Rybu v šošovici som si obľúbila dávno, dávno, keď som žila v Taliansku. Túto úpravu ryby varievala často veľmi milá pani, v ktorej dome som bývala istý čas. Dodnes ho rada pripravujem na mnoho spôsobov. Je to zdravé, ľahké jedlo s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a polysacharidov a časom som zistila, že ho môžem kombinovať s rôznymi koreninami, bylinkami a zeleninkou. Domáca ho robila v originál verzii dvoma spôsobmi, podľa toho čo kúpila na trhu, keď bol čerstvý bôb tak bola s bôbom a keď nebol správne čerstvý,,secondo i miei gusti“ podľa jej chuti- tak sa robila zo šošovice….občas pridala sedano /stonkový zeler/ alebo cuketu a niekedy oboje. Pridávam moju najchutnejšiu verziu s okrou. Ak nezoženiete okru, dajte cuketu alebo maslovú tekvicu.
V širokej panvici na olivovom oleji orestujeme mladú cibuľku, pridáme mletú papriku, kurkumu, senovku, horčicové semienka, kumín, na kocky nakrájanú kápiu a okru… približne o 5 minút pridáme cesnak, dávame pozor aby nezhnedol. Restujeme ešte pár minút na miernom ohni. Následne pridáme olúpané paradajky nakrájané na kocky, necháme pustiť šťavu /to v prípade ak použijeme čerstvé cherry paradajky/. Pridáme prepláchnutú šošovicu. Podlejeme vodou a dusíme spolu s bobkovým listom, vetvičkou tymiánu a pod pokrievkou asi 20 minút , podlievame po troche vodou kým šošovica nezmäkne. Nakoniec pridáme okorenené filety tresky v celku a položíme na povrch omáčky tak aby sa ryba mohla postupne ponoriť do šťavy. Zakryjeme pokrývkou a podusíme 10 minút. Dochutíme soľou, balsamikom, mletým čiernym korením, vyberieme bobkový list a stonky tymiánu. Pred podávaním pokvapkáme citrónom, môžeme ešte pridať pár olív alebo capary. Kyslastá chuť sa k tomuto jedlu hodí….jeme bez prílohy a pečiva, prílohou je šošovica!