Caponata /baklažán,paradajky,kapary/

Caponata /baklažán,paradajky,kapary/

Značky

Nie sú pridelené

20

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

2 ks

Baklažány

1 ks

cibuľa šalotka veľká

8 strúčikov

Cesnak

3-4 stonky

Zeler stonkový

6 PL

Olivový olej

10 lístkov

Bazalka

1 PL

Kapary

Hrsť

Namočené hroznienka

Vetvička rozmarínu a tymiánu

500 gr

Pyré paradajkové

10 ks

Čerstvé paradajky

Lyžička cukru, soľ, korenie

1 PL

Vínny ocot

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Píniové oriešky na sucho opečené nasypeme nakoniec

Príprava

Multifunkčný letný receptík, caponata pochádza zo Sicílie a má veľa podôb, závisí od regiónu alebo aktuálneho stavu ,,čo dom dal“. Základom caponaty  je baklažán, paradajky, kapary a píniové oriešky. Sú variácie s tuniakom alebo inými rybami či čisto zeleninové. Ja preferujem caponatu s pistáciami. Výhodou tohto jedla je, že sa dá uchovať dlhšie v chladničke cca 5 dní a môžete si ho pripraviť  k opečenému chlebíku / crostini,bruschetta/ alebo jesť iba s čerstvým chlebom poliatym olivovým olejom s cesnakom, či k pečeným zemiakom, kuraciemu steaku. Alebo k cestovinám ako rýchlu omáčku v štýle ,,len zohriať“ v prípade prepadu návštevou. Nech sa páči, toto je jedna z nich, moja naj.

Príprava:

Na olivovom oleji speníme, šalotku, baklažán, pridáme zeler /sedano/, nasekaný cesnak pomaly orestujeme cca 5 minút, dávame pozor aby cesnak nezhnedol a nezhorkol… ďalej  paradajky a kapary, hrozienka, cukor, soľ a krátko povaríme aby paradajky pustili šťavu. Pridáme bylinky a paradajkové pyré  a dovaríme cca 10 minút. Nakoniec dochutíme octom, mletým čiernym korením a posypeme píniovými  orieškami. Ak chcete pikantnú verziu  treba pridať  chilli  k šalotke a orestovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.