Datlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Datlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

100 gr

Špaldová múka

80 gr

Ovsená múka

100 gr

Celozrnná špaldová múka

160 gr

Maslo

2 PL

Jačmenný slad alebo trstinový cukor

160 gr

Sušené ďatle

1 ks

Vajce

Na špičku noža

Kurkuma

1/4 ČL

Cejlonská škorica mletá

Soľ

Štipka sódy bikarbony

Sezamové semienka na dekoráciu

Príprava

Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a  dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná:) Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil  a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Ďalšie benefity: vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny.  Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom množstve, pretože toto korenie zaraďujem preventívne takmer všade  pre protizápalové, antikoagulačné, chelatačné, antioxidačné a ďalšie pozitívne účinky na organizmus.

Takéto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy miesto horaliek, brumíkov a iných priemyselných keksíkov  poteší, že vydržia dlho /1 mesiac/  uložené v plechovej krabici.  Budete presne vedieť čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú  alebo ak príde nečakaná návšteva,  máte pochúťku k čajíku pohotovo  nachystanú.

Postup:

 

V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom/alebo cukrom/, vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané datle. Do tejto zmesi vsypte múky, sódu bikarbonu,  štipku soli a vypracujte rukou cesto. Ak budete pracovať so sladom pôjde to ťažšie/ruku treba mať pomúčenú pripravte si preto kôpku s múkou/, bude treba pridať aj na doske viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky aby stuhlo. Cesto rozváľame na doske na plát približne 0,5cm vysoký a vykrajujeme  pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočíme“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto z boku nalepia a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15min v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou  servítkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.