Jednoduché a obľúbené jedlo som aktuálne oprášila s príchodom prázdnin, doma je stále kopec detí a treba ich naštartovať do dňa najlepšie pochúťkou. Myslím, že sa pečú v každej domácnosti, kde sú detičky a majú ich radi aj tie odrastené. Ja tieto pochúťky oživujem rôznymi múkami a ovocím a skutočne dá sa hocičo pokreovať. V klasickom recepte od Kendíka / pracujúci v odvetví gastronomie vedia o čo ide a pre ostatných sú to Receptúry teplých jedál v niekdajšej biblii noriem pre reštauračné stravovanie :)/ sú odporučené na prípravu lievancov tieto suroviny: hladká múka, droždie, cukor krupicový, mlieko konzumné, vajcia, soľ. Je to starý dobrý základ zrejme aj dnes najpoužívanejší, ktorý už trocha potrebuje nutričný a výživový update. V pôvodnej verzii v druhom vydaní z roku 1988 stále kraľuje ako vhodný tuk margarín, tak toto nám už teraz netreba. Ak súhlasíte pozrite si moje domáce aj reštauračné obmeny, možno si niečo vyberiete. V receptoch uvádzam droždie ale ak máte doma kvások ešte lepšie. Pri použití kvásku vďaka baktériám mliečneho kvasenia sa stanú niektoré zložky stráviteľnejšími /lepok, fytáty/.
Suroviny na 4 porcie:
50gr pohánkovej hladkej múky
50gr ovsenej celozrnnej múky
200gr hladkej múky špaldovej
20gr droždia
0,6l mlieka
2 vajcia
Škorica a štipka kurkumy
30gr trstinového alebo kokosového cukru
Javorový sirup
Ovocie – maliny, čučoriedky, jahody, černice
Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku spolu s cukrom, pridáme trocha múky a na teplom mieste nechám kvások pracovať cca 20minút. Do vykysnutého kvásku primiešame ostatné suroviny a necháme trocha nakysnúť 20 minút. Opekáme na lievancovej panvici s neprilnavou úpravou vtedy nemusíme použiť tuk. Na záver pridáme najlepšie drobné lesné ovocie a polejem javorovým sirupom. Ak chcete predsa len použiť tuk tak skúste olej s obsahom stabilnej kyseliny olejovej čo je olivový olej alebo kokosový tuk.
Ďalšie možnosti:
Postup pri použití droždia v ceste je ten istý ako v úvodnom recepte, u ostatných iba zmiešate ingrediencie a opekáte.
2./
200gr špaldovej hladkej celozrnnej múky
50gr mandľovej múky
20gr droždia
100gr nastrúhaných jablk
2 vajcia
0,4l mlieka
30gr trstinového alebo kokosového cukru
Mletá škorica
3./
200gr pohánkovej múky hladkej
50gr ovsenej múky
50gr amarantovej
20gr droždia
2 vajcia
0,6l mlieka
30gr trstinového alebo kokosového cukru
4./
50gr mandľovej múky
80gr gaštanového pyré
40gr gaštanových vločiek
150gr špaldovej hladkej múky alebo pohánkovej hladkej na bezlepkovú verziu
0,4l mlieka
2 vajcia
10gr prášku do pečiva bezfofátového
5./
100gr špaldovej polohrubej múky
150gr ovsenej múky celozrnnej
100gr ricotty
200ml jogurtu
10gr prášok do pečiva bezfosfátový
2 vajcia
30gr trstinového alebo kokosového cukru
6./
150gr špaldovej celozrnnej múky
30gr gaštanových alebo ovsených vločiek
120gr špaldovej múky hladkej
20gr droždia
200ml jogurtu
3dcl mlieka
2 vajcia
30gr trstinového alebo kokosového cukru
7./ bez lepku
100gr mandľovej múky
200gr pohánkovej hladkej múky
3dcl mandľového mlieka
2 vajcia
10gr prášok do pečiva bezfosfátový
2 lyžice javorového sirupu
8./ bez lepku
230 uvarených olúpaných batátov
2 vajcia
10gr strúhaného kokosu
100gr tvarohu
40gr gaštanovej múky
40gr mandlovej hladkej múky
80gr pohánkovej múky
2dcl mlieka
malá lyžička mletej škorice a na špic noža mletého kardamonu
30gr javorového sirupu ide do cesta
9./
200gr špaldová polohrubá múka
100gr pohánková hladká múka alebo ovsená
0,5l mlieka
20gr droždia
50gr strúhanej mrkvy čerstvej
30gr trstinového alebo kokosového cukru
10./ bez lepku
100gr pohánkovej múky hladkej
50gr mandľovej múky
50gr kokosvej alebo makovej múky
1 mäkký banán
3dcl mandľového mlieka
2 veľké vajcia
10gr prášku do pečiva
3 lyžice javorového sirupu