Výborné voňavé cookies-ky, ktoré potešia kedykoľvek počas dňa, keď príde chuť na maškrtu. Obsahujú málo cukru od 7- do 12g podľa toho akú veľkosť zvolíte. Na ich výrobu som použila viac druhov múk s vyšším obsahom tukov pochádzajúcich zo semien a orechovín. Upozorňujem už na začiatku, že tieto múky sú iné ako keď si ich pripravíte doma. Vyrábajú sa totiž z výliskov a sú už čiastočne zbavené tukov, prevažne polynenasýtených mastných kyselín, ktoré rýchlejšie oxidujú ako stabilné tuky. Oxidované tuky nepriaznivo pôsobia na organizmus. Tieto múky obsahujú však aj v tuku rozpustný vitamín E – je sám antioxidantom, minerály, vitamíny, stopové prvky /selén, zinok/ a je užitočné ich zaradiť do stravy v optimálnom množstve. Do tohto druhu cookies som pridala troška rozmarínu, ktorý dokáže inhibovať /zabrzdiť oxidačný proces/ a zároveň vznikla zaujímavá príchuť, otestujte.
Múky zo semien a orechov je dostať v bioobchodoch alebo v e-shopoch, môj obľúbený je Vitalifeshop.sk.
Postup:
Všetky ingrediencie vymiešame rukou v miske. Múky, vajcia, zmäknuté maslo, ryžové vločky, ktoré by mali absorbovať vodu a ostatné ingrediencie. Cesto musí byť hutné, kompaktné. Plech vyložíme papierom na pečenie a formujeme malé gulôčky, ktoré roztlačíme na placky do výšky max. 1cm. Niektoré môžeme posypať bielym nemletým makom. Dodržíme odstup medzi plackami aby sa počas pečenia nespojili. Pečieme na 180 stupňoch v teplovzdušnej rúre 18-20minút.