Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Značky

Nie sú pridelené

45

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

Cesto:

130 gr

Celozrnnej ovsenej múky

400 gr

Hladkej špaldovej múky

160 gr

Celozrnnej hladkej špaldovej múky

60 gr

Gaštanovej múky na posypanie pod jablká

260 gr

Kravského masla živočíšneho 82%

70 gr

Mandľového masla

80 gr

Kokosového alebo trstinového cukru

80 gr

Kyslej smotany

2 ks

Vajíčka

1 ks

Bezfosfátový prášok do pečiva 12gr

Príprava

Jablkové pité  patrí medzi moju jesennú klasiku. Jablkové koláče robievam vtedy ak zo záhrady zostane veľa jabÍčok natlčených alebo jemne vyzdobených bodkami od  červíkov. Nie sú striekané tak chutia každému tvorovi. Najradšej jablká konzumujeme iba tak z ruky. Myslím, že je to ten najzdravší spôsob ako jabÍčka nabité vitamínmi a vlákninou využiť. Ak však príde čas a maškrtu skúste aj vy takto.

Moje pité robievam vždy z masla /dúfam na existenciu Hery a iných stužených ohavností ste už zabudli/ a tento krát som maslový základ nahradila z časti mandľovým maslom od Powerlogy. Nezištne a naozaj je to podľa mňa najlepšie mandľové maslo na Slovensku a to som ich chutnala desiatky, takže odporúčam ak chcete multifunkčne využiť. V niektorých receptoch  sú pridané do koláča orechy alebo mandle a v tomto prípade jemnú korokantnú konzistenciu a príjemnú mandľovú chuť nahrádza práve mandľové maslo. Klasickú bielu múku u mňa nenájdete a keďže vlákniny nikdy nie je dosť / pri sladkostiach brzdí zvyšovanie glykémie v krvi/  upiekla som ho z celozrnnej ovsenej múky / užitočné  polysacharidy betaglukány /, špaldovej hladkej a špaldovej hladkej celozrnnej múky. Pod jablká som prisypala gaštanovú múku aby sa cesto pri pečení vďaka jablkovej šťave nerozmočilo. Niektoré gazdinky jablká pred nanesením na cesto povaria avšak jedna tepelná úprava stačí /aby zostalo aspoň niečo z termolabilných vitamínov v koláčiku/. A ako vždy šetrila som s cukrom.

Postup:

Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubo na struháku. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame aby jablká neoxidovali. Pridáme mletú škoricu a premiešame.

Na drevenú dosku dáme múky, cukor a prášok do pečiva, vyklopíme do múky vajíčka, pridáme zmäknuté maslo, mandľové maslo a smotanu. Rukou zapracuvávame na doske suroviny cca 7-8 minút až vznikne pružné a kompaktné cesto. Necháme chvíľu odpočívať.

Na veľký klasický plech do rúry dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme do výšky cca 0,5 cm. Cesto – prvý plát- posypeme gaštanovou múkou. Nanesieme rovnomerne jablká, ktoré ak pustia v miske šťavu, jemne v ruke stlačíme aby sa cesto nepremočilo. Jablkovú vrstvu posypeme cukrom. Vyvaľkáme druhý plát a nanesieme na jablká. Pomáham si tak, že cesto naviniem opatrne na valček a prenesiem ho z dosky  na plech. Vrchné cesto popicháme asi 15x vidličkou aby nevznikli bubliny.

Koláč pečieme približne 25-30minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov celzia. Koláč necháme vychladnúť, nakrájame  a NEPOSYPEME 🙂 práškovým cukrom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.