Cheesecake s cviklou a mangom /celiakia + histamínová intolerancia/

Cheesecake s cviklou a mangom /celiakia + histamínová intolerancia/

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

Korpus:

120 gr

Farmárskeho masla zmäknutého

100 gr

Pohánkovej hladkej múky alebo múky zo zemných mandlí

140 gr

Pšenovej múky, teffovej alebo kurakkanovej

1 ks

Vajíčko

70 gr

Kokosového cukru

Plnka:

180 gr

Červenej cvikle /uvarenej/

180 gr

Mäkkej dužiny manga

500 gr

Ricotty

6 PL

Javorového sirupu

70 gr

Trstinového alebo kokosového cukru

30 gr

Kukuričného škrobu alebo zemiakového škrobu

10 gr

Kuzu škrobu /makrobiotický liečivý škrob na tráviaci trakt/

Príprava

Koláč som pripravovala na kurz varenia pre  ľudí s histamínovou intoleranciou preto suroviny neobsahujú histamín a nie sú liberátormi /uvoľnovače/ histamínu. Pri tejto diagnóze sa zvykne pridružiť tiež celiakia a iné potravinové intolerancie takže korpus je vytvorený z múk prirodzene bezlepkových a nutrične hodnotných. Pšenová múka je vlastne múka z prosa, surovina používaná po stáročia na našom území. Obsahuje kremík, železo a iné minerály tiež vitamíny skupiny B. Výrobky z pšenovej múky môžu už aj tie najmenšie deti od 10. ukončeného mesiaca.  Cheesecake je  nevhodný je iba v prípade alergie na mliečnu bielkovinu a laktózovej intolerancie. Cvikla a mango  oživia svojou farebnosťou, zaujímavou chuťou v kombinácii s javorovým sirupom a zvýšia biologickú využiteľnosť. Samozrejme je určený aj pre zdravých ľudí a výborný pre menšie deti od 12 mesiacov.

Postup:

Z múk,  masla a cukru vypracujeme rukou krehké cesto. Necháme pol hodinu odpočívať v chladničke. Korpus vyvaľkáme na papieri na pečenie  do okrúhleho tvaru a preklopíme do patentnej tortovej formy – priemer 24cm. Vyformujeme 4cm vysoké okraje.

Uvarenú cviklu vymixujeme spolu s ricottou, mangovou dužinou, cukrom, škrobom a javorovým sirupom do hladka. Plnku nalejeme na korpus a zarovnáme. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 st.celzia a pečieme  40 – 50 minút povrch nesmie príliš zhnednúť. Po vychladnutí cca 2-3 hodinách, nakrájame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.