Nech sa páči, inšpirácia pre tých, ktorí majú sklon si mazať stále niečo na chleba najčastejšie maslo rastlinné hydrogenizované maslo, paštéky a chémiunatierkovohotovú z obchodov. Avokádo je úplne výborná potravina, exotické u nás udomácnené ovocie, prospešné pre ľudské telo. Je nízkokalorické, obsahuje kyselinu olejovú z radu omega 9 mastných kyselín, draslík, luteín a foláty čo sú zlúčeniny kyseliny listovej preto je vhodné i pre tehotné ženy a z vitamínov najviac E a C. Má vplyv i na regeneráciu pečene a znižuje obsah cholesterolu v krvi.
Avokádo obsahuje fytosteroly konkrétne aj antioxidant beta-sitosterol regulátor činnosti enzýmov t.j. inhibítor enzýmu 5alfareduktázy zodpovedného za premenu testosteronu na DHT / to znamená zabraňuje rastu prostaty u mužov/. Využíva sa vo vyšších koncentráciách aj pri liečbe hyperplázie prostaty.
Najlepšie je ho konzumovať surové aby sa zbytočne neničili cenné látky ale stretla som sa i s využitím avokáda pri pečení chleba. Vhodné je ho využiť ako nátierku alebo iba tak nakrájané do šalátu. Príprava nie je zložitá, hotové za 5 minút. Nátierka vydrží 2 dni uzavretá v chladničke ak vydrží:)
Potrebujeme :
Avokádo, kurkumu, tamari omáčku /alebo kvalitnú sójovú/ a ricottu, kozí tvaroh alebo jogurt a drobnosti na dochutenie čo máte určite doma.
Jedno zmäknuté avokádo rozpoliť, vybrať kôstku a pokvapkať citrónovou šťavou /polka citróna / ihneď aby nezoxidovalo. Avokádo zvonka musí byť zelené bez čiernych škvrn a vnútri mäkké nie však sfarbené do čierna.
Rozpučiť vidličkou, primiešať kurkumu štvrť malej lyžičky, pár kvapiek tamari omáčky a dobre premiešať. Nakoniec primiešame ricottu alebo kozí tvaroh / či žervé/ dochutíme soľou a chilli pri pikantnej variante. Na záver vmiešame nasekanú petržlenovú alebo koriandrovú vňať.
Natrieť na kváskový celozrnný alebo špaldový chlieb. Chutné aj s pečenými zemiakmi.