S touto tekvičkou mám skúsenosti viac ako 10 rokov a podarilo sa mi vytvoriť veľa chutných pochúťok či pečených, varených, chutney, nátierok využitie je naozaj široké. Ponúkam vám moje 3 osvedčené recepty ľahko stráviteľné s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Hneď na začiatku chcem upozorniť, že táto tekvička sa nešúpe a treba využiť aj dobre umytú vrchnú vrstvu. Konzumovať sa môžu aj semienka pre vysoký obsah zinku treba ich však poriadne vymixovať zvlášť s trochou vývaru z tekvice. Obsahuje vitamín C,E, veľa betakaroténu, vápnik, fosfor, železo, veľa draslíku a málo sodíka, čo je ideálny pomer pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež vlákninu pre obsah polysacharidov je ideálna pre diabetikov. Vláknina udržuje zase v kondícii hrubé črevo. Podľa tradičnej čínskej medicíny ovplyvňuje činnosť pankreasu, sleziny a žalúdka. Myslím, že ju treba naozaj oceniť ako výbornú potravinu k prevencii v boji s civilizačnými chorobami.
Vo vyššom hrnci na oleji zohrejeme koreniny otvorí sa chuť a vôňa korenia a pridáme nasekanú hokkaido, červenú šošovicu, vodu a varíme pod pokrývkou cca 20 minút. Pridáme na ružičky rozdelený umytý romanesco a varíme ďalších 10-15minút. Vymixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a zázvorovým olejom.