Ryba v šošovici /treska /

Ryba v šošovici /treska /

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

800 gr

Treska škvrnitá

2 PL

Olivový olej

3 ks

Mladé cibule

Mletá červená paprika štvrť malej lyžičky a toľko isto kurkumy

1 ks

Červená paprika kápia

1 strúčik

Cesnak

200 gr

Okra čerstvá alebo mrazená

150 gr

Šošovica červená

100 gr

Šošovica čierna beluga

3-4 stonky

Čerstvý tymián

25 ks

Cherry paradajky

Soľ

1/2 ČL

Horčicové semienka

2 ks

Bobkový list

1/2 ČL

Senovka grécka

1 ČL

Balsamiko

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Príprava

Rybu v šošovici som si obľúbila dávno, dávno, keď som žila v Taliansku. Túto úpravu ryby varievala často veľmi milá pani, v ktorej dome som bývala istý čas. Dodnes ho rada pripravujem na mnoho spôsobov. Je to zdravé, ľahké jedlo s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a polysacharidov a časom som zistila, že ho môžem kombinovať s rôznymi koreninami, bylinkami a zeleninkou. Domáca ho robila v originál verzii dvoma spôsobmi, podľa toho čo kúpila na trhu, keď bol čerstvý bôb tak bola s bôbom a keď nebol správne  čerstvý,,secondo i miei gusti“ podľa jej chuti- tak sa robila zo šošovice….občas pridala sedano /stonkový zeler/ alebo cuketu a niekedy oboje.  Pridávam moju najchutnejšiu  verziu s okrou. Ak nezoženiete okru, dajte cuketu alebo maslovú tekvicu.

 

V širokej panvici na olivovom oleji orestujeme mladú cibuľku, pridáme mletú papriku, kurkumu, senovku, horčicové semienka, kumín, na kocky nakrájanú kápiu a okru… približne o 5 minút pridáme cesnak, dávame pozor aby nezhnedol. Restujeme ešte pár minút na miernom ohni.  Následne pridáme olúpané paradajky nakrájané na kocky, necháme pustiť šťavu /to v prípade ak použijeme čerstvé cherry paradajky/. Pridáme prepláchnutú šošovicu. Podlejeme vodou a dusíme spolu s bobkovým listom, vetvičkou tymiánu a pod pokrievkou asi 20 minút , podlievame po troche vodou kým šošovica nezmäkne. Nakoniec pridáme okorenené  filety tresky v celku a položíme na povrch omáčky tak aby sa ryba mohla postupne ponoriť do šťavy. Zakryjeme pokrývkou a podusíme 10 minút. Dochutíme soľou, balsamikom, mletým čiernym korením,  vyberieme bobkový list a stonky tymiánu. Pred podávaním pokvapkáme citrónom, môžeme ešte pridať pár olív alebo capary. Kyslastá  chuť sa k tomuto jedlu hodí….jeme bez prílohy a pečiva, prílohou je šošovica!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.