Koláč som pripravovala na kurz varenia pre ľudí s histamínovou intoleranciou preto suroviny neobsahujú histamín a nie sú liberátormi /uvoľnovače/ histamínu. Pri tejto diagnóze sa zvykne pridružiť tiež celiakia a iné potravinové intolerancie takže korpus je vytvorený z múk prirodzene bezlepkových a nutrične hodnotných. Pšenová múka je vlastne múka z prosa, surovina používaná po stáročia na našom území. Obsahuje kremík, železo a iné minerály tiež vitamíny skupiny B. Výrobky z pšenovej múky môžu už aj tie najmenšie deti od 10. ukončeného mesiaca. Cheesecake je nevhodný je iba v prípade alergie na mliečnu bielkovinu a laktózovej intolerancie. Cvikla a mango oživia svojou farebnosťou, zaujímavou chuťou v kombinácii s javorovým sirupom a zvýšia biologickú využiteľnosť. Samozrejme je určený aj pre zdravých ľudí a výborný pre menšie deti od 12 mesiacov.
Postup:
Z múk, masla a cukru vypracujeme rukou krehké cesto. Necháme pol hodinu odpočívať v chladničke. Korpus vyvaľkáme na papieri na pečenie do okrúhleho tvaru a preklopíme do patentnej tortovej formy – priemer 24cm. Vyformujeme 4cm vysoké okraje.
Uvarenú cviklu vymixujeme spolu s ricottou, mangovou dužinou, cukrom, škrobom a javorovým sirupom do hladka. Plnku nalejeme na korpus a zarovnáme. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 st.celzia a pečieme 40 – 50 minút povrch nesmie príliš zhnednúť. Po vychladnutí cca 2-3 hodinách, nakrájame.