Gaštanové muffiny
Tieto muffiny sa stali mojím jesenným bestsellerom, pretože u nás doma všetci v akejkoľvek forme zbožňujeme gaštany. Okrem toho, že chutia sú zdravé obsahujú minerály ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo z vitamínov B,K,C,E tiež bielkoviny, malé množstvo nenasýtených mastných kyselín a sacharidy. Sú nízkokalorické a bohaté na živiny preto nimi v koláči nahrádzam múku /100gr dužiny má 180kcal/. Muffiny z gaštanov robievam v dvoch verziách: bezlepkovú a klasickú s použitím špaldovej múky alebo kombinované s ovsenou múkou. V recepte máte uvedené obe možnosti.
Pri klasickej verzii s lepkom použijete 300gr špaldovej hladkej múky a 80gr celozrnnej ovsenej múky.
Košíčky na muffiny vysoké 3cm
Formu na muffiny
Postup:
V miske vymiešame roztopené maslo, cukor a vajíčka do hladkého krému. Pridáme acidofilné mlieko a mäkké gaštanové pyré alebo popučené gaštany. Vymiešame do hladkého krému. Pridáme múky, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Na záver vsypeme nastrúhanú čokoládu alebo čokoládové vločky a zľahka premiešame. Hmotu dáme do košíčkov na muffiny, ktoré sme umiestnili do foriem asi do výšky 2/3. Dáme piecť na 20 minút pri teplote 180 stupňov celzia. Muffiny ihneď vyberieme z foriem a položíme na mriežku či drevenú dosku aby sa prebytočná vlhkosť odparila. Z tejto dávky vyjde cca 33 ks muffiniek.