Jahodové ,,tiramisu” bez lepku a kofeínu

Jahodové ,,tiramisu” bez lepku a kofeínu

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

500 gr

Mascarpone

500 gr - 750 gr

33%- 40% šľahačky čerstvej farmárskej

1 kg

Čerstvých jahôd

100 gr

Trstinového alebo bieleho kryštálového cukru /použila som nerafinovaný z DM/

1 ks

Vanilkový struk alebo pravá vanilka Bourbon

Cesto:

500 gr

Gaštanového pyré

7 ks

Vajíčok

2 dcl

Teplej vody

2 PL

Kakaa

1 kávová lyžička

Kardamonu

Papier na pečenie

Tuk kokosový na potretie plechu

110 gr

Polohrubej pšeničnej múky

25 gr

Mandlovej múky nie mandlí

25 gr

Ovsenej múky

6 ks

Veľkých vajec

90 gr

Kryštálového cukru

3 PL

Vlažnej vody

1 PL

Kakao

Príprava

Jahodová pochúťka, inšpirovaná talianskym tiramisu, bez lepku a kofeínu.  Recept na túto lahôdku mám ,,v šuflíku“ pár rokov,  realizovali sme ho na kurzoch bezlepkového pečenia a tak je čas ho pridať aj na blog  práve teraz, keď sa ,,zjahodnieva”. Jeden z  vydarenejších dezertov  na jahodovú nôtu.

 

Postup:

V kuchynskom robote šľaháme bielka s cukrom a  kvapkou citrónovej  šťavy, ak je sneh tuhý znížime otáčky na minimum a zapracujeme po troške múku s žĺtkami,  pomaly postupne, kus po kuse, nakoniec pridáte lyžice teplej vody. Cesto musí byť vláčne, mierne napenené. Ďalej postupujete tak ako pri pečení gaštanového cesta.

Jahody umyjeme, osušíme a 500gr prekrojíme na polovice. Šľahačku vyšľaháme do tuha s 1 lyžicou cukru.
Pripravíme si cesto. V mise vymiešame žĺtka s gaštanovým pyré do krému. Vmiešame kakao, kardamon a po troške dolievame teplú vodu. Cesto musí byť krémové. Primiešame vyšľahaný sneh z bielok. Plech potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech do výšky cca 1cm a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15 – 18 minút. Upečené cesto preklopíme z plechu na ľanovú utierku a necháme vychladnúť. Papier oddelíme od cesta cca po polhodine.
Mascarpone vymixujeme ručným mixérom s polovicou celých  jahôd, cukrom a vanilkou, na krém. Do keramickej nádoby obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru dáme na spodok jahodový krém a preložíme  cestom, nakrájaným na pásiky. Polejeme opäť krémom uložíme  jahody /ak sú veľké prerežeme ich na polovicu ak máte drobnejšie nie je to nutné/ a navrstvíme šľahačku. Opäť dáme vrstvu cesta, krém a šľahačku s jahodami. Poslednú vrstvu tvorí cesto a krém. Kreativite sa medze nekladú, môžete dať navrch ešte celé jahody a kôpky šľahačky. Dáme stuhnúť do chladničky na 3 hodiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.