Moja malá miluje čučoriedky, najradšej surové ale včera jej na návšteve zachutil čučoriedkový koláčik. V piatok som dostala košík od známej z Jasenia spod Chabenca, takže som sa mohla realizovať a za dve hoďky bol koláč na svete. Upravila som troška tradičnú klasiku a vyrobila kysnutý celozrnný špaldový koláč s celozrnnou posýpkou – mrveničkou /celozrnné múky používam pre obohatenie koláčov o balastné látky a iné látky obsiahnuté v celom zrne/. Cesto som zvolila tenšie a dala viac ovocia ale iba toľko aby nebol veľmi mokrý. No a šetrila som aj mrveničkou. Z tejto dávky dom urobila plech a menšiu keramickú formu s priemerom 20cm.
V miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru, múky a rozdrobeného droždia. Kvások pripravíme na teplom mieste cca za 20miút. Pridáme zvyšný cukor, múky, žÍtok , maslo a vymiešame na husté vláčne cesto. Necháme vykysnúť približne 40-50 minút pod ľanovou utierkou.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku do 1cm. Položíme na vymastený plech, pridáme umyté, odkvapkané čučoriedky a rovnomerne ich rozmiestnime po povrchu cesta. Mrveničku si vyrobíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske tak, že suchými rukami miesime a drobíme suroviny medzi prstami. Posypeme ovocie a dáme piecť na 35-40 minút do teplovzdušnej rúry na 180stupňov celzia.
2 Odpovede
Dobrý deň, tento recept sa dostal pravdepodobne omylom medzi recepty „bezlepkové“.
Vďaka za upozornenie 🙂