Koláč z fialovej mrkvy a makovej múky so zázvorom

Koláč z fialovej mrkvy a makovej múky so zázvorom

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

300 gr

Očistenej tmavofialovej mrkvy, nastrúhanej na jemno alebo vymixovanej na jemno, nie však na kašu

200 gr

Zmäknutého živočíšneho masla zo smotany minimálne 82%

200 gr

Kryštálového alebo trstinového cukru

5 ks

Väčších vajec

130 gr

Makovej múky nie maku

100 gr

Špaldovej hladkej múky

100 gr

Špaldovej celozrnnej múky hladkej /bio/

Kávová lyžička

Mletého zázvoru

Kávová lyžička

Kôry z bio citróna

Šťava z jedného citróna

30 gr

Vínneho kameňa alebo prášku do pečiva

200 gr

Mlieka najlepšie farmárskeho

Poleva:

400 gr

Mascarpone

200 gr

Šľahačky na šlahanie 33%

50 gr

Cukru alebo topinamburový sirup od Sunroot

Kandizovaný zázvor

Kandizovaný topinambur so zázvorom od Sunroot

Príprava

S príchodom jesennej rovnodennosti aj  jesenný TOP koláč na blogu. Mrkvový s makovou múkou, zázvorom s ,,polevou“ z mascarpone a s kandizovaným topinamburom, mierne pikantný po zázvore. Včera som poprosila môjho muža aby mi cvakol detail prierezu koláča, keď som sa ponáhľala na prednášku. Neodpustil si frflanie o nefotogenickosti mojich koláčov ale zato mi dnes z práce napísal ,,takto toto je pán koláč“. A má pravdu. Ľahučký, vláčny ani suchý ani mokrý a tak akurát sladký.
Nech vás nemýli tmavofialový vzhľad, ktorý sa hodí skôr čučoriedkam. Ide naozaj o mrkvu, použila som pôvodný kultivar mrkvy, čiže tmavofialovú mrkvu, nazývanú aj čierna mrkva. Nám dobre známa oranžová mrkva je vlastne takmer 400 ročnou novinkou a mutácia na oranžový kultivar, sa udiala spontánne, niekde na území dnešného Beneluxu. Fialová mrkva obsahuje pigmenty antokyány, ktorým vďačí sa svoju noblesnú fialovú.. a je to naozaj mocné prírodné farbivo. Zafarbí tvarohovú penu, jogurt ale aj nedeľnú slepačiu polievku, čo nemusí byť želaný efekt. Antokyány majú významný zdravotný účinok a keďže v nadchádzajúcom ročnom období budú lesné plody obsahujúce spektrum antokyánov absentovať v našom jedálničku, môžeme častejšie siahnuť po fialovej mrkve.
V koláčiku som použila makovú múku zo Salaša Pružina, ich mak a produkty z neho, patria k tým najkvalitnejším na Slovensku s najnižším obsahom ťažkých kovov ako kadmium. Kandizovaný topinambur so zázvorom kúpite v eshope na Sunroot.

Ak z nejakého dôvodu nemusíte mak, skúste ako alternatívu kokosovú múku. Taktiež mascarpone na polevu môžete variovať tak, že rozmixujete bio kešu orechy, pridáte topinamburový sirup, trocha vody, citrónovú šťavu a kandizovaný topinambur so zázvorom. Vymixovanú hmotu natriete na povrch koláča a navrstvíte cukrárskou špachtľou či širším plochým nožom.

 

Postup:

V miske zmiešame zmäknuté maslo s cukrom do hladkého krému. Vmiešame doň žĺtka z vajec, jedno po druhom. Vopred si pripravíme sneh z bielok, ktoré šľaháme v kuchynskom robote s kvapkou citrónovej šťavy. Do krému vsypeme múky, prášok do pečiva, zázvor, pridáme šťavu a kôru z citróna, mlieko a premiešame. Postupne pridáme mrkvu a miešame tak aby boli spojené všetky ingrediencie. Nakoniec zľahka drevenou varechou zapracujeme sneh z bielok. Robíme to pomaly a s citom, po obvode misky, smerom do stredu aby sa cesto trocha prevzdušnilo.

Tortovú formu vytrieme maslom, nedávame ho zbytočne veľa. Cesto dáme to formy a zarovnáme. Cesto má hustú konzistenciu ale dá sa stále pomaly liať.

Pečieme na 170stupňoch celzia, v na teplovzdušnom móde cca 50 – 55minút. Koláč musí byť v strede prepečený, cesto sa na špajľu  nesmie prilepiť. Koláč necháme chladnúť aspoň 4 hodiny.

Polevu si pripravíme tak, že najprv vyšľaháme zvlášť šľahačku. Mascarpone v inej miske vymiešame s cukrom alebo sirupom a postupne doň vmiešame vyšľahanú šľahačku. Na záver pridáme na malé kúsky nasekaný zázvor alebo topinambur so zázvorom. Vychladnutý koláč natrieme zmesou z mascarpone a dáme do chladničky trocha stuhnúť. Koláč by ste mali nakrájať na 16 až 18 porcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.