Zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Značky

Nie sú pridelené

40

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

5 ks

Veľkých mrkiev

3 ks

Stredné cvikle

1 ks

Veľký paštrnák

1/2 ks

Menšieho kelu

2 ks

Veľké batáty

1 ks

Červená cibuľa

3 PL

Olivového oleja

1/2 ČL

Kurkumy

4 celé

Klinčeky

Štipka

Škorice

5 guličiek

Nové korenie

Čierne mleté korenie z mlynčeka

2 ks

Bobkové listy

3 cm

Kúsok čerstvého zázvoru

4 kúsky

Čierneho kardamonu s údenou vôňou

3 vetvičky

Tymiánu

Hrsť čerstvého ligurčeka

Na špic noža kumínu a mletého koriandru

1/2 Čl

Soli alebo lyžica domácej zeleninovej soli

3-4 l

Vody

Príprava

Multizeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi /sladkými oranžovými zemiakmi, je ich bežne dostať aj v reťazcoch/. Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamín E,C, karotenoidy  a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú, protizápalovú, antibakteriálnu aktivitu, prostredníctvom rôznych mechanizmov. Polyfenoly inhibujú enzýmové komplexy zodpovedné za produkciu superoxidového aniónu/radikálu/ a iných voľných radikálov. Tento súboj nášho organizmu s voľnými radikálmi prebieha neustále. Preto treba využiť aj iné zdroje  antioxidantov, ktoré ochraňujú naše telo na viacerých úrovniach v rôznych štruktúrach a dráhach ako superoxiddizmutáza a glutation. Výborným dostupným zdrojom týchto živín,  je bežná zelenina ako kapusta, kel, brokolica, obilniny, vôbec rastlinná potrava a tiež živočíšna, kvalitná a v rozumnej miere.

Podľa dostupných informácií majú polyfenoly v potrave túto aktivitu vyššiu ako vitamíny. Batáty, kel, cvikla, mrkva, paštrnák, obsahujú vlákninu, ktorá je asociovaná s pôsobením fenolickej kyseliny ferulovej a tiež s estermi kyseliny kávovej/kys.chlorogénová/. Preto je dobré batáty konzumovať často a tiež v tepelnej úprave so šupkou. Cvikla obsahuje betaín/3metylglicín/,  podiela sa na metylácii, redukuje hladiny homocysteínu v krvi , ďalej farbivo betakyanín a aktívny S- adenozylmethionín, ktoré sa vzájomne doplňujú s vitamínmi skupiny B pre správny metabolizmus prijatých živín. Maximálne využitie je podporené olivovým olejom, kurkumou, rascou, kumínom, škoricou, čerstvým bobkovým listom, klinčekmi, zázvorom, čerstvým ligurčekom a petržlenovou vňaťou /apigenín, myristicín/ na záver. Na pozore by sa mali mať však ľudia citliví na oxaláty.

A keďže táto hyperzdravá polievka neobsahuje mäso/ale pokojne si ho môžete pridať, napr. kúsok kvalitného hovädzieho, teľacieho či morčacieho mäska/, obohatila som si ju po dovarení pár zrnkami včelieho peľu pre obsah vitamínu B 12 a ešte niečo navyše. Polievka má sladšiu chuť pre dostatok mrkvy, batátov a paštrnáku takže to vôbec nenarušilo pôvodnú chuť. Ale to tam dávať nemusíte to je môj úlet. Ešte na záver,  táto polievka je vhodná pre ľudí s reumatoidnou artritídou a ako prevencia pred ochoreniami hrubého čreva.

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú na drobno, zázvor  a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame  a nakoniec  na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky/tymián, bobkový, list/ a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou  petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ničím a jeme bez chleba.  V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja napríklad  sezamového, avokádového či tekvicového.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.