Jablkové pité patrí medzi moju jesennú klasiku. Jablkové koláče robievam vtedy ak zo záhrady zostane veľa jabÍčok natlčených alebo jemne vyzdobených bodkami od červíkov. Nie sú striekané tak chutia každému tvorovi. Najradšej jablká konzumujeme iba tak z ruky. Myslím, že je to ten najzdravší spôsob ako jabÍčka nabité vitamínmi a vlákninou využiť. Ak však príde čas a maškrtu skúste aj vy takto.
Moje pité robievam vždy z masla /dúfam na existenciu Hery a iných stužených ohavností ste už zabudli/ a tento krát som maslový základ nahradila z časti mandľovým maslom od Powerlogy. Nezištne a naozaj je to podľa mňa najlepšie mandľové maslo na Slovensku a to som ich chutnala desiatky, takže odporúčam ak chcete multifunkčne využiť. V niektorých receptoch sú pridané do koláča orechy alebo mandle a v tomto prípade jemnú korokantnú konzistenciu a príjemnú mandľovú chuť nahrádza práve mandľové maslo. Klasickú bielu múku u mňa nenájdete a keďže vlákniny nikdy nie je dosť / pri sladkostiach brzdí zvyšovanie glykémie v krvi/ upiekla som ho z celozrnnej ovsenej múky / užitočné polysacharidy betaglukány /, špaldovej hladkej a špaldovej hladkej celozrnnej múky. Pod jablká som prisypala gaštanovú múku aby sa cesto pri pečení vďaka jablkovej šťave nerozmočilo. Niektoré gazdinky jablká pred nanesením na cesto povaria avšak jedna tepelná úprava stačí /aby zostalo aspoň niečo z termolabilných vitamínov v koláčiku/. A ako vždy šetrila som s cukrom.
Postup:
Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubo na struháku. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame aby jablká neoxidovali. Pridáme mletú škoricu a premiešame.
Na drevenú dosku dáme múky, cukor a prášok do pečiva, vyklopíme do múky vajíčka, pridáme zmäknuté maslo, mandľové maslo a smotanu. Rukou zapracuvávame na doske suroviny cca 7-8 minút až vznikne pružné a kompaktné cesto. Necháme chvíľu odpočívať.
Na veľký klasický plech do rúry dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme do výšky cca 0,5 cm. Cesto – prvý plát- posypeme gaštanovou múkou. Nanesieme rovnomerne jablká, ktoré ak pustia v miske šťavu, jemne v ruke stlačíme aby sa cesto nepremočilo. Jablkovú vrstvu posypeme cukrom. Vyvaľkáme druhý plát a nanesieme na jablká. Pomáham si tak, že cesto naviniem opatrne na valček a prenesiem ho z dosky na plech. Vrchné cesto popicháme asi 15x vidličkou aby nevznikli bubliny.
Koláč pečieme približne 25-30minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov celzia. Koláč necháme vychladnúť, nakrájame a NEPOSYPEME 🙂 práškovým cukrom!