Vegánsky jačmenný šolet s tempehom

Vegánsky jačmenný šolet s tempehom

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

800 gr

Tempehu- sojové fermentované bôby, dostať v bio obchodoch

1 ks

Čínska – pekingská kapusta

500 gr

Bielej drobnej fazule

500 gr

Jačmenných krúpov veľkých

5 PL

Olivový olej

8 strúčikov

Cesnaku

Troška chilli podľla chuti

Mleté čierne korenie z mylnčeka

Kurkuma mletá

Majoránka sušená alebo čerstvá

Rasca čierna a rasca drvená

Horčicové semienka

Soľ

Príprava

Výborné a jednoduché jedlo z kurzu varenia strukovín a zeleniny.  Originálne prevedenie tohto jedla  je vždy s mäsitou zložkou najčastejšie husacím, kačacím mäsom. Jedná sa o tradičné jedlo židovskej kuchyne. U nás ho robievala ešte babka a recept som si uchovala aj ja. Je to jedlo veľmi chutné a synergia medzi majorákou, husacím mäsom a krúpami s fazuľou je úžasná. Táto chuť ma inšpirovala  natoľko, že som vymyslela viac variácií aj  s použitím údeného tempehu až  som dosiahla túto zaujímavú a chutnú kombináciu. No a veľmi zdravú navyše, vhodnú aj pre tých, ktorí z rôznych príčin mäso nejedia.

Tempeh sú vlastne lisované fermentované sojové bôby z vysokým obsahom bielkovín. Sú ľahšie stráviteľné práve pre fermentačný proces, ktorý umožňuje  lepšie využitie živín. Majoránka zase podporí správne trávenie a po jej konzumácie dokonca zrelaxujeme. Jačmenné krúpy sú starodávnou obilninou, ktorá mala vždy miesto v našej kuchyni. Dodáva  telu silu a vitalitu, jačmenné krúpy znižujú LDL cholesterol, obsahujú vitamíny skupiny B a minerály. Čínska-pekingská kapusta s kombinácii s kurkumou, horčicovými semienkami a rascou sú ingrediencie s vysokou antioxidačnou aktivitou pokiaľ sú správne tepelne upravené, t.j. krátko na olivovom oleji aby sa využili v tuku rozpustné vitamíny A,E,K, a zároveň zachovali termolabilné  hodnotné látky. No a o prínose  strukovín  pre organizmus  snáď netreba už nič písať. Jedlo  komplexne obsahuje bielkoviny, polysacharidy, prospešné tuky, vlákninu, polyfenoly – všetko  prospešné pre zdravie. Dobrú chuť!

Postup:

Na prípravu tohto jedla použijeme veľkú panvicu alebo wok. Do panvice nalejeme olivový olej, pridáme kurkumu, rascu, horčicové semienko, chilli  a mierne ohrejeme. Pridáme tempeh nakrájaný na menšie kocky. Čínsku kapustu nakrájanú na pásiky orestujeme spolu s tempehom. Pridáme cesnak a  dôkladne premiešavame aby sa všetko zafarbilo do žlta a chute sa navzájom prepojili. Na záver vsypeme uvarenú fazuľu a krúpy, majoránku  a opekáme cca 10 minút za častého premiešania. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.