Cícerovú placku zvanú socca som prvý krát ochutnala v Nice pred 10 rokmi na návšteve u priateľov. Myslím, že to bolo v krčmičke na večernej prechádzke k ,,weizen“ pivu a chuť bola fantastická zaujímavá až tak, že na chvíľu viedla socca nad pivom. Táto placka má veľkú popularitu na ligúrskom pobreží od talianskej Imperie, kde ju nazývajú aj ,, cecina“ cez francúzky Menton, Monaco a Nice.
Soccu sme podávali v naše reštaurácii už v roku 2005 v Bratislave a odvtedy som ju skúšala upravovať rôznymi spôsobmi so zeleninou, koreninami, strukovinami či s pivom.
Tento krát vám predstavím pôvodnú verziu ale trocha vylepšenú /keďže sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde/ o túto úžasnú aromatickú a zdravú rastlinku.
Múku s vodou vymiešame metličkou v miske dochutíme korením a soľou, necháme asi hodinu odstáť aby sa múka a voda spojili. Pridáme olej premiešame a opäť necháme 10-20 minút postať. I keď sa vám bude zo začiatku cesto zdať riedke nepridávajte múku, cesto bude po čase hustejšie. Závisí tiež od kvality múky – sú rôzne značky múky, kde treba pridať trocha viac vody, pretože cesto má podľa schopnosti absorpcie rôznu konzistenciu. Z tejto dávky môžete urobiť aj placky tenké na panvici, ktoré sa pečú do 5 minút z oboch strán. Ak ich budete piecť v rúre vo forme na 200 stupňoch celzia, doba pečenia bude cca 20-25 minút okraje by mali byť mierne hnedé. Soccu môžeme upiecť vo variácii s bylinkami alebo s nasekaným kelom, špenátom, olivami a pod. Do formy na cesto nasypeme zvolenú ingredienciu a pečieme. Formu pred tým ako do nej nalejeme cesto, vytrieme olivovým, sezamovým alebo arašidovým olejom.
Ja som v tomto recepte každý kúsok som previazala medvedím cesnakom, ktorý je pre jeho komplexné využitie najlepšie jesť surový a pokvapkala chilli olejom. Hodí sa pre celiatikov, keďže cícer lepok neobsahuje.