Ako si vyrobiť kurkumové maslo s bylinkami
Veľmi jednoduchá a rýchla pomôcka ako si vylepšiť steak, rybu alebo dusenú zeleninu v pare či pečené zemiaky v šupke. Je to starý spôsob oživenia s kedysi dekoračným úmyslom 🙂 a inovovaný tak po mojom. Avšak na výbornej chuti to nič nemení iba k bylinkovému maslu pridáte nastrúhanú čerstvú kurkumu. Kurkuma dodá jemný nádych pikantnosti, zvýrazní chuť a najlepšie ak ju skombinujete s medvedím cesnakom. O benefitoch kurkumy sa nebudem veľmi rozpisovať popísala som toho o nich už hodne. Látka kurkumín obsiahnutá v kurkume má silné antioxidačné a antibakteriálne účinky, ktoré znásobíte použitím mletého korenia v jedle. V takejto forme posilníte jedlo o liečivé a ochranné účinky vďaka kurkume a bylinkám a okrem chuťového a energetického potenciálu masla zvýšite komplexnú hodnotu pokrmu.
Potrebujeme:
Kvalitné živočíšne maslo minimálne 80% môže byť aj kozie cca 250gr
Podzemok koreň kurkumy – 2 približne 5cm kúsky, ošúpať a nastrúhať na jemno
Lyžica nasekaného medvedieho cesnaku alebo naloženého v oleji, môže byť aj pažítka, koriandrová vňať alebo cesnak s petržlenovou vňaťou
Postup:
Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote a vmiešame doň bylinky a nastrúhanú kurkumu. Poriadne vidličkou premiešame v miske a položíme na potravinársku foliu. Vytvarujeme valček široký 4- 5cm, zabalíme a necháme v chladničke stuhnúť. Takto spracované maslo nám vydrží cca 4-5 dní. Po odkrojení vždy dôkladne zabalíme do fólie. Maslo pokladáme vždy na horúce jedlo.