Multizeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi /sladkými oranžovými zemiakmi, je ich bežne dostať aj v reťazcoch/. Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamín E,C, karotenoidy a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú, protizápalovú, antibakteriálnu aktivitu, prostredníctvom rôznych mechanizmov. Polyfenoly inhibujú enzýmové komplexy zodpovedné za produkciu superoxidového aniónu/radikálu/ a iných voľných radikálov. Tento súboj nášho organizmu s voľnými radikálmi prebieha neustále. Preto treba využiť aj iné zdroje antioxidantov, ktoré ochraňujú naše telo na viacerých úrovniach v rôznych štruktúrach a dráhach ako superoxiddizmutáza a glutation. Výborným dostupným zdrojom týchto živín, je bežná zelenina ako kapusta, kel, brokolica, obilniny, vôbec rastlinná potrava a tiež živočíšna, kvalitná a v rozumnej miere.
Podľa dostupných informácií majú polyfenoly v potrave túto aktivitu vyššiu ako vitamíny. Batáty, kel, cvikla, mrkva, paštrnák, obsahujú vlákninu, ktorá je asociovaná s pôsobením fenolickej kyseliny ferulovej a tiež s estermi kyseliny kávovej/kys.chlorogénová/. Preto je dobré batáty konzumovať často a tiež v tepelnej úprave so šupkou. Cvikla obsahuje betaín/3metylglicín/, podiela sa na metylácii, redukuje hladiny homocysteínu v krvi , ďalej farbivo betakyanín a aktívny S- adenozylmethionín, ktoré sa vzájomne doplňujú s vitamínmi skupiny B pre správny metabolizmus prijatých živín. Maximálne využitie je podporené olivovým olejom, kurkumou, rascou, kumínom, škoricou, čerstvým bobkovým listom, klinčekmi, zázvorom, čerstvým ligurčekom a petržlenovou vňaťou /apigenín, myristicín/ na záver. Na pozore by sa mali mať však ľudia citliví na oxaláty.
A keďže táto hyperzdravá polievka neobsahuje mäso/ale pokojne si ho môžete pridať, napr. kúsok kvalitného hovädzieho, teľacieho či morčacieho mäska/, obohatila som si ju po dovarení pár zrnkami včelieho peľu pre obsah vitamínu B 12 a ešte niečo navyše. Polievka má sladšiu chuť pre dostatok mrkvy, batátov a paštrnáku takže to vôbec nenarušilo pôvodnú chuť. Ale to tam dávať nemusíte to je môj úlet. Ešte na záver, táto polievka je vhodná pre ľudí s reumatoidnou artritídou a ako prevencia pred ochoreniami hrubého čreva.
Postup:
Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú na drobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame a nakoniec na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky/tymián, bobkový, list/ a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ničím a jeme bez chleba. V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja napríklad sezamového, avokádového či tekvicového.