Bryndzové tyčinky s hokkaido tekvicou

Bryndzové tyčinky s hokkaido tekvicou

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

230 gr

Ovčej bryndze, použila som nepasterizovanú

170 gr

Uvarenú tekvicu hokkaido – tekvicu očistiť, vybrať semienka, nešúpať!!!, nakrájať na kocky, podliať troškou vody a pod pokrievkou udusiť do mäkka a nechať vychladnúť

200 gr

Polohrubej kvalitnej pšeničnej múky

130 gr

Hladkej špaldovej múky

20 gr

Topinamburovej múky od sunroot

1 ks

Vajíčko + 1 na potretie

Menšia hlávka

Cesnaku

15 gr

Prášku do pečiva

125 gr

Kvalitného živočíšneho masla

10 gr

Soli môže byť aj menej

Malá lyžička

Kurkumy

Malá lyžička

Sušeného tymiánu

20 gr

Bieleho maku na dekorovanie

Príprava

Niekedy freestyle recepty ,,vyjdú” uspokojivo inokedy potešia ale sú aj také, ktoré sa vydaria nad očakávanie. Ako dnes tieto hokkaido bryndzové tyčinky, nedajú sa prestať uchýtať..a to som pomerne disciplinovaná a jedlu viem obvykle odolať. Posledné dni ako som avizovala,  sú o tekviciach, no a minulo týždňový tekvicovo jahňací ,, eintopf” zosadila z trónu táto jednoduchá pochúťka. Dnes som testovala novu topinamburovú múku od Sunroot, tak som lyžicu do cesta prihodila aby bola aj vláknina naviac. Použila som základné múky, špaldovú hladkú a pšeničnú polohrubú, keďže vlákninu a vitamíny dodá hokkaido a topinamburová múka. Cesto obsahuje ešte ovčiu bryndzu, tymián, kurkumu, vajíčko a na dekorovanie biely mak. Kto nevie čo je topinambur /Helianthus tuberosus/  alebo jeruzalemský artičok,  židovský či sladký zemiak, pridávam zopár informácií. A ak topinambur poznáte, pretože na Slovensku sa hodne v minulosti vyskytoval, čítajte tiež  ide skutočne o skvelú a zdravú hľuzu.

Ak pestujete doma topinambur  /áno, už sa môže bol vyňatý zo zoznamu inváznych rastlín/ používajte ho častejšie. Topinambur obsahuje ,,diétnu“ vlákninu, je prebiotikom – potravou pre užitočné mikroorganizmy udržujúce črevá v kondícii.  Diétnou vlákninou sú tu vo vysokej koncentrácii fruktooligosacharidy, konkrétne inulín. Inulín je v čreve fermentovaný bifidobaktériami, pričom vznikajú, látky- baktériociny, ktoré zabraňujú množeniu listérií, clostrídií  a inhibujú účinok rôznych patogénov. Pri fermentácii fruktooligosacharidov sa tvoria  mastné kyseliny s krátkym reťazcom a vďaka príjmu prebiotík sa zvyšuje resorpcia vápnika,  pôsobením vznikajúcich organických kyselín.

Výhodné je topinambur pridávať do jogurtov, kyslej smotany, acidofilného mlieka, dostaneme tak ideálne symbiotikum, potravinu obsahujúca probiotické baktérie a prebiotikum – potravu pre probiotiká. Len tak na okraj, užitočným symbiotikom je kvasená kapusta /si tú kapustu nemôžem odpustiť/. Inulín sa nachádza aj v čakanke ale nie v tak vysokej koncentrácii. Pokiaľ teda chcete predchádzať rôznym ochoreniam a podporiť imunitu, ktorá úzko súvisí s priaznivým mikrobiálnym osídlením čreva, doprajte si topinambur už od detstva, kedykoľvek, kým nie je neskoro 🙂

V tomto recepte som zámerne použila hladké múky pre lepšie vstrebanie minerálov a vitamínov s pridaných surovín, keďže cesto nie je kysnuté. Vlákninu dodáva tekvica, topinamburová múka čo je vlastne mletý topinambur a mak.

A ešte recept..

Postup:

V miske zmiešame múky, prášok do pečiva soľ, a pridáme zmäknuté maslo a bryndzu, ktorú sme vybrali z chladničky trocha skôr. Pracuje sa lepšie s mäkkou. Pridáme popučenú hokkaido a pretlačíme  strúčiky cesnaku cez lis. Pridáme koreniny, vajíčko a všetko vypracujeme rukou na hladké cesto, kde však kúsky povrchu z hokkaida sú úplne v poriadku. Odložíme do chladničky odpočívať na necelú hodinu. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme max na pol cm čiže 5mm, na výšku. Ideálne 3-5mm. Vykrajujeme tyčinky radielkom alebo nožíkom asi 2,5cm široké. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180st , 15 minút. Nechajte vychladnúť a nezabudnite na  kvalitné vínko k tyčinkám 🙂

Rada na záver nepridávajte veľa veľkých semienok ako tekvica alebo slnečnica. Tie sú zdravšie surové.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.