Milí fanúšikovia blogu a rýb. Práve čítate výnimočný príspevok svojim obsahom a poslaním. Zásluhu na tom má aj výrobca mrazených produktov Ryba Košice, ktorý navrhol túto spoluprácu, vďaka, ktorej vznikli pre Vás tieto 4 recepty. Ryby sa dostali posledné roky do pozície kontroverznej komodity. Spôsobila to vlna medializovaných príspevkov z farmachovov, s kritikou chovných podmienok poukazujúc na netransparentnosť pôvodu krmív a ich možnú toxicitu. Preto som tentokrát vybrala k vytvoreniu receptov ryby z morského lovu a nie z farmového chovu. Produkty sú certifikované, spÍňajú kvalitatívne požiadavky zákazníkov a vyhovujú náročným kritériám kontroly spracovania potravín. Sú finančne menej náročné /balenie od 3-do 6 EUR/ako čerstvé ryby, takže ich môžu dovoliť i ekonomicky znevýhodnené rodiny aby tak mohli využiť benefity živín pochádzajúcich z morských rýb.
Jedlá, ktoré som v posledných dňoch vytvorila sú zamerané hlavne na prísun omega 3 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre náš organizmus esenciálne. Je nutné pripomenúť, že nie sú omega 3 ako omega 3. Tie pochádzajúce z rýb, majú maximálnu biologickú dostupnosť to znamená, že sú využiteľné pre organizmus a ich cieľom je poskytnúť telu ochranu pred poruchami tukového metabolizmu, hypertenziou, poruchami funkcie trombocytov, aterosklerotickými ochoreniami, chronickými zápalovými ochoreniami a alergiami. Tieto mastné kyseliny sa označujú ako EPA eikosapentaénová a DHA dokosahexaénová .
Omega 3 mastné kyseliny, ktoré príjmame z ľanového, konopného oleja a z iných rastlinných potravín, poznáme pod skratkou ALA kyselina alfa linolénová a aby sa dali využiť pre organizmus musia sa premeniť na EPA a DHA. Táto konverzia je však veľmi problematická, prebieha s účinnosťou od 1-20% podľa schopností efektívnej premeny v organizme, ku ktorej sú nutné enzýmy tzv. desaturázy. Tieto súťažia o iné konverzie v metabolizme tukov /premena LA na AA z kyseliny gama linolénovej/ okrem toho deficit desaturáz môže byť zapríčinený rôznymi vplyvmi, vek, strava, choroby, metabolické poruchy podmienené geneticky či získané. Skrátka ak chceme byť zdraví a podporiť stravou prevenciu pred civilizačnými ochoreniami, mali by sme jesť ryby a morské plody. V minulosti sa tento deficit riešil ,,povinnou“ suplementáciou rybím tukom. Dnes vieme, že i táto forma nie je ideálna vzhľadom na možné negatíva vyplývajúce zo suplementácie syntetickými prípravkami EPA a DHA. Takže radšej 2 krát do týždňa morskú rybku ale nie vyprážané rybie prsty 🙂
Vybrala som pre Vás ryby s obsahom omega 3 mastných kyselín, ktorý je najvyšší v nasledujúcom poradí u týchto druhov rýb: makrela, tuniak, platesa, treska.
Ich úprava je jednoduchá a ingrediencie, ktoré ich doprevádzajú majú vysoký nutričný význam. Jedná sa väčšinou o bylinky, koreniny a zeleninu. Obsahujú množstvo prospešných vitamínov a látok ako polyfenoly / quercetín, antokyaníny, kaempferol, karnozol, alicín,atď./ s vysokým antioxidačným a protektívnym účinkom, pôsobiace ako prevencia pred civilizačnými ochoreniami. Mnoho z týchto látok znižuje cholesterol a napomáha správnemu metabolizmu tukov /citrónová tráva, kapsaicín z chilli papričiek, kurkumín z kurkumy/. Jedlá sú ľahké, krátko tepelne upravené pri nízkej teplote aby sa zachovali živiny.
Jedlá sú ľahké a netreba k nim podávať nutne chlieb alebo sacharidové prílohy/ zemiaky a cestoviny/ postačí listový šalát napríklad k makrele.
Dúfam sa Vám budú recepty páčiť, dobré varenie!
Tuniakový letný šalát s feniklom a žltým melónom
pre 6 osôb
800 gr tuniak exkluziv
1 väčší žltý melón, najlepšie cantaloupe
2 ks bulvového feniklu
1 ks červenej hrubostennej papriky
1 ks žltej hrubostennej papriky
1 malá lyžička mletej kurkumy
Kúsok chilli papričky
Šťava z 2 citrónov
Mleté čierne korenie z mlynčeka
1 malá lyžička tymiánového korenia zaatar alebo sušený tymián drvený so sezamovými semienkami
Malá lyžička čiernej rasce – nigella sativa dostať v bio obchodoch alebo orientálnych obchodoch
1 polievková lyžica nasekanej koriandrovej vňate
250 gr rukoly
1 veľkú červenú cibuľu
1 dcl olivového panenského oleja
Morská soľ podľa chuti
Tuniakové steaky rozmrazíme a opláchneme a osušíme servítkou. Potrieme ich marinádou, ktorú sme si pripravili zo zaataru/môžeme použiť tymian podrvený a sezamové semienka/, olivového oleja, citrónovej šťavy a mletého čierneho korenia. Tuniaka opečieme cca 4-5 minút z každej strany aby sa vytvoril mriežkový efekt. Odložíme na tanier, pokvapkáme citrónom, jemne posolíme a prikryjeme alobalom. Červenú a žltú papriku nakrájame na tenké prúžky a opečieme na panvici spolu s chilli, na troške olivového oleja s kurkumou. Necháme vychladnúť. Fenikel umyjeme, prekrojíme pozdÍžne a obe polky nakrájame na tenké polkrúžky. Vňať odložíme a nasekáme na drobno. Melón nakrájame na malé kúsky, cibuľu nakrájame na tenké kolieska. Všetku zeleninu a melón zmiešame vo veľkej sklenenej mise spolu s rukolou. Vmiešame feniklovú a koriandrovú vňať, čiernu rascu, pokvapkáme opäť citrónom a olivovým olejom. Opečeného tuniaka nakrájame na väčšie kúsky a poukladáme na povrch šalátu. V prípade potreby dosolíme a dokoreníme.
Makrela s paradajkami a cesnakom
pre 3 osoby
800 gr makriel celých pitvaných
400 gr paradajok
9 strúčikov cesnaku
Malá lyžička mletej papriky údenej
Polievková lyžica feniklových semienok
Nastrúhaná kôra na hrubo z jedného bio citróna
3 vetvičky zeleného rozmarínu
1 lyžica sušenej levandule
2 dcl panenského olivového oleja
2 dcl bieleho vína
Morská soľ
Mleté čierne korenie z mlynčeka
Šťava z jedného veľkého citróna
Makrely umyjeme a osušíme servítkou. Z olivového oleja a údenej papriky vyrobíme marinádu. Vnútro makrely osolíme a potrieme paprikovou marinádou. Dáme ešte 3 strúčiky cesnaku do každej makrely, kúsky rozmarínu, semienka feniklu a plátky paradajok. Poukladáme na plech a poprekladáme ešte paradajkami, pokropíme citrónovou šťavou, korením a feniklovými semienkami. Povrch polejeme troškou olivového oleja a podlejeme bielym vínom.
Dáme do rúry piecť na 30minút pri 180stupňoch celzia. Makrely vyberieme z plechu na tanier a servírujeme ihneď teplé. Dekorujeme rozmarínovými kúskami, levanduľou a citrónovou kôrou. Chuť veľmi pripomína údenáča- údenú makrelu avšak z výraznou arómou po bylinkách a paradajkách.
Treska s parmezánovou polentou
pre 4 osoby
Polenta :
200gr kukuričnej polenty
800ml vody
100gr syru vršatec alebo syr parmezánového typu
Dusený špenát:
200gr špenátových listov čerstvých
230gr prepusteného masla alebo olivového oleja
Soľ
Čierne mleté korenie z mlynčeka
Treska:
420 gr tresky škvrnitej exluziv
1 veľká červená cibuľa
150 gr kvalitného bieleho jogurtu používam selčiansky
1 malá lyžica horčicového prášku alebo dijónskej horčice
20 gr capari naložených v soli alebo sterilizovaných
1 veľká lyžica jablkového octu
Šťava z jedného citrónu
Soľ
Čierne mleté korenie
1 lyžica tamari sojovej bio omáčky – dostať v bio obchodoch
Malá lyžička jačmenného sladu
Rozmrazenú a opláchnutú tresku, osušíme, položíme do keramického pekáča, polejeme olivovým olejom, citrónovou šťavou a pečieme v rúre na 180st. celzia cca 25 minút. Necháme vychladnúť.
Tresku dáme do veľkého výkonného mixéra, spolu s ostatnými ingredienciami a vimyxujeme tak aby zostali kúsky ingrediencií- t.j. nie úplne na kašu.
Špenát umyjeme, a vhodíme do panvici kde sme rozpustili trocha masla. Krátko cca 2-3 minútky orestujeme a vypneme oheň.
Polentu vsypeme do vriacej vody a za stáleho miešania varíme cca 3-5 minút podľa odporúčania výrobcu. Na záver vsypeme do polenty 1/3 strúhaného syru a dochutíme soľou a korením. Vymiešame a premiestnime na pekáč potretým olivovým olejom. Rozotrieme rovnomerne na výšku cca 1 cm a posypeme zvyšným syrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch celzia približne pol hodinu. Necháme trocha vychladnúť a krájame na ľubovolné tvary.
Platesa s feniklom na citrónovej tráve s avokádom
4 osoby
Platesa, platýz, halibut hovoríme stále o chutnej lahodnej morskej rybke. Jej jemnú chuť zvýraznia aromatické a zdravé ingrediencie ako fenikel bulvový a citrónová tráva.
520 gr filetov platesy
2 ks šalotky
2 menšie fenikle bulvové – vňať odložíme
1 dcl olivového oleja panenského
1 malá lyžička kurkumy mletej
Mleté čierne korenie z mlynčeka
5 ks limetových lístkov
1 veľká polievková lyžica nasekanej koriandrovej vňate
2 ks citrónovej trávy čerstvej
2 dcl mandľového mlieka nesladeného
1 menšie avokádo zrelé
Šťava z jedného citróna
1 čajová lyžička sezamových semienok lúpaných
1 dcl bieleho suchého vína
Filety opláchneme, osušíme. Položíme na keramický pekáč pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme jemne olivovým olejom a posypeme sezamovými semienkami. Podlejeme bielym vínom a dáme piecť na cca 20minút do teplovzdušnej rúry na 180st.celzia.
Na panvici na olivovom oleji orestujeme na drobno nasekanú šalotku a fenikel nakrájaný na tenké plátky spolu s kurkumou. Pridáme citrónovú trávu, limetové listy a podlejeme mandľovým mliekom. Povaríme cca 5 minút, na záver ochutíme mletým korením a osolíme. Pridáme koriandrovú vňať a na kúsky nakrájané avokádo zakvapnuté citrónovou šťavou aby neoxidovalo. Vyberieme limetové listy a citrónovú trávu. Vymixujeme tak aby zostali kúsky feniklu a avokáda. Pečeného platýza podávame ihneď s feniklovou omáčkou, ktorú posypeme vňaťou z fenikla.