Cookies s mandľami a makovou múkou /bez lepku/

Cookies s mandľami a makovou múkou /bez lepku/

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

110 gr

Živočíšneho masla kravského 82% tuku- zmäknutého

30 gr

Ryžových vločiek

2 ks

Celé vajíčka izbovej teploty

80 gr

Makovej múky

20 gr

Pohánkovej krupice

30 gr

Slnečnicovej múky

50 gr

Mandľovej múky ideálne hladká ale ak nezoženiete môže byť hrubá

80 gr

Ryžovej múky

50 gr

Nasekaných lúpaných mandlí

10 gr

Guarovej múky

115 gr

Trstinového cukru

50 gr

Javorového sirupu

1 ČL

Sódy bikarbony

1 ČL

Lyžička mletého rozmarínu sušeného ak máte čerstvý tak trocha menej

2 PL

Biely nemletý mak na dekoráciu

Príprava

Výborné voňavé cookies-ky, ktoré potešia kedykoľvek počas dňa, keď príde chuť na maškrtu. Obsahujú málo cukru od 7- do 12g podľa toho akú veľkosť zvolíte. Na ich výrobu som použila viac druhov múk s vyšším obsahom tukov pochádzajúcich zo semien a orechovín. Upozorňujem už na začiatku, že tieto múky sú iné ako keď si ich pripravíte doma. Vyrábajú sa totiž z výliskov a sú už čiastočne zbavené tukov, prevažne polynenasýtených mastných kyselín, ktoré rýchlejšie oxidujú ako stabilné tuky. Oxidované tuky nepriaznivo pôsobia na organizmus. Tieto  múky obsahujú však aj v tuku rozpustný vitamín E – je sám antioxidantom, minerály, vitamíny, stopové prvky /selén, zinok/ a je užitočné ich zaradiť do stravy v optimálnom množstve. Do tohto druhu cookies som pridala troška rozmarínu, ktorý dokáže inhibovať /zabrzdiť oxidačný proces/ a zároveň vznikla zaujímavá príchuť, otestujte.

Múky zo semien a orechov je dostať v bioobchodoch alebo v e-shopoch, môj obľúbený je Vitalifeshop.sk.

Postup:

Všetky ingrediencie vymiešame rukou v miske. Múky, vajcia, zmäknuté maslo, ryžové vločky, ktoré by mali absorbovať vodu a ostatné ingrediencie. Cesto musí byť hutné, kompaktné. Plech vyložíme papierom na pečenie a formujeme malé gulôčky, ktoré roztlačíme na placky do výšky max. 1cm. Niektoré môžeme posypať  bielym nemletým makom. Dodržíme odstup medzi plackami aby sa počas pečenia nespojili. Pečieme na 180 stupňoch v teplovzdušnej rúre  18-20minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.