Ďalšia z možností ako vyrobiť zdravšie medovníky použitím rôznych múk prirodzene obohatenými živinami. Tieto múky sú bežne dostať v bioobchodoch, dokonca aj v reťazcoch. Chuťovo nezaostávajú vôbec za klasickými pšeničnými medovníkmi. Pokusne som jednu várku urobila bez cukru s použitím medu a melasy/ 4veľké polievkové lyžice/. Cesto bolo tmavšie a zdalo sa mi viac hutnejšie, keďže som pridala o 50gr pohánkovej múky navyše.
Postup:
Všetky suroviny/ najprv múky, cukor a korenie/ zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké pridáme trocha múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske, /pracovala som s pohánkovou múkou/ vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4- 0,5cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-9 minút. Ak robíte hladké medovníky bez orieškov môžete ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 ks menších medovníkov. Zmäknú po 4-5 dňoch v plechovej či v sklenenej uzavretej doze a ešte viac ak pridáte polovicu jablka v servítke.