Avokádo miesto rastlinného masla

Avokádo miesto rastlinného masla

Značky

Nie sú pridelené

15

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

Príprava

Nech sa páči, inšpirácia pre tých, ktorí majú sklon si mazať stále niečo na chleba najčastejšie maslo rastlinné hydrogenizované maslo, paštéky a chémiunatierkovohotovú z obchodov. Avokádo je úplne výborná potravina, exotické u nás  udomácnené ovocie,  prospešné pre ľudské telo. Je nízkokalorické, obsahuje kyselinu olejovú z radu omega 9 mastných kyselín, draslík, luteín a foláty čo sú zlúčeniny kyseliny listovej preto je vhodné  i pre tehotné ženy a z vitamínov najviac E a C. Má vplyv i na regeneráciu pečene a znižuje obsah cholesterolu v krvi.

Avokádo  obsahuje fytosteroly  konkrétne aj  antioxidant beta-sitosterol regulátor činnosti enzýmov t.j. inhibítor enzýmu 5alfareduktázy zodpovedného za  premenu  testosteronu na DHT / to znamená zabraňuje rastu prostaty u mužov/. Využíva sa vo vyšších koncentráciách aj pri liečbe hyperplázie prostaty.

Najlepšie je ho konzumovať surové aby sa  zbytočne neničili cenné látky ale stretla som sa i s využitím avokáda pri pečení chleba. Vhodné je  ho využiť ako nátierku alebo iba tak nakrájané do šalátu. Príprava nie je zložitá, hotové za 5 minút. Nátierka vydrží 2 dni uzavretá v chladničke ak vydrží:)

 

Potrebujeme :

 

Avokádo, kurkumu, tamari omáčku /alebo kvalitnú sójovú/ a ricottu, kozí tvaroh alebo jogurt   a drobnosti na dochutenie čo máte určite doma.

Jedno  zmäknuté avokádo rozpoliť, vybrať kôstku a pokvapkať citrónovou šťavou /polka citróna / ihneď aby nezoxidovalo. Avokádo zvonka musí byť zelené bez čiernych škvrn a vnútri mäkké nie však sfarbené do čierna.

Rozpučiť vidličkou,  primiešať kurkumu štvrť malej lyžičky, pár kvapiek tamari omáčky a dobre premiešať. Nakoniec primiešame ricottu alebo kozí tvaroh / či žervé/ dochutíme soľou a chilli pri pikantnej variante. Na záver vmiešame nasekanú petržlenovú alebo koriandrovú vňať.

Natrieť na kváskový  celozrnný alebo špaldový chlieb. Chutné aj s pečenými zemiakmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.