Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná:) Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Ďalšie benefity: vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny. Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom množstve, pretože toto korenie zaraďujem preventívne takmer všade pre protizápalové, antikoagulačné, chelatačné, antioxidačné a ďalšie pozitívne účinky na organizmus.
Takéto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy miesto horaliek, brumíkov a iných priemyselných keksíkov poteší, že vydržia dlho /1 mesiac/ uložené v plechovej krabici. Budete presne vedieť čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú alebo ak príde nečakaná návšteva, máte pochúťku k čajíku pohotovo nachystanú.
Postup:
V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom/alebo cukrom/, vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané datle. Do tejto zmesi vsypte múky, sódu bikarbonu, štipku soli a vypracujte rukou cesto. Ak budete pracovať so sladom pôjde to ťažšie/ruku treba mať pomúčenú pripravte si preto kôpku s múkou/, bude treba pridať aj na doske viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky aby stuhlo. Cesto rozváľame na doske na plát približne 0,5cm vysoký a vykrajujeme pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočíme“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto z boku nalepia a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15min v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou servítkou.