Dnes je to o marcipáne. Rada robievam sladkosti rôzneho druhu, kde používam marcipán. Kedysi mi ho vyrábala moja mama, neskôr som ho robievala sama a ak nebol čas na ručné práce, zbehla som ho kúpiť k susedom do Rakúska. Pred dvoma rokmi som objavila ,,iný“ nemecký marcipán zn. Rapunzel vyrobený z bio mandlí a medu. Je dostať v bio obchodoch aj v eshopoch a teda doporučujem, mňam. Pri pečení sa s ním pracuje výborne a má fantastickú chuť /hovoria vám niečo Mozartove gule ?/
Keď som bola malá, rodičia pracovali v nemecky hovoriacich krajinách a veľa receptov z týchto končín sa u nás udomácnilo. Vyberám pre Vás Bethmännchen, nemecké vianočné marcipánové guľky s mandľami pôvodne z Frankfurtu. Pred 10 rokmi som recept ,,pokazila“ ako vždy po mojom, takže dnes obsahuje vlákninu a menej cukru. V tejto verzii je aj bez lepku a mliečnej bielkoviny.
Pridaný cukor som nahradila batátom a guľky som obohatila o amarantovú múku jednu z najhodnotnejších bezlepkových múk z hľadiska výživy. Napriek tejto zdravšej úprave, je to fantasticky chutný koláčik plný marcipánovej chuti. Testovali sme ho aj na kurze pečenia a zhodli sme sa, že bude top vianočným bonbónikom 🙂
Variácie sú dve, so zázvorom a s ružovou vodou. Ružová voda sa používa v orientálnej kuchyni a je ju dostať aj u nás v špecializovaných obchodoch a e shopoch.
Postup:
Marcipán nastrúhame na hrubo vo väčšej miske, pridáme ostatné ingrediencie a poriadne prehnetieme rukami. Cesto musí byť pevné a hutné aby sa dal vytvarovať bochník. Trvá to cca 5-7 minút. Cesto dáme na hodinu odpočívať do chladničky. Po stuhnutí tvarujeme malé guľky do 3cm. Po stranách vtlačíme vždy 3 mandle do jednej guľky. Malo by ich vyjsť 30-35ks. Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme povrch guliek žĺtkom rozmiešaným s lyžicou teplej vody.
Pečieme 15 minút na 170 stupňoch celzia v teplovzdušnej rúre. Po vychladnutí podrežeme z plechu a ukladáme do krabice.