Tieto ,, tortillas“ sme vyskúšali urobiť s kamarátkou pre naše adolescentné dcéry, ktoré majú ako trend káže záľubu v bojkotovaní zeleniny a jedna zo schodných ciest ako ju do nich dostať je zabudovať ju do placky, wrapu či tortilly…v čerstvej či varenej forme a na vrch postrašiť mäsom alebo môžete do zmesi nenápadne prepašovať pažítku či avokádo a paradajky. Dostať ich aj bezpracne v obchodnej sieti ale vadili mi tam aditíva a nadbytočné zložky, ktoré zaručujú stálu mäkkosť. Preto sme skúšali dva druhy cesta aby sme sa čo najviac priblížili k ideálnej konzistencii. S výsledkom sme veľmi spokojné pretože sa dajú využiť ako pochúťka iba potreté cesnakovým olejom alebo naplniť a tie, ktoré sa piekli dlhšie sme použili ako čipsy pre najmenšiu. Zabalila som ich do ľanovej utierky a dala do chladničky a dnes som vytiahla poslednú, minútku ohriala na panvici a bola perfektná, mäkučká. Príprava aj s kysnutím, plus výroba trvá cca 3 hodiny a z dvoch dávok sme urobili cca 25 placiek aj na uschovanie do mrazničky. Rozdiel medzi kysnutými a nekysnutými tortillami bol vzhľadovo minimálny. Tie kysnuté boli troška hrubšie a mäkkšie ihneď po upečení. Ak nemáte všetky múky stačí vám aj špaldová hladká a ešte jedna z obsahom celého zrna. Nutrične sú určite vhodnejšie ak použijete celozrnnú alebo ovsenú múku – dajú sa v pohode upiecť aj takto.
Nekysnuté tortilly
Potrebujeme:
100gr celozrnnej ražnej múky
100gr jačmennej múky celozrnnej
150gr ovsenej múky
180gr špaldovej múky hladkej použili sme Biomilu
2 veľké lyžice olivového oleja
Cca 3dcl vlažnej vody
Malú čajovú lyžičku morskej soli
Postup:
Všetky ingrediencie vymiešame spolu v kuchynskom robote a vodu nakoniec prilievame postupne aby nám vznikla hutná lepivá konzistencia cesta. Cesto vyberieme na pomúčenej doske vytvarujeme bochník a necháme 30 minút cesto odpočinúť ..:) Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame na časti hrubé asi 3-4cm.Z každej časti na pomúčenej doske vyvaľkáme tenkú placku asi 3mm a pečieme na suchej panvici na miernom ohni cca 1a pol minúty z každej strany /skôr sušíme/.Tortilly môžu trochu stvrdnúť ale nemajte strach pri ohreve pred použitím vám určite zmäknú. Zabaľte ich do utierky alebo po vychladnutí do mikroténu a do mrazničky.
Kysnuté tortilly
Potrebujeme:
100gr ovsenej múky
100gr hladkej špaldovej múky
60gr jačmennej múky
100gr špaldovej múky celozrnnej hladkej Biomila
20gr bio kvasníc /droždie/ lisovaných
Cca 2dcl vlažnej vody
Malá čajová lyžička morskej soli
Tekvicové semienka nasekané cca 15ks
Postup:
Pripravíme si kvások tak, že do zmesi múk v mise urobíme jamku nalejeme tam vlažnú vodu a rozdrobíme do nej kvasnice…môžete pridať troška cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto /ja do vyhriatej mikrovlnky/. Kvások nám začne pracovať, pridáme tekvicové semienka a v kuchynskom robote vypracujeme na hladké hutnejšie cesto. Ak sa nám javí riedke prisypeme lyžičku hladkej múky. Necháme vykysnúť v mise po utierkou cca hodinu a štvrť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a pokračujeme tým istým spôsobom ako pri nekysnutých tortillách.