Cícerový dal s okrou a punjabi masala

Cícerový dal s okrou a punjabi masala

Značky

Nie sú pridelené

70

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

110 gr

Červenej cibule

40 gr

Čerstvého očisteného zázvoru

100 gr

Červenej šošovice prepláchnutej

400 gr

Uvareného cíceru do mäkka

140 gr

Cherry paradajok

3 dcl

Vody

200 gr

Mrazenej alebo čerstvej okry – okru dostanete mrazenú v orientálnych obchodoch

800 gr

Kokosovej dreni – mlieka v plechovke. Mala by obsahovať oba kokos a vodu

1 PL

Koreniacej zmesi punjabi masala od Mikori

Dve hrste

Koriandrovej vňati čerstvej

8-10 ks

Kari listov sušených – dostať v orient obchodoch

2 ks

Čerstvej citrónovej trávy

6 strúčikov

Cesnaku nasekaného

70 gr

Ghee masla prepusteného

Kávová lyžička

Rímskej rasce podrvenej v mažiari

Kávová lyžička

Mletej kurkumy od Mikori

Pol kávovej lyžičky

Horčicových semienok drvených

Pol kávovej lyžičky

Senovky gréckej

Pol kávovej lyžičky

Čiernej rasce – nigella sativa

3 ks chilli papričky alebo 2 podľa sily a Skovilleho stupnice obsahu kapsaicínu a Soľ

Príprava

Toto vynikajúce jedlo s nádychom exotiky  má veľa podôb. Dal v indickej kuchyni znamená jedlo s použitím strukoviny, najčastejšie je to šošovica. Receptúry, postup a suroviny sa menia podľa regiónov a zaručený originál by ste  ťažko hľadali.  Ja osobne mám silný vzťah k indickej kuchyni avšak ich tradičné jedlá ako daal, vindaloo, birijaní a pod.  som ,,poeurópštila”.  Kto pozná moju kuchyňu vie, že pokojne oživím masalou aj mediteránske jedlá za účelom dosiahnutia zdravotného benefitu použitím týchto surovín.  V tomto recepte kraľuje korenie úžasne voňavej a horúcej chuti, punjabi masala. Je to zmes podobná garam masale, ustupuje však karadamón a výrazne cítiť fenikel. Viac sa dočítate o tomto korení a iných dôležitých zmesiach tu. Čerstvé korenie pre Vás mieša, balí a distribuuje slovenská  firma Mikori, vo výbornej kvalite, presvedčte sa sami.  Po dlhoročných skúsenostiach s týmito koreninami z rôznych kútov sveta som rada, že som ich minulý rok objavila tu, kúsok od nás.

V tomto jedle je veľa strukovín, čiže je to jedlo bohaté na bielkoviny, paradajky obsahujú lykopén, a okra je vhodná pre diabetikov vďaka látke myricetín /flavonoid, antioxidant/ znižujúcej glykémiu. Škorica v koreninách  zvyšuje citlivosť na inzulín. Je nízkokalorická 100gr -30kcal a je  rozumnou voľbou  pri prevencii  pred civilizačnými ochoreniami, KV, Parkinson, Alzheimer, degenerácia očnej makuly, šedý zákal a pod. Kurkuma s protizápalovými účinkami zvyšuje atraktivitu  tohto jedla.

V recepte je použité ghee prepustené maslo, ak chcete dosiahnuť vegánsku verziu dajte prednosť olivovému alebo mandlovému, kokosovému či arašidovému oleju.

Postup:

Cícer namočíme cez noc, zlejeme vodu a varíme v čistej vode do mäkka cca dve hodiny s pridaním pár  semienok rímskej rasce.  Budeme potrebovať veľkú panvicu, na ktorej roztopíme polovicu ghee masla. Pridáme kurkumu, horčicové semienko, rímsku rascu, chilli, ohrejeme na nízkej teplote a pridáme cibuľu nakrájanú na kocky. Krátko orestujeme. Korenie musíte nachystať dopredu a hrniec strážiť aby vám korenie nezhorelo. Do orestovanej cibule do sklovita pridáme zázvor, cesnak, minútu restujeme a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu. Podlejeme vodou a necháme vypariť. Keď je šošovica mierne povarená pridáme kokosové mlieko, cícer, citronovú trávu, kari listy a polovicu koriandrovej vňate. Varíme na miernom plameni cca 20 minút, dávame pozor aby sa nevyparilo veľa tekutiny. Ak chceme mať viac šťavy pridáme viac mlieka. Pred  dovarením cca 5 minút posypeme čiernou rascou.

Medzitým si v druhej panvici orestujeme okru a paradajky nakrájané na štvrťky. Na dno panvice dáme ghee, lyžicu punjabi masala, pridáme okru a zvýšime oheň. Po dvoch minútach  do druhej polovice panvice pridáme paradajky. Korenie nám obalilo pekne okru, a paradajky pomaly púšťajú šťavu. Po 10 minútach vypneme a posolíme. Okra musí byť mäkkšia  a aromatická. Okru s paradajkami vsypeme do uvareného cíceru.  Premiešame, dekorujeme čerstvým koriandrom. Citrónovú trávu vyberieme. Podávame s čapátí plackami alebo ryžou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.