Pôvodný recept iste poznáte. Kapustníky sa vypekajú už niekoľko storočí, jemné korenisté, slané, sladké a s drobnými odlišnosťami podľa rodinných receptov. Ja som ten náš rodinný mierne zmenila a pridala som tam kakao a slivkový lekvár domáci aby mi to moja malá neofrflala. Má rada surovú kapustu ale o varenej či dusenej ani počuť a ostatní ju zase môžu. Takže toť moja finta ako ju oklamať kým nezačne klásť otázky :). V recepte som použila prirodzene bezlepkovú pšenovú múku, ktorú často primiešam do domácich výrobkov pre deti, pre obsah železa, kremíka, vitamínov skupiny B a iných dôležitých látok. O užitočnosti kapusty niet pochýb. Vieme, že obsahuje antikarcinogénne látky izotiokyionáty, to hlavne surová kapusta a tepelne upravená červená kapusta navyše polyfenoly atnokyanidíny patriace medzi najsilnejšie antioxidanty. Slivky a kakao obsahujú proantokyanidíny, antioxidanty a zároveň ochranné látky pre vznikom rakoviny hrubého čreva a brániace šíreniu infekcií.
Postup:
Múky zmiešame vo veľkej miske a urobíme v strede jamku. Do nej nadrobíme droždie a zelejeme vlažným mliekom, pridáme malú lyžičku cukru. Dáme do tepla vytvoriť kvások cca na 20 minút. Keď kvások retiazkuje, pridáme masť a vypracujeme rukou cesto. Necháme pod utierkou vykysnúť cca hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V nízkom hrnci rozpustíme kokosový tuk s cukrom a do vzniknutého karamelu pridáme kapustu nasekanú na drobno, mletú škoricu a korenie z mlynčeka. Kapustu restujeme krátko a podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou do mäkka ale nie príliš. Necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame lekvár s kakaom.
Cesto po vykysnutí dáme na drevenú pomúčenú dosku / špaldovou múkou/ a vyvaľkáme do výšky cca 0,4mm.Vykrajujeme kolieska s priemerom 7-8cm ako vám vyhovuje. Do stredu dáme kapustu a navrch lyžičku lekváru s kakaom. Môžete urobiť aj čisto kapustové. Priložíme koliesko cesta – vrchnú časť a dokonale zatlačíme. Ak máte okraje suchšie od múky môžete ich navlhčiť vodou. Povrch potrieme masťou /rozpustenou/ a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 18-20minút. Po vybratí z rúry ihneď ešte horúce potrieme mliekom. Dobrú chuť a v žiadnom prípade ich neposýpajte práškovým cukrom 🙂