2 x tortilly z ovsenej,ražnej,špaldovej a jačmennej múky

2 x tortilly z ovsenej,ražnej,špaldovej a jačmennej múky

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

Príprava

Tieto ,, tortillas“ sme vyskúšali urobiť s kamarátkou pre naše adolescentné dcéry,  ktoré majú ako trend káže záľubu v bojkotovaní zeleniny a jedna zo schodných ciest ako ju do nich dostať je zabudovať ju do placky, wrapu či tortilly…v čerstvej či varenej forme a na vrch postrašiť mäsom alebo môžete do zmesi nenápadne prepašovať  pažítku či avokádo a paradajky. Dostať ich aj bezpracne v obchodnej sieti ale vadili mi tam aditíva a nadbytočné zložky, ktoré zaručujú stálu mäkkosť. Preto sme skúšali dva druhy cesta  aby sme sa čo najviac priblížili k ideálnej  konzistencii. S výsledkom sme veľmi spokojné  pretože  sa dajú využiť ako pochúťka iba potreté cesnakovým olejom  alebo naplniť a tie,  ktoré sa piekli dlhšie sme použili ako čipsy pre najmenšiu. Zabalila som ich do ľanovej  utierky a dala do chladničky a dnes som vytiahla poslednú, minútku ohriala na panvici a bola perfektná, mäkučká. Príprava aj s kysnutím, plus výroba trvá cca 3 hodiny a z dvoch dávok sme urobili cca 25 placiek aj na uschovanie do mrazničky. Rozdiel medzi kysnutými a nekysnutými  tortillami  bol vzhľadovo minimálny. Tie kysnuté boli troška hrubšie a mäkkšie ihneď po upečení. Ak nemáte všetky múky stačí vám aj špaldová hladká a ešte jedna z obsahom celého zrna. Nutrične sú určite vhodnejšie ak použijete celozrnnú alebo ovsenú múku – dajú sa v pohode upiecť aj takto.

Nekysnuté tortilly

Potrebujeme:

100gr celozrnnej ražnej múky

100gr jačmennej  múky celozrnnej

150gr  ovsenej múky

180gr špaldovej múky hladkej použili sme Biomilu

2 veľké lyžice olivového oleja

Cca 3dcl vlažnej vody

Malú čajovú lyžičku morskej soli

Postup:

Všetky ingrediencie  vymiešame spolu v kuchynskom robote a vodu nakoniec prilievame postupne aby nám vznikla hutná lepivá konzistencia cesta. Cesto vyberieme na pomúčenej doske vytvarujeme bochník a necháme 30 minút cesto odpočinúť ..:) Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame na časti hrubé asi 3-4cm.Z každej časti na pomúčenej doske vyvaľkáme tenkú placku asi 3mm a pečieme na suchej panvici na miernom ohni cca 1a pol minúty z každej strany /skôr sušíme/.Tortilly môžu trochu stvrdnúť ale nemajte strach pri ohreve pred použitím  vám určite zmäknú. Zabaľte ich do utierky alebo po vychladnutí do mikroténu a do mrazničky.

Kysnuté tortilly  

Potrebujeme:

 

100gr ovsenej  múky

100gr hladkej špaldovej múky

60gr jačmennej múky

100gr špaldovej múky celozrnnej hladkej Biomila

20gr bio kvasníc /droždie/  lisovaných

Cca 2dcl vlažnej vody

Malá čajová lyžička morskej soli

Tekvicové semienka nasekané  cca  15ks

Postup:

Pripravíme si kvások tak, že do zmesi múk v mise urobíme jamku nalejeme  tam vlažnú vodu a rozdrobíme do nej kvasnice…môžete pridať troška cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto /ja do vyhriatej mikrovlnky/. Kvások nám začne pracovať, pridáme tekvicové semienka a v kuchynskom robote vypracujeme na hladké hutnejšie cesto. Ak sa nám javí riedke prisypeme lyžičku hladkej múky. Necháme vykysnúť v mise po utierkou cca hodinu a štvrť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a pokračujeme tým istým spôsobom ako pri nekysnutých tortillách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.