Poznáte okru alebo ibištek jedlý? Predpokladám, že väčšina z vás sa s ňou stretla na dovolenkách. Obľúbená je v krajinách okolo východnej časti Stredozemného mora, v Ázii a Stredo a Juhoamerických krajinách. Občas ju robievam ak ju je dostať /OC Centrál Bratislava, Metro, u susedov v Rakúsku/ no a včera som neodolala a na večeru som ukuchtila takúto vynikajúcu rýchlovku s okrou, krevetami, paradajkami a cuketou. Domáci to prirovnali ku krevetovému leču 🙂
A teraz by mali spozornieť diabetici.
Okra /Abelmoschus, hibiscus esculentus/ nie je len hocijaká exotická plodina ale veľmi zdravá ,,zelenina“, ktorá obsahuje veľa vlákniny vitamíny A,K,B/kyselinu listovú/C, minerály horčík,vápnik, mangán, zinok, meď, atď. Okrem toho je predmetom záujmu výskumu pre účinnú látku obsiahnutú v šupke a v semienkach, ktorá dokáže znížiť hladinu glukózy a triacylglyceridov v krvi. Čiže ak máte diabetes alebo si chcete udržať pod kontrolou hladinu glukózy v krvi, zaraďte k prospešným potravinám ako višne, moruše, čakanka, batáty, topinambury, endívie aj okru /glykemický index 20/. Pre vysoký obsah vlákniny je vhodná ako prebiotikum a podporuje trávenie. Plod okry je dlhý do 15cm – osobne mám radšej menšie kúsky. Okra musí byť pevná a nie mäkká a koniec okry sa pri zohnutí odlomí. Ak je okra na konci mäkká nekupujte ju už nie je čerstvá. Okra pri krájaní púšťa sliz nezľaknite sa, vôbec to nevadí práve táto látka spôsobí príjemné zahustenie omáčky zo zeleniny. Najlepšie je ju spracovať s paradajkami, so zeleninou a ovocím s kyslou chuťou ale chutná je i v celku opečená a ochutená pikantným korením. Môžete ju iba jednoducho orestovať na cibuľke, zaliať citrónovou šťavou podliať troškou vody a nechať podusiť. Na záver ochutiť soľou a korením. Alebo skúste ju povariť s citrónovou trávou, má to vynikajúcu chuť.
Okra/ pozdÍžne narezaná a povarená v troche vody/ sa môže použiť ako oplachovací prostriedok na vlasy a slizová zložky s citrónovou šťavou pomôžu vlasom dosiahnuť lesk.
Postup:
Na širokej panvici orestujeme červenú cibuľku a nasekanú stonku zeleru na drobno. Pridáme cesnak nasekaný na drobno a cuketu. Okru umyjeme a nakrájame na menšie kúsky/ stonku odrežeme/a primiešame spolu paradajkami. Všetko krátko premiešame na silnejšom plameni. Pridáme zavárané paradajky so šťavou, bobkový list, korenie z mlynčeka a dusíme 5 minút. Ak paradajky nemajú dostatok šťavy podlejeme vodou. Pridáme vetvičky saturejky, krevety položíme na povrch a podusíme asi 10 minút. Na záver jemne premiešame a ochutíme soľou, korením a polejeme citrónovou šťavou. Vyberieme vetvičky saturejky. Môžete pridať po dovarení koriandrovú vňať, čerstvú bazalku alebo petržlenovú vňať.