenou múkou. V recepte máte uvedené obe možnosti.

 

Pri klasickej verzii s lepkom použijete  300gr špaldovej hladkej múky a 80gr celozrnnej ovsenej múky.

 

Košíčky na muffiny vysoké 3cm

Formu na muffiny

 

Postup:

V miske vymiešame roztopené maslo, cukor a vajíčka do hladkého krému. Pridáme acidofilné mlieko a mäkké gaštanové pyré alebo popučené gaštany. Vymiešame do hladkého krému. Pridáme múky, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Na záver vsypeme nastrúhanú čokoládu alebo  čokoládové vločky a zľahka premiešame. Hmotu dáme do košíčkov na muffiny, ktoré sme umiestnili do foriem asi do výšky 2/3. Dáme piecť na 20 minút pri teplote 180 stupňov celzia. Muffiny ihneď vyberieme z foriem a položíme na mriežku či drevenú dosku aby sa prebytočná vlhkosť odparila. Z tejto dávky vyjde cca 33 ks muffiniek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť