Medovníčky pohánkovo ovsené

Medovníčky pohánkovo ovsené

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

200 gr

Masla 82% živočíšneho zmäknutého

100 gr

Ovsenej celozrnnej múky

200 gr

Pohánkovej hladkej múky

300 gr

Špaldovej hladkej múky

130 gr

Trstinového cukru

150 gr

Kvetového medu

3 ks

Vajcia / 1 z toho na záverečné potretie medovníkov/

1 ČL

Sódy bikarbony

1 ČL

Škorice cassia

1/2 ČL

Drvených klinčekov

1/2 ČL

Mletého kardamonu

1/2 ČL

Mletého badiánu

Štipka muškátového oriešku

Štipka soli

Príprava

Ďalšia z možností ako vyrobiť zdravšie medovníky použitím rôznych múk prirodzene obohatenými živinami. Tieto múky sú bežne dostať v bioobchodoch, dokonca  aj v reťazcoch. Chuťovo nezaostávajú vôbec za klasickými pšeničnými medovníkmi. Pokusne som jednu várku urobila bez cukru s použitím medu a melasy/ 4veľké polievkové lyžice/. Cesto bolo tmavšie a zdalo sa mi viac hutnejšie, keďže som pridala o 50gr pohánkovej múky navyše.

Postup:

Všetky suroviny/ najprv múky, cukor  a korenie/  zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké pridáme trocha múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske, /pracovala som s pohánkovou múkou/ vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4- 0,5cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-9 minút. Ak robíte hladké medovníky bez orieškov  môžete ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 ks  menších medovníkov. Zmäknú po 4-5 dňoch v plechovej či v sklenenej uzavretej doze a ešte viac ak pridáte polovicu jablka v servítke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť