Bezlepkové medovníky

Bezlepkové medovníky

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

400 gr

Tapiokovej múky

60 gr

Mandľovej múky

40 gr

Konopnej múky

100 gr + 30 gr

Pohánkovej hladkej múky na pomúčenie

150 gr

Kvalitného medu

190 gr

Kvalitného živočíšneho masla

100 gr

Trstinového cukru

1 ČL

Sódy bikarbóny

2 ks + 1 ks

Vajíčka a ešte jedno na potretie medovníkov

1 ČL

Škorice mletej

1/2 ČL

Mletých klinčekov

1/2 ČL

Kardamonu

Môžete použiť aj perníkové korenie

Príprava

Najprv som sa bála, že náročnosť miešania múk v tomto recepte ma prerastie a ,,položí” ale našťastie to vyšlo. Rozhodla som sa totiž použiť na pečenie aj konopnú múku, ktorá sa používa skôr ako prímes do slaných výrobkov či na zahusťovanie a po zapracovaní do perníkového cesta, malo mierne zelenú farbu.  Konopná múka obsahuje približne 35% bielkovín a trocha viac sacharidov no a tiež mastné kyseliny nasýtené i nenasýtené čiže omega 3 a 6 a ešte kopec minerálov a vlákniny. Do pečenia sa pridáva približne 10-20% z celkového obsahu múk. Pre vôňu a dobrú chuť som zvolila ďalej mandľovú múku a kvôli konzistencii troška pohánkovej múky hladkej. Zvyšok tvorí manioková alebo tapioková múka, ktorá je úplne hladká a jemná a dobre sa s ňou pracuje. Pochádza z koreňa manioku je to škrob, nutrične významný polysacharid. Ak uvidíte na obale v zložení slovo modifikovaný  tak nejde o genetickú modifikáciu ale o fyzikálno-chemickú úpravu. GMO musia byť  riadne označené /mali by byť/. Pozitívum pri pečení je, že táto múka neovplyvňuje chuťovo iné pridané ingrediencie. Podľa mňa je ideálna, nie však do kysnutých výrobkov. Tam by mala ísť v menšom pomere k ostatným múkam. Tak dosť bolo teórie poďme piecť 🙂

Príprava:

Všetky ingrediencie dávame do misy a uhnetieme ručne tuhšie cesto podobné ako linecké. Trvá to cca 10  minút, kým sa všetky zmesi zmiešajú tak, aby  sa spojili v hustú kompaktnú hmotu. Skúšala som cesto vymiesiť v kuchynskom robote  ale nebolo to ono tapioka sa prášila von :).  Cesto nechajte pol hodiny odpočívať v chlade. Pripravte si dosku a pomúčte ju pohánkovou alebo aj tapiokovou múkou. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 4mm a poprášte tapiokovou múkou pri obrátení cesta. S cestom manipulujte opatrnejšie je jemné. Vykrajujte svoje obľúbené motívy ale podľa možností nie veľmi drobné a členité. Mne šli najlepšie kolieska, srdiečka a hviezdičky. Poukladajte na plech nemusíte mastiť, cesto je mastnejšie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte orechom alebo mandľou. Pečte v teplovzdušnej rúre na 175 stupňoch celzia cca 8-10 minút. Po vybratí z rúry opatrne podrežte príborovým nožom a položte na drevenú podložku aby sa pomaly ochladili. Môžete však použiť  aj papier na pečenie  na vystlatie plechu. Z tejto dávky  sa dá upiecť asi 80ks perníkov. Môžete samozrejme aj zdobiť klasicky bielkom alebo čokoládou. Dobrú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.