Čučoriedkový celozrnný špaldový koláč s mrveničkou

Čučoriedkový celozrnný špaldový koláč s mrveničkou

Značky

Nie sú pridelené

70

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

25 gr

Droždia /použila som čerstvé-kocku/

2 dcl

Vlažného mlieka

150 gr

Celozrnnej špaldovej múky hladkej

220 gr

Hladkej špaldovej múky

1 ks

ŽÍtok

70 gr

Rozpusteného poctivého živočíšneho masla 82%

70 gr

Trstinového cukru

1 PL

Kokosového tuku na vymastenie plechu alebo formy

700 gr

Čučoriedok

Posýpka-mrvenička:

60 gr

Kokosového cukru alebo trstinového

60 gr

Poctivého živočíšneho masla 82%

40 gr

Celozrnnej špaldovej múky hrubej

40 gr

Celozrnnej špaldovej krupice

Príprava

Moja malá miluje čučoriedky,  najradšej surové ale včera jej na návšteve zachutil čučoriedkový koláčik. V piatok som dostala košík od známej z Jasenia spod  Chabenca,  takže som sa mohla realizovať a za dve hoďky bol koláč na svete. Upravila som troška tradičnú klasiku a vyrobila kysnutý celozrnný špaldový koláč s  celozrnnou posýpkou – mrveničkou /celozrnné múky používam pre obohatenie koláčov o balastné látky a iné látky obsiahnuté v celom zrne/. Cesto som zvolila tenšie a dala viac ovocia ale iba toľko aby nebol veľmi mokrý. No a šetrila som aj mrveničkou. Z tejto dávky dom urobila plech a menšiu keramickú formu s priemerom 20cm.

V miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru, múky a rozdrobeného droždia. Kvások  pripravíme na teplom mieste cca za 20miút. Pridáme zvyšný cukor, múky,  žÍtok , maslo a vymiešame na husté vláčne cesto. Necháme vykysnúť približne 40-50 minút pod ľanovou utierkou.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku do 1cm. Položíme na vymastený plech, pridáme umyté, odkvapkané čučoriedky a rovnomerne ich rozmiestnime po povrchu cesta. Mrveničku si vyrobíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske tak, že suchými rukami miesime a drobíme suroviny medzi prstami. Posypeme ovocie a dáme piecť na 35-40 minút do teplovzdušnej rúry na 180stupňov celzia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.