Grissini zo špaldovej múky a semoliny vhodné aj pre malé deti

Grissini zo špaldovej múky a semoliny vhodné aj pre malé deti

Značky

Nie sú pridelené

40

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

330 gr

Špaldovej múky hladkej použila som Biomilu

270 gr

Semoliny z trvrdej pšenice

50 gr

Kurakkanovej múky alebo pšenovej /teffovej/

40 gr

Bio kvasníc

6 PL

Olivového oleja

3 dcl

Vody

Soľ

Štipku trstinového cukru

Pre bezlepkovú verziu:

50 gr

Pšenovej múky

100 gr

Pšenovej krupice

330 gr

Pohákovej hladkej múky

170 gr

Múky z quinoi

Príprava

Túto verziu ľahkého chrumkavého pečiva som skombinovala na základe požiadaviek mojej najmladšej dcérky a kamarátok, ktoré majú menšie deti a potrebujú im dať niečo na papanie ,,do ruky“ na prechádzkach či alternatíva sladkých sušienok do školy. Tento krát som  nepoužila  celozrnnú múku ale múky, ktoré budú deťom  chutiť. Povedzme si pravdu niektorým  menším stravníkom tieto tmavé hutné chlebíky a bochníky nechutia a ani nie sú úplne ideálne do 3 rokov. Aj moja malá má často výhrady i keď si už zvykla, frfle…tak som vymyslela túto kombináciu: z klasickej semoliny z trvrdej pšenice vyrába ju Sládkovičovo, špaldovú hladkú a trošička kurakkanovej múky/teffovaj/, ktorá obsahuje predsa aspoň vlákninu a trocha bielkovín, metionín a vitamíny skupiny B. Môžete použiť aj pšenovú múku vlastnosti sú takmer rovnaké. Takéto pečivo môžete dať aj maličkým deťom od prvého ukončeného roka. Cesto  vyzerá trocha ako grahamové ale je  biele, chrumkavé a rozpúšťa sa v ústach. A pre ,,bezlepkáčov” pridávam verziu gluten free.

Tip: olivový olej dajte na panvicu, ohrejte v ňom cesnak, kurkumu, mahá korenie alebo masala korenie.  Vychladnutý olej vmiešajte do cesta.

https://i0.wp.com/horecka.sk/wp-content/uploads/2014/01/img_0790.jpg

https://i0.wp.com/horecka.sk/wp-content/uploads/2014/01/img_0790.jpg

https://i0.wp.com/horecka.sk/wp-content/uploads/2014/01/img_0790.jpg

https://i0.wp.com/horecka.sk/wp-content/uploads/2014/01/img_0790.jpg

Postup:

Všetky múky  zmiešame  v mise od kuchynského robota. Môžete aj ručne  je to troška namáhavejšie.. Pridáme droždie –kvasnice, cukor, olivový olej, vlažnú vodu, soľ a vypracujeme  kompaktné trocha lepivé cesto. Necháme vykysnúť na prikrytom mieste hodinu a štvrť. Cesto dáme na  semolinou pomúčenú dosku  a ešte raz premiesime. Rozdelíme na dva bochníky a vyvaľkáme obdĺžnik. Nakrájame asi 3 cm široké a 20cm dlhé pásiky, ktoré v strede preložíme a dlaňami ušúľame  grissini. Doska pri  tvarovaní musí byť suchá inak sa vám cesto bude šmýkať. Grissini naukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 190 stupňoch cca 15 minút. Do cesta  môžete pridať tiež posekané bylinky bazalku alebo orestovaný cesnak na oleji a ponúknuť  dospelej návšteve k pivku či vínu napríklad …:) dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.