Niekedy freestyle recepty ,,vyjdú” uspokojivo inokedy potešia ale sú aj také, ktoré sa vydaria nad očakávanie. Ako dnes tieto hokkaido bryndzové tyčinky, nedajú sa prestať uchýtať..a to som pomerne disciplinovaná a jedlu viem obvykle odolať. Posledné dni ako som avizovala, sú o tekviciach, no a minulo týždňový tekvicovo jahňací ,, eintopf” zosadila z trónu táto jednoduchá pochúťka. Dnes som testovala novu topinamburovú múku od Sunroot, tak som lyžicu do cesta prihodila aby bola aj vláknina naviac. Použila som základné múky, špaldovú hladkú a pšeničnú polohrubú, keďže vlákninu a vitamíny dodá hokkaido a topinamburová múka. Cesto obsahuje ešte ovčiu bryndzu, tymián, kurkumu, vajíčko a na dekorovanie biely mak. Kto nevie čo je topinambur /Helianthus tuberosus/ alebo jeruzalemský artičok, židovský či sladký zemiak, pridávam zopár informácií. A ak topinambur poznáte, pretože na Slovensku sa hodne v minulosti vyskytoval, čítajte tiež ide skutočne o skvelú a zdravú hľuzu.
Ak pestujete doma topinambur /áno, už sa môže bol vyňatý zo zoznamu inváznych rastlín/ používajte ho častejšie. Topinambur obsahuje ,,diétnu“ vlákninu, je prebiotikom – potravou pre užitočné mikroorganizmy udržujúce črevá v kondícii. Diétnou vlákninou sú tu vo vysokej koncentrácii fruktooligosacharidy, konkrétne inulín. Inulín je v čreve fermentovaný bifidobaktériami, pričom vznikajú, látky- baktériociny, ktoré zabraňujú množeniu listérií, clostrídií a inhibujú účinok rôznych patogénov. Pri fermentácii fruktooligosacharidov sa tvoria mastné kyseliny s krátkym reťazcom a vďaka príjmu prebiotík sa zvyšuje resorpcia vápnika, pôsobením vznikajúcich organických kyselín.
Výhodné je topinambur pridávať do jogurtov, kyslej smotany, acidofilného mlieka, dostaneme tak ideálne symbiotikum, potravinu obsahujúca probiotické baktérie a prebiotikum – potravu pre probiotiká. Len tak na okraj, užitočným symbiotikom je kvasená kapusta /si tú kapustu nemôžem odpustiť/. Inulín sa nachádza aj v čakanke ale nie v tak vysokej koncentrácii. Pokiaľ teda chcete predchádzať rôznym ochoreniam a podporiť imunitu, ktorá úzko súvisí s priaznivým mikrobiálnym osídlením čreva, doprajte si topinambur už od detstva, kedykoľvek, kým nie je neskoro 🙂
V tomto recepte som zámerne použila hladké múky pre lepšie vstrebanie minerálov a vitamínov s pridaných surovín, keďže cesto nie je kysnuté. Vlákninu dodáva tekvica, topinamburová múka čo je vlastne mletý topinambur a mak.
A ešte recept..
Postup:
V miske zmiešame múky, prášok do pečiva soľ, a pridáme zmäknuté maslo a bryndzu, ktorú sme vybrali z chladničky trocha skôr. Pracuje sa lepšie s mäkkou. Pridáme popučenú hokkaido a pretlačíme strúčiky cesnaku cez lis. Pridáme koreniny, vajíčko a všetko vypracujeme rukou na hladké cesto, kde však kúsky povrchu z hokkaida sú úplne v poriadku. Odložíme do chladničky odpočívať na necelú hodinu. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme max na pol cm čiže 5mm, na výšku. Ideálne 3-5mm. Vykrajujeme tyčinky radielkom alebo nožíkom asi 2,5cm široké. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180st , 15 minút. Nechajte vychladnúť a nezabudnite na kvalitné vínko k tyčinkám 🙂
Rada na záver nepridávajte veľa veľkých semienok ako tekvica alebo slnečnica. Tie sú zdravšie surové.