Ešte minulý týždeň mi prišiel od pestovateľa z východného Slovenska nádherný a chutný veľkolistý čerstvý špenát. Špenát je zdravá ,,superpotravina”, posol jari, treba ho iba upraviť tak aby bol maximálne využiteľný a aj chutný. Viete, čo všetko sa dá sním vymyslieť okrem klasického prívarku? U mňa v budúcich dňoch takto: zapekané baklažánové závitky so špenátom, mozzarelou alebo kozím syrom v paradajkovej štave, bulgur s hlívou či šampiňónmi so špenátom a bryndzou a chystám sa ešte na batátové košíky s pecorinom /ovčí syr/ s korením sumak plnené cesnakovým špenátom podávané s halibutom. Tieto košíčky či skôr hniezda sú vynikajúce preto recept- viď nižšie.
Špenát sa dá jesť aj čerstvý v listových šalátoch alebo pár lístkov pridať do smoothie. Tu však pre využitie v tuku rozpustných vitamínov by sme mali pridať trocha mandlového masla alebo kokosového oleja. V surovom stave využijeme viac vitamínu C a B, keďže sú citlivé na teplo alebo špenát pridáme až ku koncu varenia. Pre lepšiu a optimálnu využiteľnosť vápnika by sme mali pridať k jedlu potravinu s obsahom vápnika pochádzajúcu z mlieka, pretože špenát obsahuje oxaláty, z ktorých sa vytvárajú nerozpustné komplexy /oxalát vapenatý/. Vysoký prísun vápnika znižuje resorpciu oxalátu z čreva. Koncentrácia kyseliny oxalovej v hrubom čreve nie je pre zdravé črevo nebezpečná. Súčasťou črevnej flory u zdravého jedinca je baktéria oxalobacter formigenes rozkladajúca kyselinu oxalovú. Znížený výskyt osídlenia čreva touto baktériou nastáva po dlhodobej liečbe antibiotikami čo môže zvýšiť resorbciu kyseliny oxalovej. Tým sa môže zvýšiť aj riziko tvorby obličkových kameňov – nefrolitiázy u citlivých jedincov. Pri ochoreniach tenkého čreva tiež hrozí zvýšené resorpcia oxalátov, následne vznik hyperoxalurie.
Benefity špenátu naviac: vysoký obsah draslíka, vitamín A a K, C, B – aj kyselina listová, fosfor, zinok, mangán, selén, meď chlorofyl, kyselina alfa lipoová atď. a ne-hemové železo, ktorého biologickú využiteľnosť podporuje cystein napríklad v mäse alebo aj tuniak /hodí sa do tuniakovej nátierky/. Takže ak ste si mysleli, že špenát je prospešný pre obsah železa nie je to tak, z nutričného hľadiska je zaujímavý obsah vitamínu A, draslíka a kyseliny listovej. Ja mám najradšej špenát tepelne upravený ale iba krátko, hádžem ho na záver varenia do polievok a iných jedál. Z výnimkou týchto baklažánových závitkov, ktoré sú v spojení so špenátom a syrom neodolateľné. Špenát je aj ideálnou prílohou nielen k vajíčku ale aj k mäsu či k rybe. V závere receptu ešte pár ďalších inšpirácií.
Potrebujeme:
400gr batátov
170gr strúhaného pecorina- vyzretého ovčieho syra
1 malá lyžička korenia sumak – korenie zo stromu sumac – Rhus z citrusovou chuťou, s vysokým obsahom antokyanínov a s jednou z najvyšších antioxidačných aktivít v rastlinách. Používa sa v ázijskej kuchyni u nás dostať v orientálnych obchodoch a v Yeme /BA/
Soľ – malá lyžička
... plnka…
300gr čerstvého špenátu – použila som Novozélandský špenát, vlastný zo záhrady
200gr batátov
4strúčiky cesnaku
50gr živočíšneho 82% masla alebo olivového oleja
5 lístkov medvedieho cesnaku
Mleté čierne korenie z mlynčeka
1 šalotka
Polovica malej lyžičky mletej rasce a horčicových semienok
1polievková lyžica pistácií – neochutených
…ryba…
400gr filet z halibuta /Reinhardtius hippoglossoides/ dostať kúpiť v Metre alebo Fresh Market – MyFish
50gr olivového oleja
1malá lyžička čiernej rasce
Šťava z celého citróna
1malá lyžička tymiánového korenie zaatar s pistáciami –orient obchody alebo si pripravte pastu z tymiánu, oregana a pistácií
Soľ
Postup:
Surové olúpané batáty a pecorino nastrúhame na hrubo na struháku. Zmiešame v miske spolu s korením sumak a soľou. ingrediencie sa musia poriadne premiešať. Muffinovú teflonovú formu potrieme zľahka olivovým olejom. Zmes zemiakov a pekorina dáme po obvode do formy a vytvarujeme košíčky v strede s jamkou. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 180 stupňov cca 15- 20minút. Košíčky musia byť upečené do zlatista. Necháme vychladnúť približne 20minút. Drevenou menšou špachtlou po obvode uvoľníme batátové košíčky z formy a pomaly podberieme dno. Košíky preložíme na drevený podnos. Chce to trocha zručnosti ale ide to 🙂
Kým sa košíky pečú na panvici na masle orestujeme šalotku a potom cesnak /cesnak nesmie zhnednúť/. Pridáme koreniny, nasekané pistácie a na malé kocky nakrájaný ošúpaný batát. Restujeme a podlejeme troškou vody aby sa batát podusil. Keď je batát mäkký vsypeme na panvicu umyté, osušené špenátové listy a premiešame. Premiešame a povaríme krátko, cca 4 minúty. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Ak máme teplovzdušnú rúru spolu s batátovými košíkmi upečieme rybu. Do keramického pekáča položíme umytý a vysušenú rybu. Na povrch dáme vločky masla, pokvapkáme citrónom, po povrchu natrieme pastu alebo posypeme korením zaatar. Pečieme 30minút pri teplote 180stupňov celzia.
Toto jedlo má všetky potrebné živiny /bielkoviny,sacharidy/vlákninu/ tuky a je aj veľmi chutnozdravé, dobrú chuť !
Zdroj: