Túto verziu ľahkého chrumkavého pečiva som skombinovala na základe požiadaviek mojej najmladšej dcérky a kamarátok, ktoré majú menšie deti a potrebujú im dať niečo na papanie ,,do ruky“ na prechádzkach či alternatíva sladkých sušienok do školy. Tento krát som nepoužila celozrnnú múku ale múky, ktoré budú deťom chutiť. Povedzme si pravdu niektorým menším stravníkom tieto tmavé hutné chlebíky a bochníky nechutia a ani nie sú úplne ideálne do 3 rokov. Aj moja malá má často výhrady i keď si už zvykla, frfle…tak som vymyslela túto kombináciu: z klasickej semoliny z tvrdej pšenice vyrába ju Sládkovičovo, špaldovú hladkú a trošička kurakkanovej múky/teffova/, ktorá obsahuje predsa aspoň vlákninu a trocha bielkovín, metionín a vitamíny skupiny B. Môžete použiť aj pšenovú múku vlastnosti sú takmer rovnaké. Takéto pečivo môžete dať aj maličkým deťom od prvého ukončeného roka. Cesto vyzerá trocha ako grahamové ale je biele, chrumkavé a rozpúšťa sa v ústach. A pre ,,bezlepkáčov” pridávam verziu gluten free.
Tip: olivový olej dajte na panvicu, ohrejte v ňom cesnak, kurkumu, mahá korenie alebo masala korenie. Vychladnutý olej vmiešajte do cesta.
Postup:
Všetky múky zmiešame v mise od kuchynského robota. Môžete aj ručne je to troška namáhavejšie.. Pridáme droždie –kvasnice, cukor, olivový olej, vlažnú vodu, soľ a vypracujeme kompaktné trocha lepivé cesto. Necháme vykysnúť na prikrytom mieste hodinu a štvrť. Cesto dáme na semolinou pomúčenú dosku a ešte raz premiesime. Rozdelíme na dva bochníky a vyvaľkáme obdĺžnik. Nakrájame asi 3 cm široké a 20cm dlhé pásiky, ktoré v strede preložíme a dlaňami ušúľame grissini. Doska pri tvarovaní musí byť suchá inak sa vám cesto bude šmýkať. Grissini naukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 190 stupňoch cca 15 minút. Do cesta môžete pridať tiež posekané bylinky bazalku alebo orestovaný cesnak na oleji a ponúknuť dospelej návšteve k pivku či vínu napríklad, dobrú chuť!