Marcipánovo batátové gulôčky ala Bethmännchen

Marcipánovo batátové gulôčky ala Bethmännchen

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

250 gr

Marcipánu najlepšie domáceho alebo med + mandle od Rapunzel alebo kúpte marcipán s vyšším podielom mandlí, nad 35%

60 gr

Mletých mandlí so šupkou

1 ks

Vajíčko /bielko do cesta a žĺtko na potretie/

80 gr

Uvarených batátov

3 kvapky

Ružovej vody alebo 1 malá lyžička mletého zázvoru – sušeného

20 gr

Amarantovej múky

40 gr

Hladkej mandľovej múky

60 gr

Lúpaných mandlí

Príprava

Dnes je to o marcipáne. Rada robievam sladkosti rôzneho druhu, kde používam marcipán. Kedysi mi ho vyrábala moja mama, neskôr som ho robievala sama a ak nebol čas na ručné práce, zbehla som ho kúpiť k susedom do Rakúska. Pred dvoma rokmi som objavila  ,,iný“ nemecký marcipán zn. Rapunzel vyrobený z bio mandlí a medu.  Je dostať v bio obchodoch aj v eshopoch a teda doporučujem, mňam. Pri pečení sa s ním pracuje výborne a má fantastickú chuť /hovoria vám niečo Mozartove gule ?/

Keď som bola malá, rodičia pracovali v nemecky hovoriacich krajinách a veľa receptov z týchto končín sa u nás udomácnilo. Vyberám pre Vás Bethmännchen, nemecké vianočné marcipánové guľky s mandľami pôvodne z Frankfurtu. Pred 10 rokmi som recept ,,pokazila“ ako vždy po mojom, takže dnes obsahuje vlákninu a menej cukru. V tejto verzii je aj bez lepku a mliečnej bielkoviny.

Pridaný cukor som nahradila batátom a guľky som obohatila o amarantovú múku jednu z najhodnotnejších bezlepkových múk z hľadiska výživy. Napriek tejto zdravšej úprave,  je to fantasticky chutný koláčik plný marcipánovej chuti. Testovali sme ho aj na kurze pečenia a zhodli sme sa, že bude top vianočným bonbónikom 🙂

Variácie sú dve, so zázvorom a s ružovou vodou. Ružová voda sa používa v orientálnej kuchyni a je ju dostať aj u nás v špecializovaných obchodoch a e shopoch.

 

Postup:

Marcipán nastrúhame na hrubo vo väčšej miske, pridáme ostatné ingrediencie a poriadne prehnetieme rukami. Cesto musí byť pevné a hutné aby sa dal vytvarovať bochník. Trvá to cca 5-7 minút. Cesto dáme na hodinu odpočívať do chladničky. Po stuhnutí  tvarujeme malé guľky do 3cm. Po stranách vtlačíme vždy 3 mandle do jednej guľky. Malo by ich vyjsť 30-35ks. Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme  povrch guliek žĺtkom  rozmiešaným s lyžicou teplej vody.

Pečieme 15 minút na 170 stupňoch  celzia v teplovzdušnej rúre. Po vychladnutí podrežeme z plechu a ukladáme do krabice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.