Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko

Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

Cesto:

270 gr

Špaldovej hladkej múky

100 gr

Pšenovej krupice alebo hladkej múky

150 gr

Ccelozrnnej špaldovej múky

30 gr

Droždia

2,5 dcl

Vlažného mlieka

1 PL

Bravčovej masti

1 ČL

Cukru

Mlieko na potretie kapustníkov po dopečení

Plnka:

1 ks

Menšia červená kapusta

80 gr

Trstinového cukru

1/2 ČL

Škorice

Mleté korenie z mlynčeka

1 PL

Kokosového tuku

2 PL

Raw kakaa

2 PL

Slivkového lekváru domáceho

Masť bravčová na vymastenie plechu

Príprava

Pôvodný recept iste poznáte. Kapustníky sa vypekajú už niekoľko storočí, jemné korenisté, slané, sladké a s drobnými odlišnosťami podľa rodinných receptov. Ja som ten náš rodinný mierne zmenila a pridala som tam kakao a slivkový lekvár domáci aby mi to moja malá neofrflala. Má rada surovú kapustu ale o varenej či dusenej ani počuť a ostatní ju zase môžu. Takže toť moja finta ako ju oklamať kým nezačne klásť otázky :). V recepte som použila prirodzene bezlepkovú  pšenovú múku,  ktorú často primiešam do domácich výrobkov pre deti, pre obsah železa, kremíka, vitamínov skupiny B a iných dôležitých látok.  O užitočnosti kapusty niet pochýb. Vieme, že obsahuje  antikarcinogénne látky izotiokyionáty, to hlavne surová kapusta a tepelne upravená červená kapusta navyše polyfenoly atnokyanidíny  patriace medzi najsilnejšie antioxidanty. Slivky a kakao  obsahujú proantokyanidíny, antioxidanty  a zároveň ochranné látky pre vznikom rakoviny hrubého čreva a brániace šíreniu infekcií.

Postup:

Múky zmiešame vo veľkej miske a urobíme v strede jamku. Do nej nadrobíme droždie a zelejeme  vlažným mliekom, pridáme malú lyžičku cukru. Dáme do tepla vytvoriť kvások cca na 20 minút. Keď kvások retiazkuje, pridáme masť  a vypracujeme rukou cesto. Necháme pod utierkou vykysnúť cca hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V nízkom hrnci  rozpustíme  kokosový tuk s cukrom a do vzniknutého karamelu pridáme  kapustu nasekanú na drobno, mletú škoricu  a korenie z mlynčeka. Kapustu restujeme krátko a podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou   do mäkka ale nie príliš. Necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame lekvár s kakaom.

Cesto po vykysnutí  dáme na drevenú pomúčenú  dosku / špaldovou múkou/ a vyvaľkáme do výšky cca 0,4mm.Vykrajujeme kolieska s priemerom  7-8cm ako vám vyhovuje. Do stredu dáme kapustu a navrch lyžičku lekváru s kakaom. Môžete urobiť aj čisto kapustové. Priložíme koliesko cesta  – vrchnú časť a dokonale zatlačíme. Ak máte okraje suchšie od múky môžete ich navlhčiť vodou. Povrch potrieme masťou /rozpustenou/ a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov  na  18-20minút. Po vybratí z rúry ihneď ešte horúce potrieme mliekom. Dobrú chuť  a v žiadnom prípade ich neposýpajte práškovým cukrom 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.