Tekvicová hokkaido polievka liečivá

Tekvicová hokkaido polievka liečivá

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

1 KS

Veľkú cibuľu

0,5 kg

Tekvicu hokkaido

6 PL

Olivový olej

4 ks

Veľké paradajky

2 ks

Veľké mrkvy

3 cm

Zázvor koreň

3 cm

Kurkuma čerstvý koreň

1 ČL

Drvených horčicových semienok

1 ČL

Rasca

5ks

Nové korenie

2 ks

Bobkové listy

Hrsť

Čerstvých byliniek tymiánu a koriandru

150 gr

Čerstvého špenátu listov môže byť novozélandský

2 l

Vody

Lyžičku ľanových a sezamových semienok

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Štipka sušeného chilli nemusí byť

Soľ

Hroznový panenský olej alebo sezamový

Príprava

Hokkaido tekvice sú práve  teraz v kurze, dozrievajú a ešte budú niekoľko týždňov. Ich výhodou je, že v chladnejšom prostredí pivníc vydržia aj niekoľko mesiacov. Určite ste sa stretli s množstvom zaujímavých receptov  tekvicových polievok ale táto je vymyslená tak akurát pre chuťové poháriky pretože je lahodná, mierne pikantná po zázvore ale aj pre zdravie t.j. megaplná  karotenoidov, minerálov a fytonutrientov.

Takáto polievka je vitamínová bomba pre podporu syntézy vitamínu A v tele. Lykopén, betakarotén  a iné karotenoidy z rastlinných zdrojov zaručia ochranu organizmu pred infekciami, chorobami zraku, antioxidačnú aktivitu, podporujú správne delenie buniek a diferenciáciu tkanív. Sú v nej namiešané suroviny  pre lepšie využitie antioxidantov a liečivých fytolátok a samozrejme bez zbytočnej vegety, smotany a iných zaťažujúcich ingrediencií. Ak má tekvica ešte mladé jemné semienka použite ich do polievky,  sú zdrojom zinku. Zinok je nutný pre premenu provitamínu na vitamín A, čiže komplexná dodávka v tekvici pre telo. Všetko obohatíme kvalitným olejom pretože tieto látky potrebujú pre svoje využitie tuk a aj tepelnú úpravu. A ešte k tomu bylinky tymián, koriander, bobkový list, ľanové a sezamové semienka a kvapka hroznového či sezamového oleja na záver. Touto úpravou potešíte vašu tráviacu sústavu.

Postup:

Na olivovom oleji  orestujeme krátko cibuľu spolu s drvenými horčicovými semienkami, rascou a očistenou kurkumou asi 3cm kúsok. Použila som čerstvú ale môžete dať aj sušenú mletú . Musí sa pridať do oleja. Pridáme  4 paradajky rozkrojené na polovicu a restujeme. Hokkaido tekvicu dôkladne umyjeme  – nešúpe sa – vydlabeme dužinu a pár menších tekvicových zrniek prihodíme  do polievky  pre  zinok. Suroviny pridávame v tomto  poradí : na kocky nakrájanú tekvicu spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska, 3 cm kúsok očisteného zázvoru, tymián a bobkový list, mleté korenie z mlynčeka a za hrsť čerstvého koriandru – vňate.Zalejeme vodou. Povaríme necelú hodinu kým bude  všetko mäkké. Vyberieme  z polievky koreň zázvoru a šupky z paradajok, bobkový list a všetko  vymixujeme ponorným tyčovým mixérom.

Pridáme  soľ. Tesne po vymixovaní a vypnutí prisypeme listy umytého špenátu a premiešame. Pred podávaním môžete posypať ľanovými drvenými semienkami a  sezamovými. Dochutíme  ešte olejom z hroznových jadierok  alebo tekvicovým či orechovým olejom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.